Wat Te Doen bij Allergische Reactie? 6 Adviezen.

Het is belangrijk dat je weet wat te doen bij allergische reactie. Zo kunnen de luchtwegen gaan zwellen waardoor je ademhaling zelfs kan gaan stoppen.

Er komt meer bij kijken dan je denkt, je moet onder andere rekening houden met het soort allergische reactie en de ernst van de symptomen. Want wanneer moet je bijvoorbeeld een epipen gebruiken?

Gelukkig is het meestal niet zo ernstig en heb je misschien gewoon last van wat huiduitslag of jeuk.

Dit artikel vertelt je wat te doen bij allergische reactie.

vrouw met jeuk

1. Wassen

Om het allergeen te verwijderen kun je het aangedane gebied met lauw water en milde zeep wassen. Houd er rekening mee dat zeep jeuk en droogheid kan verergeren.

2. Hydrocortisonecrème 

Hydrocortison is een corticosteroïde dat op je immuunsysteem inwerkt. Het kan de symptomen als jeuk, zwelling, roodheid, en allergische reacties helpen verlichten. Gebruik er niet te veel van. Laat je goed informeren door je arts.

3. Calaminelotion

Voor verlichting kun je calaminelotion op het aangetaste gebied aanbrengen. Dit is een vrij verkrijgbaar geneesmiddel waarmee milde jeuk behandeld kan worden.

Het is een verzachtend middel dat uit de volgende bestanddelen bestaat:

 1. calamine
 2. zinkoxide
 3. vloeibaar fenol
 4. glycerine
 5. bentoniet
 6. natriumcitraat

4. Verkoeling

Met een koud kompres of een koude vochtige handdoek kun je de jeuk verlichten. Eventueel kun je ook een koel bad nemen.

Je kunt ook een ijskompressgebruiken voor bijvoorbeeld zwellingen, netelroos, of insectensteken. Doe dit per keer ongeveer 10-15 minuten.

Tussen de icepack en je huid moet je een dunne doek leggen.

5. Antihistaminicum 

Met antihistaminica kan de jeuk, zwelling en netelroos verminderd worden. Bijvoorbeeld bij hooikoorts kunnen orale antihistaminica ook het niezen, neusverstopping, loopneus en tranende ogen verlichten. 

Een antihistamicum voorkomt dat de stoffen die voor de allergische reactie zorgen vrijkomen.

IgE gaat namelijk op je mestcellen zitten, waarna er het zogeheten histamine vrijkomt en de vervelende symptomen veroorzaakt. Een antihistamincium kan dit dus tegengaan.

Voorbeelden van een oraal antihistaminicum:

 1. loratadine
 2. cetirizine
 3. difenhydramine 

6. Slijmvliesslinker

Met een slijmvliesslinker (decongestiva) kun je de symptomen helpen verlichten. Dit kan op verschillende manieren:

 1. cromolyn natrium neusspray
 2. anti-inflammatoire medicatie: met een corticosteroïde neusspray kun je de neus symptomen verbeteren
 3. orale decongestiva

Wanneer naar de dokter

Neem contact op met je huisarts bij:

 1. hevige jeuk
 2. infectie tekenen
 3. uitslag dat niet weggaat

Bij ademhalingsmoeilijkheden of bewustzijnsverlies is er sprake van een medisch noodgeval waarbij je natuurlijk direct naar het ziekenhuis moet. 

Hiervan is ook sprake als er meerdere lichaamssystemen zijn betrokken zoals een combinatie van braken en netelroos. 

Een ernstige allergische reactie wordt ook wel anafylaxie genoemd. Dit is een levensbedreigende situatie waarbij dringende actie vereist is.

Wat te doen bij ernstige allergische reactie?

 1. persoon plat neerleggen
 2. in het buitenste midden van het dijbeen een adrenaline-injector zoals EpiPen geven (wanneer er na 5 minuten geen reactie is kun je nog meer adrenaline geven)
 3. als iemand bekend is met astma of allergie (voedsel, medicijnen, insecten) en plotseling moeilijk ademhaalt, moet je als eerst de adrenaline-injector geven en daarna pas de astmaverlichtende puffer 
 4. ook in geval van twijfel een adrenaline-injector toedienen
 5. ambulance bellen
 6. als persoon niet normaal ademhaalt of niet reageert moet je met reanimatie beginnen
 7. voor noodgevallen een familielid of contactpersoon bellen
 8. persoon naar ziekenhuis brengen ter observatie (ten minste 4 uur lang)

Take home message 

Een allergische reactie kan zelfs tot ademhalingsproblemen leiden. Het is dus belangrijk om te weten wat te doen bij allergische reactie.

Gelukkig is het meestal niet zo ernstig en wil je misschien gewoon wat tips voor wat huiduitslag en jeuk nadat je met een allergeen in contact bent gekomen.

Dus wat te doen bij allergische reactie?

Afhankelijk van de ernst kun je het aangedane gebied met lauw water en milde zeep wassen, een hydrocortisonecrème of calaminelotion aanbrengen, het gebied verkoelen met een kompres, koude vochtige handdoek, ijskompres of koel bad, een antihistaminicum, neusdecongestiva of in het geval en een ernstige allergische reactie heb je mogelijk een adrenaline-injector nodig zoals EpiPen.

Hopelijk heb je nu een idee wat te doen bij allergische reactie. De oorzaken en ernst van de klachten kunnen dus variëren. Alleen een dokter weet wat je in jouw geval precies zou moeten doen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Kligman, A. M., & Epstein, W. L. (1956). Suppression of local allergic reactions with hydrocortisone. Journal of Allergy, 27(5), 395-397.