Wat is Goed voor Droge lippen? 6 Tips

Droge lippen kunnen erg schraal zijn, en er kunnen zelfs velletjes loskomen.

Dit wil je natuurlijk zo snel mogelijk verhelpen. Dus wat is goed voor droge lippen?

KORT ANTWOORD

Om je lippen gehydrateerd te houden, is het belangrijk veel water te drinken en een lippenbalsem te gebruiken met natuurlijke ingrediënten zoals sheaboter, kokosolie en bijenwas. Vermijd het likken van de lippen en scrub of gebruik een lipscrub om dode huidcellen en droge plekken te verwijderen. Gebruik daarnaast een luchtbevochtiger om de lucht te bevochtigen.

Dit artikel vertelt je wat goed voor droge lippen is en wat juist niet.

vrouw lippenbalsem

Wat je niet moet doen als je droge lippen hebt

Wat je niet moet doen als je droge lippen hebt

 1. niet aan de lippen  likken. Dit kan ze nog droger maken.
 2. Vermijd het gebruik van agressieve lipscrubs of exfolianten, want die kunnen te uitdrogend zijn
 3. Vermijd het gebruik van lippenbalsems of chapsticks met geur- of smaakstoffen, want die kunnen te droog zijn.
 4. Vermijd het gebruik van lipproducten met menthol of alcohol, omdat deze te droog kunnen zijn.
 5. Vermijd het gebruik van lippenstiften of lipglosses die was of olie bevatten, omdat deze te droog kunnen zijn.

Droge lippen voorkomen

De beste manier om droge lippen te voorkomen is ze te hydrateren. Dit kan door een kwalitatieve lippenbalsem te gebruiken die verrijkt is met natuurlijke oliën en wassen zoals karitéboter en bijenwas, en producten met agressieve chemicaliën te vermijden. 

Daarnaast kan het drinken van veel water en het vermijden van suikerhoudende dranken, en het vermijden van likken en bijten op de lippen ook helpen om de lippen gehydrateerd te houden. 

Ten slotte kan het gebruik van een lippenbalsem met SPF de lippen beschermen tegen schade door de zon.

De oorzaken van droge lippen

 1. Uitdroging. Niet genoeg water drinken kan leiden tot droge lippen.
 2. Blootstelling aan de zon. blootstelling aan de zon kan de huid van haar natuurlijke oliën ontdoen en droge lippen veroorzaken.
 3. Allergieën. Allergische reacties op bepaalde voedingsmiddelen of producten kunnen droge lippen veroorzaken.
 4. Lage luchtvochtigheid. Lage luchtvochtigheid kan droogheid in de lucht en op de lippen veroorzaken.
 5. Bijwerkingen van medicijnen. Sommige medicijnen kunnen een droge mond en droge lippen veroorzaken.
 6. Roken. Roken kan droge lippen veroorzaken.
 7. Tekorten aan voedingsstoffen. Tekorten aan vitaminen en mineralen kunnen droge lippen veroorzaken.
 8. Te veel scrubben. Te veel scrubben kan de lippen hun natuurlijke oliën ontnemen, waardoor ze droog en gesprongen worden.

Gevolgen van droge lippen

Droge lippen kunnen leiden tot pijn, ongemak en een verhoogd risico op infecties. Andere mogelijke gevolgen van droge lippen zijn kloofjes, barsten en zelfs bloedingen. 

Bovendien kunnen droge lippen het dragen van lippenstift of lipgloss bemoeilijken. Ten slotte kunnen droge lippen ook een teken zijn van een onderliggende medische aandoening, zoals uitdroging, het syndroom van Sjögren of een auto-immuunziekte. 

Het is belangrijk om een arts te raadplegen als je last hebt van chronisch droge lippen.

Take home message 

Wat is goed voor droge lippen?

 1. Drink veel water. Veel water drinken is een van de beste dingen die je kunt doen om je lippen gehydrateerd te houden, omdat het helpt om het vocht dat verloren gaat aan te vullen.
 2. Gebruik lippenbalsem. Kies een lippenbalsem die natuurlijke ingrediënten bevat, zoals sheaboter, kokosolie en bijenwas, want die kunnen helpen je lippen te hydrateren en te beschermen.
 3. Vermijd likken van lippen. Het likken van je lippen kan er juist voor zorgen dat ze nog droger worden, dus die gewoonte kun je beter vermijden.
 4. Exfoliëren. Je lippen scrubben kan helpen om eventuele dode huidcellen of droge plekken te verwijderen, waardoor ze zachter en gladder worden.
 5. Gebruik een luchtbevochtiger. Als de lucht in je huis of kantoor droog is, dan kan het gebruik van een luchtbevochtiger helpen om weer vocht in de lucht te brengen, en dit kan helpen om je lippen gehydrateerd te houden.
 6. Gebruik een lipscrub. Een lipscrub is een andere geweldige manier om je lippen te scrubben en eventuele droge huid te verwijderen. Ze bevatten meestal natuurlijke ingrediënten, zoals suiker, honing en essentiële oliën, die kunnen helpen de lippen te voeden.

Er zijn dus meerdere manieren om je lippen zacht en gehydrateerd te houden. Van natuurlijke remedies tot producten uit de winkel, je vindt altijd wel een oplossing die voor jou werkt.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen