Waarom Wordt je Eten Slecht Verteerd Als je Koorts Hebt: 3 Oorzaken

Het is je waarschijnlijk opgevallen dat koorts invloed heeft op je spijsvertering en dat je eten daardoor slecht verteerd wordt. Maar hoe kan dat precies?

Dus waarom wordt je eten slecht verteerd als je koorts hebt?

KORT ANTWOORD

Ten eerste kan de koorts je eetlust verminderen. Als je niet genoeg eet, kan je spijsvertering vertragen omdat er minder voedsel is om te verteren. Bovendien kan de koorts ervoor zorgen dat je moeite hebt met slikken of dat je misselijk bent, wat ook kan leiden tot een slechte spijsvertering.

Daarnaast kan koorts ook invloed hebben op de werking van de spijsverteringsenzymen in je lichaam. Deze enzymen helpen bij het verteren van je voedsel, maar als je koorts hebt, kunnen ze minder goed werken. Dit kan leiden tot een slechte spijsvertering en kan ook diarree veroorzaken.

Tot slot kan koorts ook invloed hebben op de werking van je darmen. Als je koorts hebt, kunnen je darmen trager werken, wat kan leiden tot een vertraagde spijsvertering.

Dit artikel vertelt je waarom je eten slecht verteerd wordt als je koorts hebt en of je de spijsvertering bij koorts kan stimuleren.

man-met-koorts-op-bed-kijkt-naar-thermometer

Koorts en spijsverteringsenzymen

Koorts kan ervoor zorgen dat de spijsverteringsenzymen minder goed werken door een aantal verschillende mogelijke mechanismen. 

 1. Hormonale veranderingen. Koorts is vaak het gevolg van een infectie of een andere aandoening. Tijdens deze aandoeningen kan het lichaam hormonen produceren die de spijsvertering kunnen beïnvloeden. Bijvoorbeeld, het hormoon cortisol kan ervoor zorgen dat de spijsverteringsenzymen minder goed werken. Cortisol is een hormoon dat door de bijnierschors wordt geproduceerd en dat kan helpen om het lichaam te beschermen tegen stress. Als het lichaam te veel cortisol produceert, kan dit leiden tot een vermindering van de hoeveelheid en de werking van spijsverteringsenzymen.
 2. Vermindering van de bloedcirculatie. Koorts kan ook leiden tot een vermindering van de bloedcirculatie naar de spijsverteringsorganen, zoals de maag en de darmen. Als de bloedcirculatie afneemt, kan dit leiden tot een afname van de hoeveelheid en de werking van spijsverteringsenzymen.
 3. Ontstekingen. Koorts kan ook leiden tot ontstekingen in het lichaam, waaronder in de spijsverteringsorganen. Als de spijsverteringsorganen ontstoken zijn, kan dit leiden tot een afname van de hoeveelheid en de werking van spijsverteringsenzymen.
 4. Vermindering van de productie van spijsverteringsenzymen. Koorts kan ook leiden tot een vermindering van de productie van spijsverteringsenzymen. Dit kan gebeuren als het lichaam energie reserveert om de koorts te bestrijden in plaats van om spijsverteringsenzymen te produceren.

De vertering bij koorts stimuleren

Het is mogelijk om de spijsvertering bij koorts te stimuleren. Hier zijn een aantal manieren om dit te doen:

 1. Drink voldoende vocht. Als je koorts hebt, is het belangrijk om voldoende te drinken om ervoor te zorgen dat je voldoende vocht binnenkrijgt. Dit kan helpen om de spijsvertering te stimuleren en om te voorkomen dat je uitdroogt.
 2. Eet kleine, frequente maaltijden. Als je koorts hebt, kan het helpen om kleine, frequente maaltijden te eten in plaats van grote maaltijden. Dit kan de spijsvertering stimuleren en het kan ook helpen om je energielevel op peil te houden.
 3. Kies voedzame voedingsmiddelen. Het is belangrijk om gezonde en voedzame voedingsmiddelen te eten als je koorts hebt, ook als je weinig eet. Dit kan helpen om je gezondheid te ondersteunen en kan ook de spijsvertering stimuleren.
 4. Probeer wat probiotica. Sommige mensen vinden dat het nemen van probiotica (levende bacteriën of gisten die voordelig zijn voor de darmgezondheid) kan helpen om de spijsvertering te verbeteren. Probeer een probiotische yoghurt of supplement te nemen om te zien of dit helpt.
 5. Probeer licht bewegen. Sommige mensen vinden dat licht bewegen, zoals een korte wandeling, kan helpen om de spijsvertering te stimuleren. Dit kan ook helpen om de bloedcirculatie te verbeteren en om stress te verminderen.

Waarom je eten minder goed verteert 

Er zijn een aantal situaties waarin je eten niet goed verteerd kan worden. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Stress: Stress kan invloed hebben op de spijsvertering. Als je gestrest bent, kan je spijsvertering vertragen of kunnen problemen zoals diarree of constipatie ontstaan.
 • Een ongezonde levensstijl: Ongezonde levensgewoonten, zoals het eten van te veel junkfood of het drinken van te veel alcohol, kunnen leiden tot een slechte spijsvertering.
 • Medicijnen: Sommige medicijnen, zoals pijnstillers of antidepressiva, kunnen invloed hebben op de spijsvertering en kunnen leiden tot problemen zoals diarree of constipatie.
 • Darmziekten: Darmziekten zoals coeliakie, colitis ulcerosa of het prikkelbare darmsyndroom (PDS) kunnen leiden tot problemen met de spijsvertering.
 • Zwangerschap: Tijdens de zwangerschap kan de spijsvertering vertragen vanwege hormonale veranderingen.
 • Ouderdom: Als je ouder wordt, kan de spijsvertering vertragen vanwege vermindering van de hoeveelheid en de werking van spijsverteringsenzymen.
 • Chirurgie: Sommige chirurgische ingrepen, zoals de verwijdering van de galblaas of een gastric bypass, kunnen leiden tot problemen met de spijsvertering.

Take home message

Waarom wordt je eten slecht verteerd als je koorts hebt?

Koorts kan leiden tot een slechte spijsvertering door een afname van de eetlust, moeite met slikken en misselijkheid, verminderde werking van spijsverteringsenzymen en vertraagde werking van de darmen. 

Het is belangrijk om voldoende te drinken als je koorts hebt om ervoor te zorgen dat je voldoende vocht binnenkrijgt, ook als je weinig eet. 

Als je koorts hebt en je eetlust laag blijft of als je andere problemen blijft houden met je spijsvertering, raadpleeg dan altijd je arts voor advies.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen