Wat Eten tijdens het Bulken: Beste Macro’s

Mensen bulken om sneller spieren op te bouwen. Hierbij zal je dagelijks in een calorieoverschot moeten zitten, een calorieoverschot van ongeveer 250-500 calorieën per dag.

Dirty bulking wordt afgeraden. Focus je op kwaliteit over kwantiteit en laat het junkfood links liggen.

Je wilt natuurlijk niet dat je lange termijn gezondheid eronder lijdt. Dus wat kun je het beste eten tijdens het bulken?

KORT ANTWOORD

Ga voor complexe langzaam verteerbare koolhydraten zoals bruine rijst, volkoren pasta, aardappelen, zoete aardappelen, havermout en volkoren brood. Zorg dat je voldoende eiwitrijke voedingsmiddelen binnenkrijgt zoals eieren, kip, kalkoen, zalm, tonijn, lam, rundvlees, varkensvlees, kalfsvlees, melk, yoghurt, kwark, tofu of kaas. Daarnaast kan je natuurlijk nog proteineshakes nemen. Vermijd verzadigde vetten en ga voor onverzadigde plantaardige vetten in bijvoorbeeld plantaardige kookoliën zoals olijfolie. Probeer ook de juiste verhoudingen binnen te krijgen. Gezonde macronutriëntenranges zijn 45%-65% voor koolhydraten, 20%-35% voor vet en 10%-35% voor eiwit.

Dit artikel voorziet je van een overzicht van populaire voedingsmiddelen tijdens het bulken, met de beste keuzes voor alle macronutriënten.

bodybuilder

Voeding voor hardgainers

Mensen die moeilijk aankomen, ook wel hardgainers genoemd, kunnen de verleiding voelen om veel suikers en ongezonde vetten naar binnen te werken.

Helaas kan dit schadelijk zijn voor de gezondheid. Gelukkig zijn er gezonde voedingsmiddelen die je kunnen helpen om op een gezonde manier aan te komen.

Denk hierbij aan noten en zaden, eieren, rijst, bonen, rundvlees, yoghurt, zalm en tonijn, pure chocolade, avocado, kaas, melk, gedroogd fruit, plantaardige olie, olijven, pasta, volkorenbrood, (zoete) aardappelen, granola en haver.

We zullen nu ingaan op de gezondste voedingsmiddelen voor elke macronutriënt.

Het is essentieel om te weten dat koolhydraten en eiwitten per gram 4 calorieën leveren, terwijl 1 gram vet maar liefst 9 calorieën bevat.

Met andere woorden, vet bevat aanzienlijk meer energie per gram.

Besten koolhydraten voor bulken

Er zijn verschillende soorten koolhydraten, maar tijdens het bulken is het gunstig om te focussen op complexe, langzaam verteerbare koolhydraten.

Deze koolhydraten worden langzaam afgebroken in het spijsverteringsstelsel, wat resulteert in een gestage afgifte van energie.

Wat deze koolhydraten extra waardevol maakt, is dat ze hun natuurlijke vezels behouden, wat gunstig is voor de spijsvertering en een verzadigd gevoel bevordert.

Hier is een lijst van complexe koolhydraten die nuttig zijn tijdens het bulken:

 1. Bruine rijst, wilde rijst: Rijk aan vezels en voedingsstoffen, bieden deze rijstsoorten een langdurige energiebron.

 2. Volkoren pasta: Bevat meer vezels en voedingsstoffen dan witte pasta, waardoor het een gezonde keuze is voor langdurige energie.

 3. Aardappelen: Een uitstekende bron van complexe koolhydraten, met vezels en belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamine C en kalium.

 4. Zoete aardappelen: Bieden complexe koolhydraten samen met een hogere concentratie aan vitamines en mineralen, zoals bètacaroteen.

 5. Havermout: Rijk aan oplosbare vezels en geeft langdurige energie, met extra voordelen voor de spijsvertering.

 6. Bonen: Een vezelrijke bron van koolhydraten, eiwitten en diverse voedingsstoffen, gunstig voor spieropbouw en energie.

 7. Quinoa: Een compleet eiwit en een uitstekende bron van complexe koolhydraten, rijk aan vezels en voedingsstoffen.

 8. Volkoren brood: Biedt complexe koolhydraten en vezels, met extra voordelen voor de spijsvertering en een langdurig verzadigd gevoel.

 9. Gerst: Een bron van complexe koolhydraten met toegevoegde vezels en voedingsstoffen.

Het opnemen van deze complexe koolhydraten in je bulkingdieet kan bijdragen aan een stabiele en langdurige energievoorziening, terwijl je profiteert van de gezondheidsvoordelen van vezels en voedingsstoffen.

  Beste eiwitten voor bulken

  Voor een effectieve bulk is het aan te raden om 20-25% van je dagelijkse calorieën uit eiwitten te halen.

  Eiwitten bieden extra voordelen tijdens het bulken, aangezien het lichaam meer energie (calorieën) nodig heeft om deze te verwerken.

  Dit mechanisme kan helpen voorkomen dat je te veel aankomt, wat gunstig is voor het behouden van een gezond gewicht.

  Hier zijn enkele eiwitrijke voedingsbronnen die je kunt opnemen in je bulkingdieet:

  1. Eieren: Een veelzijdige bron van hoogwaardige eiwitten, rijk aan essentiële aminozuren.

  2. Gevogelte (kip, kalkoen): Mager vlees met een hoog eiwitgehalte en weinig vet, ideaal voor spieropbouw.

  3. Vis (zalm, tonijn): Bevat omega-3-vetzuren naast eiwitten, wat goed is voor de gezondheid van het hart.

  4. Mager vlees (lam, rundvlees, varkensvlees, kalfsvlees): Hoogwaardige eiwitten met essentiële voedingsstoffen.

  5. Zeevruchten (garnalen, kreeft, krab): Mager en eiwitrijk, met extra mineralen zoals selenium.

  6. Zuivelproducten (melk, yoghurt, kwark, kaas – zoals cottage cheese): Rijke bronnen van calcium en eiwitten.

  7. Tofu: Een plantaardige eiwitbron, geschikt voor vegetariërs en veganisten.

  8. Proteïneshakes: Handige en snelle bron van eiwitten, vooral handig voor post-workout herstel.

  Het integreren van deze eiwitrijke voedingsmiddelen in je bulkingdieet ondersteunt niet alleen spieropbouw, maar kan ook helpen bij het handhaven van een gezond gewicht door het energieverbruik te verhogen tijdens de verwerking van eiwitten.

  Weetje

  Wist je dat de gezonde omega 3-vetten in vis de spiereiwitsynthese kunnen verhogen? Haal hier je voordeel uit!

  Dagelijks zou je per kilogram lichaamsgewicht ongeveer 0,8 gram eiwit moeten binnenkrijgen. Maar als je de spiermassa wilt vergroten zou je volgens The American College of Sports Medicine dagelijks per kilogram lichaamsgewicht ongeveer 1,2-1,7 g eiwitten moeten binnenkrijgen.

  De effectiviteit van meer dan 2 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht is wetenschappelijk slecht ondersteund.

  Beste vetten voor bulken

  Om een gebalanceerd bulkingdieet te handhaven, streef ernaar ongeveer 30-35% van je dagelijkse calorieën uit vet te halen.

  Het vermijden van verzadigde vetten en transvetten is hierbij cruciaal; in plaats daarvan moet je gaan voor onverzadigde vetten.

  We hebben al verschillende vetrijke voedingsmiddelen besproken, zoals vis en noten.

  Maar bedenk ook dat je deze producten hoogstwaarschijnlijk gaat bakken.

  Bij het bakken is het raadzaam om gezonde kookoliën te gebruiken. Hier zijn enkele opties:

  1. Olijfolie: Rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten en antioxidanten.

  2. Zonnebloemolie: Een lichte olie met een hoog gehalte aan onverzadigde vetten.

  3. Canolaolie: Laag in verzadigde vetten en een goede bron van omega-3 vetzuren.

  4. Pindaolie: Geschikt voor bakken op hoge temperaturen en bevat enkelvoudig onverzadigde vetten.

  5. Sojaboonolie: Laag in verzadigd vet en rijk aan onverzadigde vetzuren.

  6. Saffloerolie: Een neutrale olie met een hoog gehalte aan onverzadigde vetten.

  7. Maïsolie: Ideaal voor koken en bakken, met een evenwichtige verhouding van vetzuren.

  Door deze gezonde kookoliën te gebruiken, kun je genieten van heerlijke maaltijden terwijl je toch de juiste vetten binnenkrijgt voor je bulkdoelen.

  Het is belangrijk om te onthouden dat de kwaliteit van vetten net zo belangrijk is als de kwantiteit, dus kies verstandig.

  8 Extra voedingstips tijdens het bulken

  Hier zijn enkele aanvullende voedingstips die nuttig kunnen zijn tijdens het bulken:

  1. Eet regelmatig. Verdeel je calorie-inname over meerdere maaltijden gedurende de dag. Dit helpt bij het handhaven van een constante energievoorziening en kan de spijsvertering bevorderen.

  2. Drink voldoende water. Voldoende hydratatie is essentieel voor een goede gezondheid en kan ook helpen bij het spijsverteringsproces. Het helpt je lichaam ook bij het verwerken van de extra eiwitten en koolhydraten.

  3. Varieer je voeding. Zorg voor diversiteit in je maaltijden om ervoor te zorgen dat je alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. Verschillende voedingsmiddelen leveren verschillende micronutriënten die belangrijk zijn voor je algehele gezondheid.

  4. Focus op herstelvoeding. Na een intensieve training is het belangrijk om je lichaam te voorzien van voedingsstoffen voor herstel. Een combinatie van eiwitten en koolhydraten na de training kan helpen bij het herstellen van glycogeenvoorraden en het bevorderen van spierherstel.

  5. Luister naar je lichaam. Pas je calorie-inname aan op basis van je individuele behoeften en doelen. Luister naar je lichaamssignalen, zoals honger en verzadiging, om over- of onderconsumptie te voorkomen.

  6. Inclusief gezonde snacks. Voeg gezonde snacks toe tussen de maaltijden door, zoals noten, fruit, Griekse yoghurt of groenten met hummus, om ervoor te zorgen dat je constant brandstof hebt.

  7. Gezonde vetten toevoegen. Naast de genoemde oliën, integreer ook gezonde vetbronnen zoals avocado’s, noten en zaden in je dieet. Ze bevatten belangrijke voedingsstoffen en dragen bij aan een verzadigd gevoel.

  8. Monitor je vooruitgang. Houd je voedselinname en vooruitgang bij. Dit kan je helpen bij het fine-tunen van je dieet en het aanpassen van je calorieën indien nodig.

  Onthoud dat individuele behoeften variëren, dus het is belangrijk om te experimenteren en aanpassingen te maken op basis van wat het beste werkt voor jouw lichaam.

   Take home message

   Na het verkennen van voedingsmiddelen voor het bulken, valt het je waarschijnlijk op dat ze veel overeenkomsten met die van een algemeen gezond dieet.

   En dat is precies hoe het zou moeten zijn. Als je op de lange termijn een goede gezondheid wilt behouden, is het essentieel om ook tijdens het bulken gezond te blijven eten.

   Deze benadering biedt niet alleen voordelen voor je algehele welzijn, maar het heeft ook een bijkomend voordeel: door gezond te bulken, verminder je de noodzaak om in de zomer aanzienlijk gewicht te verliezen.

   Op deze manier kun je genieten van de voordelen van spieropbouw zonder de noodzaak van rigoureuze diëten om eventueel overtollig gewicht kwijt te raken.

   Het streven naar gezondheid en evenwichtige voeding tijdens het bulken brengt dus niet alleen korte- maar ook langetermijnvoordelen met zich mee.

   Over Diederik

   Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

   Bronnen

   Jenkins, D. J., Jenkins, A. L., Wolever, T. M., Thompson, L. H., & Rao, A. V. (1986). Simple and complex carbohydrates. Nutrition reviews (USA).

   Holesh, J. E., Aslam, S., & Martin, A. (2017). Physiology, Carbohydrates.