Waarom Wordt je Wit als je Ziek bent?

Een bleke of witte huid is vaak een duidelijk teken dat iemand ziek is of dat er iets anders aan de hand is. 

Er zijn een paar redenen waarom mensen wit kunnen worden als ze ziek zijn. Dus waarom wordt je wit als je ziek bent?

KORT ANTWOORD

De eerste reden is dat als je ziek bent, je minder energie hebt en daardoor minder bloed naar je huid stroomt. Dit kan ervoor zorgen dat je huid bleker lijkt.

Een andere reden is dat sommige ziektes, zoals bloedarmoede, ervoor zorgen dat er minder rode bloedcellen in het bloed zijn. Rode bloedcellen helpen zuurstof naar de huid te transporteren, dus als er minder zijn, kan de huid bleker lijken.

Bovendien kan stress of angst, die vaak gepaard gaan met ziekte, ervoor zorgen dat de bloedvaten in de huid vernauwen, wat ook kan leiden tot blekere huid.

Dit artikel vertelt je waarom je wit wordt als je ziek bent, of iedereen die ziek is wit wordt en of je er iets tegen kunt doen.

uitzieken ziek koorts

Het mechanisme uit van wit worden als je ziek bent

Hoe je precies wit wordt als je ziek bent:

 1. Als je ziek bent, heb je vaak minder energie. Dit kan ervoor zorgen dat je hart trager gaat kloppen en minder bloed naar je huid stuurt. Als gevolg hiervan kan je huid bleker lijken.
 2. Sommige ziektes, zoals bloedarmoede, verminderen het aantal rode bloedcellen in het bloed. Rode bloedcellen helpen zuurstof naar de huid te transporteren, dus als er minder zijn, kan de huid bleker lijken.
 3. Stress of angst, die vaak voorkomen bij ziekte, kunnen ervoor zorgen dat de bloedvaten in de huid vernauwen. Dit kan ook leiden tot een blekere huid.

Wordt iedereen wit als ze ziek worden? 

Het is belangrijk om te onthouden dat niet iedereen wit wordt als ze ziek zijn. Er zijn een aantal factoren die kunnen bepalen hoe iemands huid eruitziet als ze ziek zijn, zoals:

 1. Huidskleur: Mensen met een donkere huidskleur hebben meer pigment in hun huid, wat ervoor kan zorgen dat ze niet zo snel bleker lijken als mensen met een lichte huidskleur als ze ziek zijn.
 2. Soort ziekte: Sommige ziektes, zoals bloedarmoede, kunnen ervoor zorgen dat iemands huid bleker lijkt, terwijl andere ziektes, zoals koorts, ervoor kunnen zorgen dat iemands huid rood wordt.
 3. Stress en angst: Zoals eerder vermeld, kan stress of angst ervoor zorgen dat de bloedvaten in de huid vernauwen, wat kan leiden tot blekere huid.
 4. Genetische factoren: Sommige mensen hebben een genetische aanleg om bleke huid te hebben, ongeacht of ze ziek zijn of niet.

Kan je er iets tegen doen

Laten we eens kijken naar enkele manieren waarmee je mogelijk kunt voorkomen dat je wit wordt als je ziek bent:

 1. Probeer genoeg te rusten: Als je ziek bent, is het belangrijk om genoeg rust te nemen zodat je lichaam de energie heeft om zichzelf te genezen. Dit kan helpen om ervoor te zorgen dat je hart normaal blijft kloppen en bloed naar je huid blijft stromen, wat kan helpen om een bleke huid te voorkomen.
 2. Gezonde voeding: Een gezonde voeding kan helpen om je energie op peil te houden en kan ook helpen om bepaalde ziektes, zoals bloedarmoede, te voorkomen.
 3. Probeer stress en angst te verminderen: Zoals eerder vermeld, kan stress of angst ervoor zorgen dat de bloedvaten in de huid vernauwen, wat kan leiden tot een blekere huid. Probeer dus stress te verminderen door bijvoorbeeld te mediteren of te oefenen met ademhalingstechnieken.
 4. Probeer koorts te verminderen: Als je koorts hebt, kan dit ervoor zorgen dat je huid bleker of rood wordt. Probeer koorts te verminderen door bijvoorbeeld paracetamol te nemen of door koude kompressen op je voorhoofd te leggen.

Take home message

Zoals we hebben gezien, zijn er een aantal factoren die hierbij een rol spelen, zoals het soort ziekte, stress en angst, genetische factoren en huidskleur. 

Hoewel je het wit worden niet altijd kunt voorkomen, zijn er wel enkele dingen die je kunt doen om het risico te verminderen, zoals genoeg rust nemen, gezonde voeding eten, stress en angst verminderen en koorts verminderen. 

Het is belangrijk om te onthouden dat als je wit lijkt als je ziek bent, dit niet altijd betekent dat er iets ernstigs aan de hand is. 

Het kan gewoon een teken zijn dat je lichaam aan het vechten is tegen een ziekte of infectie. 

Als je echter zorgen hebt, is het altijd het beste om contact op te nemen met een arts voor advies en behandeling.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen