Wat Te Doen Bij Ontstoken Haarzakje

Ontstoken haarzakjes kunnen erg vervelend zijn en je onzeker maken. Je wilt er dan natuurlijk zo snel mogelijk vanaf komen. 

Dus, wat kun je het beste doen bij een ontstoken haarzakje?

KORT ANTWOORD

Met behulp van een kompres of warm en vochtig washandje kan je de huid kalmeren en pus helpen afvoeren. Gebruik eventueel betadine en antibiotica om onderliggende oorzaken aan te pakken. Was het geïnfecteerde gebied tweemaal daags met antibacteriële zeep en warm water. Als de huisremedies niet werken kan de huisarts eventueel een antischimmelcrème, antibiotische crème of steroïde crème voorschrijven. Het is daarnaast belangrijk dat je de aangedane huid reinigt en beschermt. Gebruik elke keer een schone doek. Je wilt natuurlijk niet dat de haarzakjes weer ontstoken raken.

Dit artikel vertelt je hoe je een ontstoken haarzakje snel en effectief kan behandelen, wat je vooral niet moet doen en hoe je het kan voorkomen.

ontstoken haarzakje op rug

Wanneer je meer last hebt van een ontstoken haarzakje 

Door je bewust te zijn van eventuele risicofactoren kan je een folliculitis in het vervolg mogelijk voorkomen. De volgende risicofactoren maken je vatbaarder voor folliculitis:

 1. verlaagde weerstand tegen infectie: door onder andere diabetes, HIV/AIDS en chronische leukemie.
 2. geneesmiddelen gebruik: langdurige antibioticakuren, steroïde crèmes 
 3. beschadigde haar follikels: strakke kleding, harsen, scheren 
 4. acne
 5. dermatitis
 6. slecht onderhouden warme baden 
 7. het hebben van krullend haar in combinatie met scheren

Wat niet te doen bij ontstoken haarzakje 

Je kan dus op een aantal natuurlijke manieren het ontstoken haarzakje aanpakken. Er zijn echter ook een aantal dingen die je niet moet doen.

Zo kan het knijpen, prikken of snijden in zweertjes infecties verspreiden. Daarnaast kan krabben het genezingsproces belemmeren.

Ontstoken haarzakje verminderen

Folliculitis, oftewel een ontstoken haarzakje is vaak gevoelig en kan gaan jeuken. Diepe folliculitis kan ook pijnlijk zijn. Dit leidt niet alleen af, het kan ook je zelfvertrouwen aantasten. 

Een onbehandelde folliculitis kan zelfs tot steenpuisten of huidabcessen leiden. De steenpuist kan zelfs uitdijen als er een diepe infectie in de haarfollikel plaatsvindt.

Er zijn gelukkig meerdere manieren om folliculitis (ontstoken haarzakje) aan te pakken. Lichte folliculitis gaat zonder behandeling meestal vanzelf over. Met een aantal tips kan je de symptomen verlichten en het genezingsproces bevorderen.

Oorzaak aanpakken. Mogelijk is je haarzakje onstoken door een ingregroeid haartje. Het haartje zal eerst los moeten komen voordat de ontsteking kan genezen. Dit kan met behulp van een pincet, maar om infecties te voorkomen, is gebruik van een warm doekje en borstel beter. 

Warm washandje. Met behulp van een warm washandje kan je de huid kalmeren. Beweeg vervolgens de washand (of een schone borstel met zachte haren) over het gebied in een cirkelvormige beweging gedurende enkele minuten. Dit kan helpen een ingegroeid haartje los te krijgen. Daarnaast kan het eventueel pus gemakkelijker afvoeren. Doe dit dagelijks een paar keer. 

Strakke kleding vermijden. Het is je misschien al opgevallen dat je kleding de klachten kan verergeren. Door strakke kleding vindt er veel wrijving plaats tussen de kleding en de huid. Zo kan het haarzakje bijvoorbeeld geïrriteerd raken als er een strakke broek overheen schuurt. Ga daarom voor lossere kleding.

Warme kleding dat zweet vasthoudt is een van de risicofactoren van een ontstoken haarzakje. Vermijd daarom het dragen van bijvoorbeeld hoge laarzen en rubberen handschoenen.

Crèmes. Met behulp van crèmes en gels kan je het krabben en schuren van ruwe en strakke kleding verminderen. Dermatologen schrijven nog wel eens vaseline lanette voor bij een ontstoken haarzakje. Dit is een andere soort vaseline met een andere geur. 

Betadine. De ontsteking kan veroorzaakt worden door een micro organisme zoals een bacterie. In dat geval je met betadine het ontstoken haarzakje mogelijk verminderen. Dit kan je bijvoorbeeld onder de douche aanbrengen. Het ruikt dan misschien niet zo prettig, het kan de folliculitis verminderen.

Zout water. Meng twee kopjes warm water met 1 theelepel keukenzout, breng het op een washandje en plaats het vervolgens op de huid. Eventueel kan je ook witte azijn gebruiken. 

Geneesmiddelen. Als de hiervoor besproken middelen niet helpen kan kan de arts afhankelijk van de oorzaak antischimmelcrèmes, -pillen of -shampoos, Antibiotischecrème of steroïdecrème voorschrijven. Een cortisonecrème wordt ook wel hormoonzalf genoemd. Overleg hiervoor met een arts.

Ontstoken haarzakje voorkomen

suikerklontjes in de vorm van geen suikerJe kunt de kans op het ontstaan van ontstoken haarzakjes in de toekomst verminderen. 

Vermijd suikers. Koolhydraatrijke dieten en voedingmiddelen met een hoge glycemische index kunnen bloedsuikerschommelingen veroorzaken. De stijgende suikerspiegels kunnen zelfs de hormonen in je huid verhogen. Als gevolg neemt de olieproductie toe wat tot ontstoken haarzakjes kan leiden. Door suikers te vermijden kan je folliculitis mogelijk voorkomen. 

Hoe kan je een ontstoken haarzakje in het vervolg voorkomen: 

 1. scheren vermijden in het geval van pseudofolliculitis (scheerbultjes) 
 2. bezwete handschoenen op laten drogen 
 3. ga alleen naar schone zwembaden en bubbelbaden

Scheertips om folliculitis te voorkomen:

 1. haal de haren voor het scheren omhoog door met een doekje of washandje zachte ronddraaiende bewegingen te maken. 
 2. scheer minder vaak en voorzichtig
 3. was de huid voor het scheren met antibacteriële zeep en warm water
 4. scheer met de haarrichting mee 
 5. gebruik voldoende scheerlotion 
 6. rek de huid niet uit 
 7. niet te dicht op de huid scheren

Take home message 

Hoewel ontstoken haarzakjes meestal niet zo veel pijn doen, kan het mensen wel erg onzeker maken. Dan luidt al snel de vraag, wat te doen bij ontstoken haarzakje?

Veelgebruikte thuisremedies zijn het dagelijks gebruik van warme kompressen en washandjes en zout water. 

Als deze methoden de klachten niet verlichten kan de arts eventueel een antibiotische crème, antischimmelcrèmes of steroïdecrème voorschrijven. 

Van een aantal antibacteriële middelen moet de doeltreffendheid nader onderzocht worden.

Reinig en bescherm de aangedane huid en gebruik altijd een schone doek. Probeer met behulp van de hierboven beschreven tips een ontstoken haarzakje in de toekomst te voorkomen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Luelmo-Aguilar, J., & Santandreu, M. S. (2004). Folliculitis. American journal of clinical dermatology, 5(5), 301-310.

Ayers, K., Sweeney, S. M., & Wiss, K. (2005). Pityrosporum folliculitis: diagnosis and management in 6 female adolescents with acne vulgaris. Archives of pediatrics & adolescent medicine, 159(1), 64-67.

Sillani, C., Bin, Z., Ying, Z., Zeming, C., Jian, Y., & Xingqi, Z. (2010). Effective treatment of folliculitis decalvans using selected antimicrobial agents. International journal of trichology, 2(1), 20.

Otberg, N., Kang, H., Alzolibani, A. A., & Shapiro, J. (2008). Folliculitis decalvans. Dermatologic Therapy, 21(4), 238-244.