Wat Gebeurt Er Als Je Paracetamol Snuift?

Om high te worden snuiven steeds meer mensen paracetamol. De gedachte hierachter is dat het net zoals met het snuiven van andere drugs je het maagdarmkanaal omzeilt en je het sneller opneemt waardoor je dus een high gevoel krijgt. 

Daarnaast kan er door het snuiven van sommige pijnstillers ook een hoger percentage de hersenen bereiken. 

Hoewel veel dingen in theorie logisch klinken, blijkt het in de praktijk vaak anders te werken. Mogelijk krijg je niet de effecten waar je op gehoopt had. Hoe zit dat met paracetamol, wat gebeurt er als je paracetamol snuift?

KORT ANTWOORD

Paracetamol snuiven zal geen high gevoel geven. Vanwege de oplosbaarheid komt er namelijk niet zoveel in je bloedbaan. Het veroorzaakt juist vervelende klachten zoals een druppelende of verstopte neus, niezen, tranen, en een pijnlijk gevoel. Hoewel je met snuiven het maag-darmkanaal overslaat zul je niet het effect krijgen waar je mogelijk op gehoopt had.

Dit artikel vertelt je wat er precies gebeurt als je paracetamol snuift.

Wat gebeurt er als je paracetamol snuift?

Keel druppels. Veel mensen zien de keelklachten over het oog. Aangezien je neus met je keel is verbonden, zal het poeder in je keel gaan druppelen. Dit wordt over het algemeen als smerig ervaren.

Bloedbaan. Hoeveel er vanuit de neus precies in de bloedbaan komt, is afhankelijk van de oplosbaarheid van het medicijn.

Maag. Niet alles zal in je neus en bloedbaan terechtkomen. Via de keel zal het overige deel in de maag belanden. 

Geen high gevoel. Veel mensen hopen er een high gevoel van te krijgen. Dit lijkt in de praktijk echter tegen te vallen en zal dus geen high gevoel geven. 

Slijmvliezen. Je neus zit vol met slijmvliezen die met andere gedeeltes van je lichaam in contact staan. Je neus zal niet alleen gaan druppelen, je zal gaan niezen en je ogen kunnen gaan tranen. Het neusgat kan 10 minuten nadruppelen. 

Biobeschikbaarheid. De orale biologische beschikbaarheid van paracetamol bedraagt ongeveer 79%. Afhankelijk van de maag en de specifieke paracetamol kan de biologische beschikbaarheid tussen de 60 en 70% liggen.

Verstopte neus. Een logisch gevolg na het snuiven van paracetamol. 

Pijn. Je zou het misschien niet verwachten, maar het kan ook behoorlijk pijn doen.  Bespaar jezelf deze klachten. 

Wat gebeurt er als je pijnstillers snuift?

Sinusschade. De vulstoffen die de pijnstillers samenbinden kunnen de sinussen aantasten. Daarnaast lossen ze langzaam op en blijven ze in de keel druppelen nadat ze samengeklonterd hebben gezeten. Na verloop van tijd zal het een onoplosbare smurrie worden die de neusholte kan aantasten.  

Sneller effect. Pijnstillers snuiven kan in sommige gevallen een sneller effect geven. Deze effecten zijn deels afhankelijk van de biologische beschikbaarheid, oftewel hoeveel er in de hersenen terecht zal komen. Soms kan het snuiven van pijnstillers voor zowel een snellere als intensere start zorgen. Er zou dus meer drugs op de hersenen kunnen inwerken. 

Vergelijkbaar effect. Wanneer de nasale en orale biologische beschikbaarheid hetzelfde zijn zal het snuiven ervoor zorgen dat het alleen sneller de hersenen bereikt. Dit geldt voor bijvoorbeeld oxycodon. De drug hydromorphone heeft een hogere nasale biologische beschikbaarheid. Deze drug zal de hersenen niet alleen sneller bereiken, er zal ook meer in de hersenen terechtkomen. 

Waarom snuiven mensen medicijnen?

Als je medicijnen via de mond inneemt, kan het 30-60 minuten duren voordat de eerste effecten optreden. De geneesmiddelen moeten namelijk het spijsverteringskanaal nog zien te passeren voordat het in de bloedbaan terecht komt. 

Steeds meer mensen geven daarom de voorkeur aan het snuiven van medicijnen om zo een snellere en krachtigere high te krijgen. Dit wordt ook wel nasale insufflatie genoemd. 

Via de zachte weefsels in neusholtes kan je de maag omzeilen waardoor het sneller en mogelijk in een hogere concentratie wordt opgenomen. 

Dit kan in sommige gevallen tot een snelle start en euforisch gevoel leiden. In het geval van sommige opioïden kan de high direct optreden.

Take home message

Misbruik van medicijnen brengt nadelige gezondheidseffecten met zich mee. Miljoenen mensen belanden daarom elk jaar op de spoedeisende hulp. 

Steeds meer mensen vermalen medicijnen tot poeder waarna ze het vervolgens door de neus inhaleren.

Wat gebeurt er als je paracetamol snuift? Je zal niet de high krijgen waar je misschien op gehoopt had. De mate van oplosbaarheid voorkomt dat er veel in je bloedbaan terecht komt.

Je zal er waarschijnlijk juist meer last van krijgen waaronder een verstopte of druppelende neus, tranen, niezen en pijn.

kortom, snuif geen paracetamol. Vervolgens ben je alleen maar bezig met het vrijmaken van verstopte neusgaten.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Ameer, B., Divoll, M., Abernethy, D. R., Greenblatt, D. J., & Shargel, L. (1983). Absolute and relative bioavailability of oral acetaminophen preparations. Journal of pharmaceutical sciences, 72(8), 955-958.

Sotiropoulus, J. B., Deutsch, T., & Plakogiannisx, F. M. (1981). Comparative bioavailability of three commercial acetaminophen tablets. Journal of pharmaceutical sciences, 70(4), 422-425.

Borin, M. T., & Ayres, J. W. (1989). Single dose bioavailability of acetaminophen following oral administration. International journal of pharmaceutics, 54(3), 199-209.

Jingbin, C., Nianzhu, X., & Xinguo, J. (1998). Relative bioavailability of acetaminophen nasal drops in human volunteers by reversed phase HPLC. CHINESE PHARMACEUTICAL JOURNAL, 06.