Wat is Buikkramp Precies? En is het Anders dan Buikpijn?

Buikkramp en buikpijn worden vaak door elkaar gehaald, wat erg verwarrend kan zijn. Dus wat is buikkramp?

KORT ANTWOORD

Buikkramp is een specifieke vorm van buikpijn die vaak wordt beschreven als een krampende of knijpende sensatie.

Het kan variëren van milde kramp tot hevige pijn en kan ontstaan in verschillende delen van de buik, zoals de bovenbuik, onderbuik of zij. De oorzaak van buikkrampen kan variëren van voedselvergiftiging, indigestie, spanning tot ernstige aandoeningen zoals een darmontsteking of zelfs kanker.

Sommigen beschrijven de pijn als een stekende of brandende sensatie, terwijl anderen het beschrijven als een knijpende of knijpende sensatie. De krampen kunnen variëren in frequentie en ernst, en kunnen gepaard gaan met andere symptomen zoals diarree, misselijkheid of verstopping.

Dit artikel vertelt je of buikkramp en buikpijn hetzelfde zijn, de oorzaken van buikkrampen en hoe je het kunt verminderen.

man-houdt-handen-op-de-buik

Is buikkramp iets anders dan buikpijn?

Buikkramp en buikpijn zijn twee verschillende termen die vaak door elkaar gebruikt worden, maar toch een andere betekenis hebben.

Buikpijn:

 • Is een algemene term die gebruikt wordt om pijn of ongemak te beschrijven die in de buik optreedt.
 • Kan variëren van mild tot ernstig.
 • Kan ontstaan in verschillende delen van de buik, zoals de bovenbuik, onderbuik of zij.
 • Kan ontstaan door veel verschillende oorzaken zoals maag-darm-aandoeningen, verstopping, menstruatiepijn, stress en emotionele problemen.

Buikkramp:

 • Is een specifieke vorm van buikpijn die vaak wordt beschreven als een krampende of knijpende sensatie.
 • Kan gepaard gaan met andere symptomen zoals diarree, misselijkheid of verstopping.
 • Kan variëren in frequentie en ernst.
 • De oorzaak van buikkrampen kan variëren van voedselvergiftiging, indigestie, spanning tot ernstige aandoeningen zoals een darmontsteking of zelfs kanker.

Het is belangrijk om te weten dat als je buikpijn of buikkrampen hebt, het het beste is om naar een arts te gaan voor een diagnose en behandeling. Zelfs als de symptomen mild zijn, kan het een teken zijn van een onderliggend probleem.

Oorzaken van buikkramp

Er zijn veel verschillende oorzaken van buikkrampen, sommige zijn mild en andere kunnen ernstiger zijn. 

Hier is een lijst met enkele van de meest voorkomende oorzaken van buikkrampen:

Voedselvergiftiging: Bacteriën of virussen in besmet voedsel kunnen buikkrampen, diarree en misselijkheid veroorzaken.

Indigestie: Problemen met de spijsvertering, zoals gas, opgeblazen gevoel of een maagzuur, kunnen buikkrampen veroorzaken.

Spanning of stress: Emotionele problemen kunnen leiden tot spanning en stress, wat kan leiden tot buikkrampen.

Darmontstekingen: Buikkrampen, diarree en bloed in de ontlasting kunnen symptomen zijn van een ontsteking in de darmen, zoals colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn.

Menstruatiepijn: Sommige vrouwen ervaren buikkrampen als een symptoom van menstruatiepijn.

Gasvorming: te veel gas in de darmen kan leiden tot buikkrampen.

Voedselovergevoeligheid of allergieën: Sommige mensen kunnen buikkrampen krijgen na het eten van bepaalde voedingsmiddelen waar ze overgevoelig voor zijn.

Diverticulitis: Diverticulitis is een aandoening waarbij de buitenkant van de darmen wordt uitgerekt en ontstoken, waardoor pijn en buikkrampen kunnen optreden

Galblaasaandoeningen: Galstenen en galblaasontsteking kan ook leiden tot buikkrampen.

Bevalling of zwangerschap: Bevalling en zwangerschap kunnen buikkrampen veroorzaken als gevolg van veranderde hormonale niveaus en spanning op de buik.

Buikkramp verminderen

Er zijn verschillende manieren om buikkrampen te verminderen, afhankelijk van de oorzaak van de krampen. Hier zijn een aantal dingen die je misschien kunt proberen:

 • Rust nemen: Als je buikkrampen hebt, is het belangrijk om rust te nemen en eventueel naar bed te gaan totdat de krampen verminderen.
 • Warmtekussen: Plaats een warmtekussen of een warme kruik op de buik voor verlichting van krampen.
 • Kleine maaltijden: Als de krampen worden veroorzaakt door indigestie, probeer dan kleinere maaltijden te eten, en eet langzaam.
 • Drink voldoende vocht: Het drinken van voldoende vocht, zoals water of thee, kan helpen om krampen te verminderen.
 • Vermijd grote hoeveelheden cafeïne en alcohol: deze stoffen kunnen de darmen irriteren en buikkrampen veroorzaken.
 • Vermijd voedingsmiddelen die gasvorming veroorzaken: Beperk voedingsmiddelen die gasvorming veroorzaken, zoals koolsoorten, bonen, uien, knoflook, peulvruchten en voedingsmiddelen met veel suiker.
 • Overweeg het gebruik van antispasmodica: Dit type medicijn kan helpen om de samentrekkingen van de spieren in de darmen te verminderen en zo buikkrampen te verminderen.
 • Overweeg het gebruik van probiotica: supplementen met goede bacteriën kunnen sommige oorzaken van buikkrampen, zoals antibioticagebruik, helpen verminderen.
 • Probeer ontspanningstechnieken: stress kan leiden tot buikkrampen, oefeningen zoals yoga of meditatie kan helpen ontspannen en krampen verminderen.

Take home message

Wat is buikkramp?

Buikkramp is een specifieke vorm van buikpijn die vaak wordt beschreven als een krampende of knijpende sensatie.

Het kan gepaard gaan met andere symptomen zoals diarree, braken of verstopping. 

Buikkrampen kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals indigestie, infectie of spanning. In sommige gevallen kan het een teken zijn van een ernstiger onderliggend probleem zoals een darmontsteking of zelfs kanker. 

De ernst van buikkrampen kan variëren van mild tot ernstig, afhankelijk van de onderliggende oorzaak.

Er zijn veel manieren om buikkrampen te behandelen, afhankelijk van de oorzaak. 

Als je je zorgen maakt over buikkrampen, of als de krampen gepaard gaan met andere symptomen zoals bloeden, koorts of verlies van eetlust, raadpleeg dan je arts voor een diagnose en behandeling.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen