Wat is Holistische Geneeskunde?

De moderne geneeskunde raakt super gespecialiseerd in het behandelen van specifieke symptomen waardoor het totaalplaatje soms genegeerd wordt. 

En dat terwijl meerdere factoren aan ziektes kunnen bijdragen. Hier kan holistische geneeskunde mogelijk uitkomst bieden. Maar wat is holistische geneeskunde?

KORT ANTWOORD

Holistische geneeskunde kijkt naar alle aspecten van een persoon die aan de ziekte kunnen bijdragen, en brengt de lichamelijke, emotionele, sociale, intellectuele/cognitieve en geestelijke gebieden in kaart. Holos is het Griekse woord voor geheel. Holistische geneeskunde behandelt dus alle aspecten van de persoon zoals het lichaam, geest, emoties en de ziel. Op deze manier probeert deze vorm van genezing de optimale gezondheid en welzijn te bereiken. Symptomen kan je alleen in het geheel verklaren, het is de overtuiging dat verschillende delen en factoren nauw met elkaar in verbinding staan. Naast de symptomen van de ziekte wordt dus ook rekening gehouden met mentale en sociale factoren. Als je bijvoorbeeld rugklachten hebt kan er ook gekeken worden naar de stress die je op het werk ervaart.

Dit artikel vertelt je waar een holistische beoefenaar gebruik van maakt, of het een echte dokter is inclusief de grote nadelen van holistische geneeskunde.

arts lacht

Soorten holistische geneeskunde

De optimale gezondheid kan alleen bereikt worden als je een goed uitgebalanceerd leven leidt.

Het is dus duidelijk dat naar alle aspecten van de gezondheid wordt gekeken, maar dan vraag je je waarschijnlijk af hoe dit precies in de praktijk gebracht wordt.

Holistische therapieën omvatten het volgende:

 1. dieet
 2. psychotherapie
 3. lichaamsbeweging
 4. spirituele begeleiding
 5. relatiebegeleiding
 6. homeopathie
 7. chiropractische zorg
 8. acupunctuur
 9. natuurgeneeskunde
 10. massagetherapie

Homeopathie is dus niet hetzelfde als holistische geneeskunde. Het is slechts een van de dingen die een holistische beoefenaar kan gebruiken.

Groot arsenaal. Er kunnen dus ook geneesmiddelen op recept en andere conventionele therapieën gebruikt worden. Van gebruikelijke medicatie tot alternatieve therapieën een holistische arts beschikt over alles om de patiënt zo goed mogelijk te helpen. Alle vormen van de gezondheidszorg worden dus gebruikt. 

Preventie. Door met zowel het lichaam als de geest rekening te houden probeert de holistische arts de gezondheid en welzijn te verbeteren. In de eerste plaats proberen ze op deze manier ziektes te voorkomen en proberen ze het lichaam en algemene gezondheid te verbeteren. Een behandeling is het tweede. Om deze reden kan holistische geneeskunde mogelijk gunstig zijn voor de lange termijn gezondheid.

Verbinding. Eén beschadigd lichaamsdeel kan het gehele lichaam uit balans brengen en aantasten. De lichaamsdelen zijn volgens de beoefenaars dus sterk met elkaar verbonden. 

Zelfgenezing. Een holistische arts probeert ook het aangeboren zelfhelende vermogen van een patiënt te optimaliseren.

De wortels. In de conventionele geneeskunde worden vaak alleen de symptomen behandeld. Een groot voordeel van een holistische benadering van gezondheid is dat de hoofdoorzaak aangepakt kan worden.

Aanmoediging. Bovendien worden mensen ook aangemoedigt om de controle terug te pakken over hun eigen gezondheid en welzijn. 

Fijn contact. Omdat een holistische arts in liefde gelooft zullen de patiënten met liefde, begrip en vriendelijkheid behandeld worden.

Soms moet je wel voorzichtig zijn.

Geen echte dokter

Pas op, sommige holistische beoefenaars zijn in werkelijkheid helemaal geen dokter en mogen dus geen traditionele geneeskunde uitoefenen.

In hun vakgebied worden ze dan wel dokter genoemd, maar ze mogen de geneeskunde niet uitoefenen. Ze hebben hebben namelijk geen vergunning

Het is dus niet de bedoeling dat je de holistische geneeskunde vervangt met de traditionele medische zorg.

Er zijn ook een aantal beperkingen waar je rekening mee moet houden.

Nadelen holistische geneeskunde

De preventie, het aanpakken van de hoofdoorzaak en het oog op de lange termijn gezondheid klinkt allemaal veelbelovend. Maar holistische geneeskunde brengt ook een aantal nadelen met zich mee:

 1. beperkt wetenschappelijk onderzoek
 2. in de acute geneeskunde niet nuttig
 3. geen regulatie
 4. lange behandelingen

In vergelijking met traditionele medische procedures kan een holistische behandeling langer duren. Overleg dus altijd eerst met een arts.

Oorsprong holistische geneeskunde

De oorsprong van holistische geneeskunde ligt waarschijnlijk in China en India. Hier probeerden mensen gezond te leven door één met de natuur te zijn.

Ook Socrates geloofde in deze manier van leven en was er van overtuigd dat er bij de genezing naar het hele lichaam en de hele persoon gekeken moet worden.

Take home message

Ziektes worden niet alleen door het lichaam maar ook door de psyche of geest veroorzaakt. Hier probeert deze genezing vorm rekening mee te houden.

Dus wat is holistische geneeskunde? 

In de holistische geneeskunde wordt de persoon in zijn geheel behandelt. Van symptomen van een ziekte tot mentale en sociale factoren, er wordt alle factoren die bij kunnen dragen aan een ziekte rekening gehouden.

Kortom, bij de traditionele holistische geneeskunde wordt de algehele gezondheid van het individu in kaart gebracht en wordt rekening gehouden met het lichaam, emoties en geest.

Holistische geneeskunde omvat 5 gebieden:

 1. lichamelijk
 2. emotioneel
 3. sociaal
 4. Intellectueel en cognitief
 5. geestelijk

Naast holistische geneeskunde heb je ook holistische filosofie. Ook hier wordt gedacht dat verschillende delen nauw met elkaar verbonden zijn.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Ventegodt, S., Andersen, N. J., & Merrick, J. (2003). Holistic medicine: scientific challenges. TheScientificWorldJOURNAL, 3, 1108-1116.

Patel, M. S. (1987). Evaluation of holistic medicine. Social Science & Medicine, 24(2), 169-175.