Wat Mag Je Niet Eten Met Een Beugel? 8 Dingen

Je wilt natuurlijk niet dat je beugel kapot gaat. Als je een beugel draagt, moet je daarom bepaalde voedingsmiddelen vermijden om beschadiging van de beugel en de tanden te voorkomen. 

Dus wat mag je niet eten met een beugel?

KORT ANTWOORD

Voedingsmiddelen die je beter niet kunt eten met een beugel zijn harde voedingsmiddelen zoals popcorn, harde broodjes, noten, harde snoepjes, ijs, en hard fruit zoals appels. Ook zachte voedingsmiddelen zoals gummy snoep, kauwgom, en caramel kunnen problemen veroorzaken. 

Het is het beste om deze voedingsmiddelen te vermijden of ze eerst goed te kauwen voordat je ze doorslikt. Mocht je twijfelen over een bepaald voedingsmiddel, vraag dan je orthodontist of tandarts om advies.

Dit artikel vertelt je wat je niet mag eten met een beugel, wat er mis kan gaan inclusief een aantal belangrijke tips.

volwassen vrouw wijst naar beugel

Wat je niet mag eten met een beugel

Hier zijn enkele specifieke categorieën van voedingsmiddelen die je beter niet kunt eten met een beugel:

Harde voedingsmiddelen:

 • Popcorn
 • Harde broodjes
 • Noten
 • Harde snoepjes, zoals karamel en gummies
 • Ijs
 • Hard fruit zoals appels

Zachte voedingsmiddelen:

 • Kauwgom
 • Caramel
 • Zachte snoepjes

Plakkende voedingsmiddelen:

 • Kauwgom
 • Zware sauzen
 • Gedroogd fruit

Zure voedingsmiddelen:

 • Citrusvruchten
 • Zure sauzen
 • Zure snoepjes

Het is het beste om deze voedingsmiddelen te vermijden of ze eerst goed te kauwen voordat je ze doorslikt. 

Als je twijfelt over een bepaald voedingsmiddel, vraag dan je orthodontist of tandarts om advies.

Het is ook belangrijk om je beugel regelmatig te controleren en te laten controleren door je orthodontist, zodat eventuele problemen op tijd kunnen worden opgelost.

Wat kan er misgaan als je die dingen wel eet

Als je de voedingsmiddelen eet die niet geschikt zijn voor een beugel, kan dit leiden tot een aantal problemen waaronder:

Beschadiging van de beugel: Harde of sticky voedingsmiddelen kunnen leiden tot beschadiging van de beugel, waardoor deze minder effectief is in het rechtzetten van de tanden. Dit kan ook leiden tot extra bezoeken aan de orthodontist om de beugel te repareren.

Pijn en ongemak: Als de beugel beschadigd is, kan dit leiden tot pijn en ongemak in de mond. Dit kan het dagelijks leven bemoeilijken en kan leiden tot gebrek aan eetlust.

Beschadiging van de tanden: Harde of zure voedingsmiddelen kunnen ook leiden tot beschadiging van de tanden. Dit kan leiden tot gevoelige tanden, gaatjes en andere tandproblemen.

Vertraging in de behandeling: Als de beugel beschadigd is, kan dit leiden tot vertraging in de behandeling. Dit betekent dat het langer zal duren voordat je eindresultaat wordt bereikt.

Extra kosten: Beschadiging van de beugel kan leiden tot extra kosten voor reparatie of vervanging.

Tips voor eten met een beugel

Als je een beugel draagt, kan het lastig zijn om te weten welke voedingsmiddelen je wel of niet kunt eten. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het eten met een beugel:

 1. Kies voor zacht voedsel: Voedingsmiddelen zoals yoghurt, pudding, smoothies, puree en gestoomde groenten zijn gemakkelijk te kauwen en te slikken.
 2. Vermijd harde voedingsmiddelen: Harde voedingsmiddelen zoals popcorn, noten, harde snoepjes en hard fruit zoals appels kunnen beschadiging van de beugel veroorzaken.
 3. Snijd groot voedsel in kleine stukjes: Dit maakt het eten makkelijker te kauwen en te slikken.
 4. Vermijd grote hoeveelheden suiker: Suiker kan leiden tot gaatjes en andere tandproblemen.
 5. Eet regelmatig kleine maaltijden in plaats van grote maaltijden: Dit kan helpen om pijn en ongemak te verminderen.
 6. Gebruik een speciale tandenborstel voor beugels: Deze tandenborstels hebben speciale haren die helpen bij het verwijderen van voedselresten tussen de beugel en de tanden.
 7. Vermijd kauwgom, caramel, zware sauzen, gedroogd fruit en zure voedingsmiddelen, deze zijn niet geschikt voor de beugel.

Take home message

We hebben net besproken hoe belangrijk het is om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden als je een beugel draagt. Dus wat mag je niet eten met een beugel?

Harde voedingsmiddelen zoals popcorn, noten, harde snoepjes en hard fruit zoals appels kunnen beschadiging van de beugel veroorzaken. Ook zachte voedingsmiddelen zoals kauwgom, caramel, zware sauzen, gedroogd fruit en zure voedingsmiddelen zijn niet geschikt voor de beugel. 

We hebben ook tips besproken om het eten met een beugel gemakkelijker te maken zoals kiezen voor zacht voedsel, vermijden van harde voedingsmiddelen, snijden groot voedsel in kleine stukjes, vermijden van grote hoeveelheden suiker, eten regelmatig kleine maaltijden in plaats van grote maaltijden en een speciale tandenborstel voor beugels.

Onthoud dat je orthodontist of tandarts je het beste advies kan geven over welke voedingsmiddelen geschikt zijn voor jouw specifieke situatie. 

Het is ook belangrijk om je beugel regelmatig te controleren en te laten controleren door je orthodontist, zodat eventuele problemen op tijd kunnen worden opgelost.

Het dragen van een beugel kan in het begin wat aanpassing vergen, maar de resultaten zijn het waard.

Met de juiste verzorging en voeding, kan je beugel helpen om je tanden gezond en recht te houden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen