Waarom Wordt je Haar Statisch? 4 Redenen

Statisch haar kan best irritant zijn, maar waar komt die elektrische lading vandaan? Dus waarom wordt je haar statisch?

KORT ANTWOORD

Statisch haar wordt veroorzaakt door een elektrostatische lading. Ons haar is opgebouwd uit vezels die bestaan uit proteïnen en water. Deze vezels zijn omgeven door een laagje dat uit talg en zweet bestaat. Als dit laagje droog is, kan het zich elektrisch opladen. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer we ons haar borstelen of föhnen, of wanneer we synthetische materialen dragen. De elektrostatische lading kan ook ontstaan door wrijving tussen twee materialen, bijvoorbeeld wanneer je je handen aan een stoffen handdoek afveegt.

Dit artikel vertelt je waarom je haar statisch wordt, hoe groot de elektrische lading is en hoe je het kunt verminderen en voorkomen.

warrige man twijfelt met hand op hoofd

Hoe wordt je haar statisch

Het haar is opgebouwd uit vezels die bestaan uit proteïnen en water. Deze vezels zijn omgeven door een laagje dat uit talg en zweet bestaat. 

Als dit laagje droog is, kan het zich elektrisch opladen. Dit kan gebeuren door verschillende activiteiten, zoals:

 1. Borstelen of kammen van het haar: wanneer je je haar borstelt of kamt, kan het haar opgezweept worden en kunnen de elektronen van het ene haar naar het andere haar verplaatsen, wat leidt tot elektrostatische lading.
 2. Föhnen van het haar: het föhnen van het haar met een lage luchtvochtigheid kan ook leiden tot statisch haar, omdat de lucht droog is en de elektrostatische lading dus niet kan worden gebroken.
 3. Dragen van synthetische materialen: synthetische materialen, zoals polyester en nylon, kunnen de elektrostatische lading op het haar verhogen wanneer ze tegen het haar wrijven.
 4. Lage luchtvochtigheid: wanneer de luchtvochtigheid laag is, kan dit leiden tot statisch haar omdat er minder vocht in de lucht is om de elektrostatische lading te neutraliseren.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om statisch haar te verminderen, zoals het gebruik van conditioner, haarolie of antistatische spray, of het dragen van natuurlijke materialen in plaats van synthetische.

Hoe groot is de elektrische lading van statisch haar?

De elektrostatische lading die op het haar ontstaat, kan behoorlijk sterk zijn. Hoe sterk precies hangt af van een aantal factoren, zoals:

 1. De luchtvochtigheid. Bij een lage luchtvochtigheid neemt de elektrostatische lading toe, omdat de lucht droger is en er dus minder vocht in de lucht is om de elektrostatische lading te neutraliseren.
 2. Het type haar. Sommige mensen hebben van nature droger haar, wat kan leiden tot meer statische lading. Ook kan het haartype een rol spelen: fijn haar is bijvoorbeeld gevoeliger voor statische lading dan dik haar.
 3. Het materiaal van kleding en beddengoed. Synthetische materialen, zoals polyester en nylon, kunnen de elektrostatische lading verhogen, terwijl natuurlijke materialen, zoals katoen en linnen, juist helpen om de lading te verminderen.
 4. Het borstelen of föhnen van het haar. Het borstelen van het haar kan de elektrostatische lading verhogen, omdat het haar wordt opgezweept en de lading kan verplaatsen. Ook het föhnen van het haar met een lage luchtvochtigheid kan de elektrostatische lading versterken.

Er zijn geen exacte cijfers beschikbaar over hoe sterk de elektrostatische lading van statisch haar kan zijn, maar het kan in ieder geval behoorlijk irritant zijn als je het hebt. 

Voorkomen dat je haar statisch wordt

Als je last hebt van statisch haar, kan het soms behoorlijk irritant zijn. Gelukkig zijn er een aantal manieren om statisch haar te voorkomen of te verminderen:

 1. Gebruik een conditioner of haarolie: door het haar te hydrateren en te verzachten, kun je de elektrostatische lading verminderen. Conditioner of haarolie kan helpen om het haar te beschermen en te voeden, waardoor het minder statisch wordt.
 2. Gebruik een anti-statische spray of serum: er zijn speciale sprays en serums op de markt die speciaal ontworpen zijn om de elektrostatische lading op het haar te neutraliseren. Deze producten zijn vaak gemakkelijk te gebruiken en kunnen helpen om statisch haar te verminderen.
 3. Gebruik een hoofdband of muts: als je vaak last hebt van statisch haar, kan het helpen om een hoofdband of muts te dragen om het haar te bedekken en te beschermen.
 4. Vermijd het borstelen of föhnen van het haar wanneer het droog is: wanneer je het haar borstelt of föhnt wanneer het droog is, kan dit leiden tot statische lading. Probeer het haar daarom te borstelen of te föhnen wanneer het nog vochtig is, of gebruik een vochtinbrengende spray om het haar te hydrateren voordat je het föhnt.

Take home message

We hebben net geleerd wat statisch haar is en wat de oorzaken ervan zijn. We hebben ook gezien dat er verschillende manieren zijn om statisch haar te verminderen of te voorkomen, zoals het gebruik van conditioner, haarolie, anti-statische spray of serum, of het dragen van natuurlijke materialen.

Het is fijn om te weten dat we zelf iets kunnen doen om statisch haar te verminderen, en dat er producten beschikbaar zijn om ons hierbij te helpen. 

Zo kun je ook op dagen met lage luchtvochtigheid of wanneer je synthetische kleding draagt, toch een glanzend en gezond kapsel hebben.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen