Waarom Wordt je Ongesteld? 2 Redenen.

Tussen de leeftijd van 8 en 15 jaar kan de menstruatie beginnen, wat bekendstaat als het begin van de puberteit.

Elke maand wordt je weer ongesteld, maar waarom wordt je ongesteld?

KORT ANTWOORD

Tijdens de menstruatiecyclus bereidt je lichaam zich voor op een mogelijke zwangerschap. Elke maand komt er een eicel vrij uit een van je eierstokken. Als de eicel niet bevrucht wordt, wordt het baarmoederslijmvlies, dat is aangemaakt om de bevruchte eicel te beschermen en te voeden, afgestoten. Dit proces noemen we menstruatie.

De menstruatie kan gepaard gaan met verschillende symptomen, zoals buikkrampen, hoofdpijn, vermoeidheid, stemmingswisselingen en een opgezette buik. Deze symptomen zijn normaal en komen bij de meeste vrouwen voor.

Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen tijdens je menstruatie. Dit betekent dat je genoeg rust neemt, gezonde en gevarieerde voeding eet, voldoende water drinkt en naar je lichaam luistert. Als je last hebt van hevige pijn of andere problemen tijdens je menstruatie, is het verstandig om contact op te nemen met een arts of verloskundige. Zij kunnen je helpen om de juiste behandeling te krijgen.

Dit artikel vertelt je de functies van ongesteldheid, waarom sommige mensen zwaarder ongesteld zijn en welke vrouwen niet ongesteld worden.

transgender en ongesteldheid

De functies van ongesteldheid

Er zijn een aantal functies van menstruatie of ongesteldheid:

 1. Het is een teken dat je vruchtbaar bent
 2. Het is een belangrijk onderdeel van de menstruatiecyclus, die ervoor zorgt dat het lichaam zich kan voorbereiden op een mogelijke zwangerschap.
 3. Tijdens de menstruatie wordt het baarmoederslijmvlies afgestoten, wat ervoor zorgt dat het lichaam zich kan vernieuwen en schoonmaken.
 4. Menstruatie kan bijdragen aan het reguleren van hormonen in het lichaam, zoals oestrogeen en progesteron.
 5. Het kan ook helpen bij het voorkomen van bepaalde aandoeningen, zoals eierstokkanker en baarmoederhalskanker.

Waarom zijn sommige mensen heftiger ongesteld?

Er zijn een aantal redenen waarom sommige mensen heftiger ongesteld zijn:

 1. Hormonale onevenwichtigheden: Als er onevenwichtigheden zijn in hormonen zoals oestrogeen en progesteron, kan dit leiden tot heftige menstruatie. Dit kan worden veroorzaakt door bepaalde aandoeningen, medicijnen of levensstijlfactoren.
 2. Baarmoederfibromen: Deze goedaardige tumoren in de baarmoeder kunnen leiden tot hevige menstruatie, vooral als ze groot zijn.
 3. Endometriose: Dit is een aandoening waarbij weefsel dat lijkt op het baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder groeit. Dit kan leiden tot pijn en hevige menstruatie.
 4. Poliepen in de baarmoeder: Deze goedaardige uitsteeksels op de baarmoederwand kunnen leiden tot hevige menstruatie.

Welke vrouwen worden niet ongesteld?

Er zijn een aantal vrouwen die niet ongesteld worden:

 1. Vrouwen die in de menopauze zijn: Tijdens de menopauze, die gemiddeld rond de leeftijd van 51 jaar optreedt, nemen de hormonen oestrogeen en progesteron af, wat kan leiden tot het stoppen van de menstruatie.
 2. Vrouwen die zwanger zijn: Tijdens de zwangerschap stopt de menstruatie, omdat het lichaam zich richt op het dragen en voeden van het ongeboren kind.
 3. Vrouwen die borstvoeding geven: Borstvoeding kan leiden tot het uitblijven van de menstruatie, omdat het hormoon prolactine, dat nodig is om melk te produceren, kan remmen op de ovulatie.
 4. Vrouwen met bepaalde aandoeningen: Sommige medische aandoeningen, zoals PCOS (polycysteus ovariumsyndroom) en anorexia nervosa, kunnen leiden tot het uitblijven van de menstruatie.
 5. Vrouwen die bepaalde medicijnen gebruiken: Sommige medicijnen, zoals anticonceptiepillen en hormonale injecties, kunnen leiden tot het uitblijven van de menstruatie.

Interessante feitjes over ongesteldheid

Het gemiddelde aantal dagen dat een vrouw ongesteld is, is 5 tot 7 dagen.

Het gemiddelde bloedverlies tijdens de menstruatie is ongeveer 30 tot 80 milliliter.

Menstruatie kan beginnen tussen de leeftijd van 8 en 15 jaar, wat bekend staat als het begin van de puberteit.

De menopauze, wanneer de menstruatie stopt, treedt gemiddeld rond de leeftijd van 51 jaar op.

Vrouwen kunnen gemiddeld 500 tot 750 menstruatiecycli hebben gedurende hun leven.

In sommige culturen worden vrouwen tijdens hun menstruatie geïsoleerd van de rest van de gemeenschap in speciale hutten of gebouwen, wat bekend staat als een “menstruatiehuis”.

In sommige sporten, zoals turnen en gewichtheffen, kan menstruatie invloed hebben op de prestaties van een vrouw.

Sommige vrouwen ervaren positieve veranderingen in hun stemming en cognitieve vaardigheden tijdens de menstruatie, wat bekendstaat als “premenstrueel syndroom” of PMS.

Menstruatie kan ook leiden tot veranderingen in de geur van de vagina, wat normaal is en niet hoeft te worden behandeld.

Er zijn veel manieren om om te gaan met menstruatie, zoals het gebruik van menstruatieproducten zoals tampons of pads, of het nemen van pijnstillers. Het is belangrijk om te kiezen voor de methode die het beste werkt voor jou en om goed voor jezelf te zorgen tijdens de menstruatie.

Take home message

Menstruatie is een belangrijk onderdeel van de reproductieve gezondheid van vrouwen en is iets waar veel vrouwen mee te maken hebben. 

Het is normaal om tijdens de menstruatie te maken te hebben met verschillende symptomen, zoals buikkrampen, hoofdpijn en stemmingswisselingen. 

Er zijn ook verschillende redenen waarom sommige vrouwen heftiger ongesteld zijn, zoals hormonale onevenwichtigheden en aandoeningen zoals endometriose.

Er zijn ook vrouwen die niet ongesteld worden, zoals vrouwen in de menopauze of vrouwen die zwanger zijn. 

Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen tijdens de menstruatie, door genoeg rust te nemen, gezonde voeding te eten en voldoende water te drinken. 

Als je last hebt van hevige pijn of andere problemen tijdens je menstruatie, is het verstandig om contact op te nemen met een arts of verloskundige. 

Zij kunnen helpen om de juiste behandeling te krijgen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen