Wat Doet QiGong met je Lichaam? 6 Effecten

Qigong is een eeuwenoude Chinese meditatie- en genezingspraktijk. De basiselementen van Qi Gong zijn beweging, ademhaling en meditatie. Vandaar dat het verschillende gezondheidsvoordelen kan opleveren. 

Met de oefeningen proberen mensen de energie in zowel lichaam als geest te optimaliseren om zo de gezondheid en welzijn te bevorderen.

Dus wat doet qigong met je lichaam?

KORT ANTWOORD

De effecten op het lichaam zijn onder andere stressvermindering, verbeterde ademhaling, versterking van het immuunsysteem en verlichting van pijn en spanning. Het kan ook flexibiliteit, concentratie, energie en slaapkwaliteit verbeteren, en het spijsverteringssysteem ondersteunen. Regelmatige beoefening is belangrijk om langdurige voordelen te ervaren.

Dit artikel vertelt je wat QiGong met je lichaam doet, of Qigong gezond is inclusief hoe het van Tai Chi verschilt.

tai chi

Wat Qigong met het lichaam doet

Qigong is een eeuwenoude Chinese praktijk die gericht is op het bevorderen van de vitale levensenergie, bekend als “qi” of “chi”, door het lichaam.

Het omvat een combinatie van ademhalingsoefeningen, bewegingen, meditatie en visualisaties. Hier zijn enkele van de effecten die Qigong kan hebben op het lichaam:

Stressvermindering: Vermindert de productie van stresshormonen zoals cortisol. Bevordert ontspanning en een gevoel van kalmte.

Verbeterde ademhaling: Stimuleert diepe ademhaling, waardoor de longcapaciteit wordt vergroot. Helpt bij het zuiveren van de luchtwegen en het verbeteren van de zuurstofopname.

Flexibiliteit en evenwicht: Verbetert de flexibiliteit van spieren en gewrichten. Versterkt de spieren die nodig zijn voor balans en coördinatie.

Circulatie en lymfestroom: Bevordert een betere bloedcirculatie in het hele lichaam. Helpt bij het stimuleren van de lymfestroom en het afvoeren van toxines.

Versterking van het immuunsysteem: Stimuleert de werking van het immuunsysteem, wat kan bijdragen aan een betere weerstand tegen ziekten.

Verbeterde concentratie en mentale helderheid: Bevordert een betere focus en concentratie. Helpt de geest te kalmeren en mentale helderheid te bevorderen.

Verlichting van pijn en spanning: Kan helpen bij het verminderen van chronische pijn en spanning in het lichaam. Helpt bij het vrijgeven van blokkades in de energiekanalen.

Verhoogde energie en vitaliteit: Bevordert mogelijk een betere circulatie van energie door het lichaam. Kan leiden tot een gevoel van verhoogde vitaliteit en welzijn.

Ondersteuning van het spijsverteringssysteem: Stimuleert een gezonde spijsvertering. Kan helpen bij het verminderen van spijsverteringsklachten.

Verbeterde slaapkwaliteit: Kan bijdragen aan een betere slaap en verlichting van slaapproblemen.

Het is belangrijk op te merken dat de effecten van Qigong van persoon tot persoon kunnen verschillen, en dat regelmatige beoefening essentieel is om de voordelen op lange termijn te ervaren. 

Wat is Chi Gong (Qi Gong)

Qigong is een eeuwenoude meditatie- en genezing praktijk. 

Qigong bestaat uit eenvoudige, gecoördineerde lichaamshoudingen en lichaamsbewegingen, meditatie en ademhaling. 

Het wordt gebruikt voor gezondheid, vechtsporttraining en spiritualiteit, maar Chi gong is meer gericht op het cultiveren van energie.

Qi Gong betekent letterlijk cultivatie van levensenergie. Zo betekent Qi of Chi namelijk levensenergie. 

Met Qi Gong proberen mensen levensenergie te cultiveren en de levensenergie terug in balans te brengen.

Met behulp van de eenvoudige houdingen en ademhalingspatronen proberen mensen een gezonde energiestroom te bevorderen en stagnatie ervan te verminderen.

3 verschillen tussen Tai Chi en Chi Gong

Tai Chi en Chi Gong zijn beide Chinese krijgskunsten die je gezondheid kunnen bevorderen. 

In veel opzichten lijken ze op elkaar, want de basis elementen van zowel Tai Chi als Qi Gong zijn namelijk beweging, ademhaling en meditatie.

Er zijn echter wel drie verschillen tussen Tai chi en Chi gong.

Andere bewegingen. Tai chi bestaat uit een serie bewegingen die vloeiend in elkaar overgaan zonder pauze terwijl Qi Gong een beweging is voor een bepaalde situatie. 

Andere focus. Tai chi richt zich meer op de bewegingen van vechtsporten terwijl Chi gong zich voornamelijk richt op het cultiveren van energie en het in balans brengen van energie.

Take home message

Qigong maakt deel uit van de traditionele Chinese geneeskunde. Chi gong bestaat uit lichaamsbewegingen, meditatie en ademhaling en kan je gezondheid verbeteren. 

Maar wat doet Qigong met je lichaam?

Qigong kan meerdere gezondheidsvoordelen opleveren zoals minder stress minder angst, meer focus, beter evenwicht, betere flexibiliteit en een lager risico op bepaalde chronische ziekten.

Het kan je gezondheid dus op meerdere vlakken verbeteren:

  1. minder stress
  2. minder angst
  3. beter evenwicht 
  4. betere flexibiliteit
  5. meer focus
  6. lager risico op bepaalde chronische ziekten

De basiselementen van Qi gong zijn hetzelfde als Tai chi. Daarom kan Tai chi stress, angst, en depressie verminderen terwijl het gelijktijdig gewichtsverlies bevordert en de balans, houding en flexibiliteit verbetert.

Er zijn toch echt verschillen tussen de twee krijgskunsten. 

Tai Chi bestaat uit een serie voortdurende, vloeiende cirkelvormige bewegingen die meer op vechtsporten gericht zijn terwijl Qi Gong zich meer richt op het cultiveren van energie en een beweging of houding is voor een bepaalde situatie.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Li, J. X., Hong, Y., & Chan, K. M. (2001). Tai chi: physiological characteristics and beneficial effects on health. British journal of sports medicine, 35(3), 148-156.