Wat is een Allergische Reactie Vaccinatie?

Na een vaccinatie kun je last krijgen van bijvoorbeeld pijn op de injectieplaats en vermoeidheid. Er kan echter ook een allergische reactie optreden.

Dus wat is een allergische vaccinatie reactie?

KORT ANTWOORD

Binnen 0-72 uur na vaccinatie kunnen er allergische en milde symptomen optreden zoals jeukende huiduitslag, blozen of gezwollen liggen. Ook kan er na 5 minuten tot 2 uur een ernstige allergische reactie optreden (anafylaxie) wat tot symptomen kan leiden zoals huidsymptomen, maagdarmklachten, ademhalingsproblemen en een lage bloeddruk.

Gelukkig is anafylaxie op vaccins zeldzaam, ongeveer bij 1 op de 1.000.000 doses. Bij  mRNA-vaccins tegen corona kunnen deze reacties echter wel vijf keer zo vaak voorkomen. Als je kind bekend is met allergieën op vaccins kan een allergoloog de eventuele veiligheid in kaart brengen.

Dit artikel vertelt je de symptomen die na een vaccinatie op kunnen treden inclusief een covidarm.

vaccinatie dokter

Symptomen

Anafylaxie is een ernstige allergische reactie waarbij verschillende systemen betrokken kunnen zijn.

Huidsymptomen:

 1. jeuk
 2. netelroos
 3. gezwollen gezicht
 4. blozen

Maagdarmklachten:

 1. buikkrampen
 2. misselijkheid
 3. braken
 4. diarree

Lage bloeddruk

 1. verwardheid
 2. desoriëntatie
 3. licht gevoel in het hoofd
 4. duizeligheid
 5. zwakte
 6. snelle hartslag

Ademhalingsproblemen

 1. hoesten
 2. kortademigheid
 3. piepende ademhaling

Covidarm

Een covidarm is een van de minder vaak voorkomende symptomen waarbij je last kunt krijgen van een jeukende uitslag en andere symptomen. 

Het kan nogal oncomfortabel zijn, maar gelukkig is het onschadelijk. Ook is een covidarm zeldzaam.

Hoe andere klachten kunnen ontstaan

Vaccinaties die in de spier worden gegeven, heten intramusculaire injecties. Om deze reden is het dus niet zo verwonderlijk dat je op de injectieplaats bijvoorbeeld pijn kan ervaren. 

In de meeste gevallen ontstaat deze klacht door ontsteking in de spier en door de afweerreactie die het lichaam op gang brengt.

De afweercellen zoals macrofagen en neutrofielen kunnen dan voor lichamelijke pijn zorgen.

Ook kunnen ontstekingen met cytokines op gang gebracht worden, wat tot symptomen kan leiden zoals koorts, rillingen en acute spierpijn en vermoeidheid.

Spierpijn na vaccinatie

Je kunt na een vaccinatie ook last krijgen van bijvoorbeeld spierpijn. Deze spierpijn moet als een acute ontsteking behandeld worden met de zogeheten RICE-therapie. 

RICE is een afkorting voor rust, ijs, compressie en elevatie waardoor symptomen van pijn en zwelling af kunnen nemen. Ook kan dit je flexibiliteit verbeteren en de genezing voorspoedigen. 

Take home message

Op de plaats van injectie kun je natuurlijk wat pijn hebben, maar er kan echter ook een allergische reactie optreden. Waar kun je dan last van krijgen?

Wat is een allergische vaccinatie reactie?

Na vaccinatie kun je binnen 0-72 uur last krijgen van allergische en milde symptomen zoals jeukende huiduitslag,  blozen en gezwollen liggen.

Anafylaxie op vaccins is met ongeveer 1 op de 1.000.000 doses zeldzaam. Echter, bij  mRNA-vaccins tegen corona kunnen deze reacties vijf keer zo vaak voorkomen. 

Na een vaccinatie kun je ook last hebben van pijn en zwelling. Acute ontstekingen kunnen met RICE-therapie verminderd worden en het herstel bevorderen. RICE is een afkorting van rust, ijs, compressie en elevatie.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Riad, A., Pokorná, A., Attia, S., Klugarová, J., Koščík, M., & Klugar, M. (2021). Prevalence of COVID-19 Vaccine Side Effects among Healthcare Workers in the Czech Republic. Journal of Clinical Medicine, 10(7), 1428.