Wat Gebeurt Er Als Je Papier Eet?

Het is ons allemaal wel eens overkomen. Het is normaal dat je tijdens het eten van bijvoorbeeld een ijshoorntje wat papier opeet. Daarnaast zullen kinderen vaak op papier sabbelen en het doorslikken.

Wellicht ben je in een nieuwsgierige bui en vraag je je nu af wat je lichaam met papier doet. Kortom, wat gebeurt er als je papier eet?

KORT ANTWOORD

Volgens medisch specialisten is papier niet bijzonder gevaarlijk. Papier is over het algemeen niet giftig. De bijproducten en toevoegingen ervan kunnen echter klachten geven. Inkt kan irritatie en pijn in de mond veroorzaken. Ernstige vergiftiging is nooit gemeld. Ook bevat papier meestal dioxinesporen. Dit ontstaat na het bleken met chloor. Dioxine is een giftige kankerverwekkende stof. Als je papier in je mond hebt zonder het door te slikken kan je lichaam mogelijk al wat dioxines opnemen. Bovendien kan houtpulp constipatie veroorzaken. Soms kan je, door het eten van papier, een snee in je mond of anus krijgen.

Dit artikel vertelt je wat er precies gebeurt als je papier eet, symptomen, gevaren en waarom papier geen voedingswaarde heeft.

papier eten

Symptomen van het eten van papier 

Papier bestaat voornamelijk cellulose, dit is een organische en onschadelijke verbinding dat in planten wordt aangetroffen. Het probleem met papier eten zit hem echter niet in het papier zelf, maar in de bijproducten van het papier. 

Ons lichaam beschikt niet over cellulase, het enzym dat nodig is om groenten en zetmeel goed te verteren. Dit verklaart waarom we na het eten van bladeren geen energie krijgen. Koeien hebben dit enzym wel.

Uit anekdotes blijkt dat eventuele symptomen afhangen van het soort papier, de hoeveelheid papier en hoe goed je kauwt. 

Over het algemeen kan papier je maagdarmstelsel gemakkelijk passeren, zolang het papier maar in genoeg kleine stukjes is gekauwd. Na grote hoeveelheden kan je maag van streek raken. 

Het cellulose in het papier veroorzaakt dus geen problemen, maar de bijproducten en toevoegingen kunnen vervelende klachten veroorzaken.

Inkt. Zo kan je pijn in je mond krijgen door bepaalde inktsoorten. Hoewel ernstige vergiftiging niet is gemeld, kunnen grote hoeveelheden inkt voor irritatie zorgen. Na het inslikken van inkt is het belangrijk om water te drinken. Verder hoef je niets te doen.

Constipatie. In tegenstelling tot papier ismisselijk houtpulp niet verteerbaar. Als je hier teveel van binnenkrijgt kunnen er verstoppingsklachten optreden. Er zijn zelfs mensen die met papier hun dagelijkse vezelbehoefte willen binnenkrijgen. 

Xylofagie. Dit is een eetstoornis waarbij papier wordt gegeten. Het staat ook wel bekend als pica. Een van de kenmerken van pica is een ongewoon verlangen naar het eten van niet-eetbare stoffen.

Als je de verleiding niet kan weerstaan is het waarschijnlijk verstandiger om voor gewoon wit papier te gaan. Gekleurd en glanzend papier bevat mogelijk veel chemicaliën.

Voedingswaarde van papier 

Het is je als student vast wel eens overkomen. Je neemt een diepvriespizza, maar je vergeet het karton van de pizzabodem te halen. 

Als bijkomend effect zit je misschien langer vol. Dit heeft te maken met het hoofdingrediënt van papier, namelijk onverteerbare vezel. 

Voedingswaarde papier:

  • 0 calorieën
  • 0 netto koolhydraten.
  • 0 proteïnen
  • cellulose: organische planten verbinding 

Zoals je ziet heeft papier geen voedingswaarde en bevat het geen koolhydraten.  

Kartonpapier bevat mogelijk meer vezels. Deze vezels kunnen de opname van andere voedingsstoffen vertragen. Papieren doekjes zijn biologisch afbreekbaar.

Als je van plan bent om papier te eten kun je dit het beste combineren met een eiwitbron, vetbron en een complexe koolhydraatbron. 

Kortom, papier is niet voedzaam. De voedingswaarde bestaat uit 100% onverteerbare vezels.

Waarom heeft papier geen voedingswaarde? 

Houtpulp bestaat bijna volledig uit twee ingrediënten, namelijk een onverteerbare polysaccharide genaamd cellulose en het eiwit genaamd lignine.

Hout bevat dus geen calorieën. Gek genoeg is hout in een levende boom geen levend plantenweefsel. Hier is een logische verklaring voor. Alle fysiologische nuttige voedingsstoffen zijn er al uitgehaald. Het hout wordt alleen gebruikt om zwaartekracht tegen te gaan en om rotting te voorkomen. Levende cellen kunnen niet meer bij het hout. Het zou dus zonde zijn als er voedingsstoffen en energie is het onbereikbare hout wordt opgeslagen. 

Dit verklaart waarom er in het wild weinig hout wordt gegeten. In het verleden werd er nog wel eens houtzaagsel gegeten door bemanningsleden, maar dit had geen succes.

Take home message 

Over het algemeen is papier van gerecombineerde cellulosevezels gemaakt. Het papier vormt op zichzelf vaak geen probleem, het zijn de bijproducten die een probleem vormen.

Papier is niet bijzonder gevaarlijk en over het algemeen ook niet giftig. De bijproducten en toevoegingen, zoals inkt, kunnen klachten geven en de mond irriteren. 

Wanneer je kind op papier knabbelt en het doorslikt zal het zelfs wat vezels binnenkrijgen. Houtpulp bestaat namelijk uit cellulose.  

Er wordt onderzoek gedaan naar het omzetten van onverteerbaar cellulose in ethanol, dat het menselijk lichaam wel kan metaboliseren.

Wij raden het af om papier te eten. Als je desondanks papier wilt eten, moet je chemicaliën vermijden en niet te grote hoeveelheden in één keer consumeren.  

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Yang, J., Wang, H. P., Zhou, L., & Xu, C. F. (2012). Effect of dietary fiber on constipation: a meta analysis. World journal of gastroenterology: WJG, 18(48), 7378.

Choudhry, F. R., Munawar, K., Akram, B., Al-Worafi, Y. M., Bakrin, F. S., Tey, L. Y., … & Kamal, A. (2019). Xylophagia: a meta-synthesis of the literature. Mental Health Review Journal.

Kurtz, D., Azar, I., Khan, H., Lilley, K., & Woldie, I. (2020). Xylophagia (paper eating): A rare form of pica. Clinical Case Reports, 8(12), 3547-3548.

Hult, E. L., Iversen, T., & Sugiyama, J. (2003). Characterization of the supermolecular structure of cellulose in wood pulp fibres. Cellulose, 10(2), 103-110.