Wat is een Kroon Tand Precies?

Mensen horen vaak voor het eerst over een kroontand wanneer ze tandproblemen hebben en door de tandarts wordt aangeraden om een kroon te laten plaatsen.

Maar wat is een kroon tand?

KORT ANTWOORD

Een kroontand is een soort tandheelkundige restauratie die wordt gebruikt om de uiterlijke vorm en functie van een beschadigde of verzwakte tand te herstellen. Het is een soort kap die over de bestaande tand wordt geplaatst om deze te beschermen tegen verdere beschadiging en tegelijkertijd de esthetische uitstraling te verbeteren.

Een kroontand kan van verschillende materialen worden gemaakt, zoals porselein, porselein versterkt met metaal, of volmetaal. Het materiaal dat wordt gebruikt hangt af van de specifieke situatie en de voorkeur van de patiënt.

Dit artikel vertelt je wat een kroontand is, waarvoor het dient, de verschillende soorten kroontanden, hoe de procedure in zijn werk gaat en de kosten.

lachende vrouw wijst naar tanden

Waarvoor dient een kroontand?

Een kroontand dient om de uiterlijke vorm en functie van een beschadigde of verzwakte tand te herstellen. 

Het is een soort kap die over de bestaande tand wordt geplaatst om deze te beschermen tegen verdere beschadiging en tegelijkertijd de esthetische uitstraling te verbeteren. 

De kroontand wordt specifiek op maat gemaakt voor de patiënt en is bedoeld om zo comfortabel mogelijk te zitten en natuurlijk uit te zien.

Een kroontand kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder:

Het herstellen van beschadigde tanden. Als een tand is beschadigd door bijvoorbeeld kauwen op harde objecten, slijtage of een ongeval, kan een kroontand helpen bij het herstellen van de tand en het voorkomen van verdere beschadiging.

Het versterken van verzwakte tanden. Als een tand is verzwakt door bijvoorbeeld een grote vulsel of een ontsteking, kan een kroontand de tand versterken en voorkomen dat deze verder breekt.

Het verbeteren van de esthetische uitstraling van tanden. Een kroontand kan ook worden gebruikt om de uiterlijke uitstraling van tanden te verbeteren door bijvoorbeeld de kleur, vorm of grootte van de tand aan te passen.

Het vervangen van ontbrekende tanden met behulp van tandimplantaten. Als er een tand ontbreekt, kan een tandimplantaat in combinatie met een kroontand worden gebruikt om de ontbrekende tand te vervangen.

De verschillende soorten kroontanden

Er zijn verschillende soorten kroontanden, waaronder.

Porseleinen kroontanden. Dit soort kroontanden wordt gemaakt van porselein en is een populaire keuze vanwege de natuurlijke uitstraling. Het is zichtbaar door het tandvlees en is daarom een goede keuze voor tanden die zichtbaar zijn als je lacht.

Porselein versterkt met metaal kroontanden. Dit soort kroontanden wordt gemaakt van een combinatie van porselein en metaal. De kroontand is sterk en duurzaam.

Metaal kroontanden. Deze kroontanden worden gemaakt van metaal, zoals goud of nikkel-chroom legering, en zijn sterk en duurzaam. Ze zijn echter minder natuurlijk uitziend dan porselein of porselein versterkt met metaal kroontanden en zijn daarom meestal gebruikt voor tanden die niet zichtbaar zijn als je lacht.

Vergulde of beklede tanden. Deze kroontanden zijn gemaakt van een hard materiaal, zoals metaal, en zijn bedekt met een dunne laag goud. Ze bieden enige bescherming tegen slijtage, maar zijn niet zo sterk als andere soorten kroontanden en zijn daarom niet geschikt voor tanden die veel worden belast.

Hoe wordt een kroontand gemaakt?

Het proces van het maken van een kroontand omvat meestal meerdere bezoeken aan de tandarts. 

Tijdens het eerste bezoek zal de tandarts de tand grondig inspecteren en eventueel een röntgenfoto maken om te bepalen of er onderliggende problemen zijn. 

Vervolgens zal de tandarts de tand voorbereiden door enige van het beschadigde of verzwakte weefsel te verwijderen.

Op het tweede bezoek, zal de tandarts een afdruk maken van de tand waar de kroontand op moet worden geplaatst. 

Deze afdruk wordt naar een tandtechnicus gestuurd die verantwoordelijk is voor het maken van de kroontand. 

Het duurt meestal een paar weken voordat de kroontand klaar is.

Op het derde bezoek, zal de tandarts de kroontand plaatsen en controleren of deze comfortabel zit en goed functioneert. 

De tandarts zal eventueel de kroontand aanpassen zodat deze comfortabel zit en goed functioneert.

Hoe lang blijft een kroontand meestal zitten?

Een kroontand blijft meestal 5 tot 15 jaar zitten, afhankelijk van de kwaliteit van de kroontand en de verzorging die aan de tand wordt gegeven. 

Het is belangrijk om regelmatig tandartscontroles te hebben en om de verzorgingstips van de tandarts op te volgen om ervoor te zorgen dat de kroontand zo lang mogelijk meegaat.

Hoe kan ik de levensduur van mijn kroontand verlengen?

Er zijn een aantal manieren om de levensduur van je kroontand te verlengen.

Goede mondhygiëne. Houd je tanden en mond schoon door regelmatig te poetsen, te flossen en mondspoeling te gebruiken. Dit helpt om tandbederf en tandvleesontsteking te voorkomen, wat de levensduur van je kroontand kan verkorten.

Voorkom hard eten en tandenknarsen. Hard eten en tandenknarsen kunnen de kroontand beschadigen en de levensduur verkorten. Probeer dit te vermijden door zachte voedingsmiddelen te eten en indien nodig een nachtbeugel te dragen om tandenknarsen te voorkomen.

Ga regelmatig naar de tandarts. Regelmatige tandartscontroles en professionele reinigingen kunnen helpen om eventuele problemen op te sporen en op te lossen voordat ze ernstiger worden en de levensduur van je kroontand verkorten.

Vermijd ongezonde gewoonten. Roken en het gebruik van alcohol kunnen tandbederf en tandvleesontsteking veroorzaken, waardoor de levensduur van je kroontand verkort wordt. Probeer deze gewoonten te vermijden of stop ermee om de levensduur van je kroontand te verlengen.

Take home message

Het is belangrijk om je kroontanden goed te verzorgen en regelmatig te controleren bij de tandarts om eventuele problemen op te sporen en op te lossen.

Door je kroontanden goed te verzorgen, kun je ervoor zorgen dat ze langer meegaan en je tanden en mond gezond blijven. 

Het is nooit te laat om te beginnen met het verbeteren van je mondhygiëne en het verlengen van de levensduur van je kroontanden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Kassardjian, V., Varma, S., Andiappan, M., Creugers, N. H., & Bartlett, D. (2016). A systematic review and meta analysis of the longevity of anterior and posterior all-ceramic crowns. Journal of dentistry, 55, 1-6.