Als je wist hoe je de wereldwijde honger kon oplossen, zou je die dan niet willen delen? 

Een groep die de ademhalisten heet, beweert het antwoord te hebben op dit wereldwijde dilemma en op andere voedsel gerelateerde ziekten simpelweg door te stoppen met eten.

Het wordt door wetenschappers en medische professionals beschreven als een dodelijke pseudowetenschap en verschillende aanhangers zijn al gestorven aan honger of uitdroging.

Het is een vaststaand feit dat mensen voedsel en water nodig hebben om te kunnen overleven, maar het ademhalisme lijkt hier een ander interessante perspectief op te hebben.

Wat zijn ademhalisten? 

de prana van ademhalistenBreatharians of ademhalisten geloven dat je voedsel en in sommige gevallen ook water helemaal kan opgeven en puur van levenslucht “prana” kan leven. Hiernaar wordt ook gerefereerd als “leven op licht” of “leven op lucht”. 

Ademhalisten beweren dat je jezelf geleidelijk kunt trainen om uiteindelijk volledig te leven op alleen zonlicht.

Deze filosofie komt niet uit de lucht vallen. Hindoeïstische religieuze teksten bevatten verhalen over heiligen en kluizenaars die het breatharianisme of “Sustenance through Light” zouden hebben beoefend. 

De belangrijkste Breatharian, Jasmuheen, voorheen Ellen Greve, wordt gecrediteerd met het starten van de huidige Breatharian-beweging. 

Andere bekende beoefenaars zijn: Rosicrucianism, Ram Bahadur Bomjon, Prahlad Jani, Wiley Brooks, Hira Ratan Manek en Ray Maor. 

Eten en drinken ademhalisten helemaal niks meer? 

Ademhalisten geloven dat je in staat bent om al je voeding van de Prana (levenslucht) te ontvangen. 

Maar toch zullen de meeste breatharians wel blijven in de wereld van de smaken, maar dan op een geminimaliseerde manier. Ze proberen daardoor te profiteren van de voordelen van beide werelden.

Elke ademhalist maakt zijn eigen keuze; sommige ademhalisten eten één of twee keer per week, terwijl anderen elke dag iets kleins eten. 

Sommige ademhalisten leven zonder vaste regels, maar handelen vanuit hun intuïtie en communicatie met hun lichaam. 

In zeldzame gevallen besluiten ademhalisten om het voedsel of de smaak volledig op te geven.

Waarom eten/drinken ademhalisten zo weinig?

Het doel is niet om zo weinig mogelijk te eten, maar ze willen minder afhankelijk zijn van voedsel. 

De meeste ademhalisten eten kleinere hoeveelheden voedsel, gemiddeld 20% van de calorieën die hij of zij hiervoor nam. 

In het begin vooral via vloeistoffen om de geest de tijd te geven om te wennen aan de nieuwe situatie. Later wordt vast voedsel naar eigen keuze opgenomen in het dieet.

Het motief is dat calorieën slechts het topje van de ijsberg zijn, en dat niet alleen daar de focus op zou moeten liggen. 

Focus op kwaliteit van calorieën

foto van gezond voedingVolgens het ademhalisme moet de focus liggen op de kwaliteit van de calorieën. Hier is een voorbeeld. 

Calorisch gezien is er geen verschil tussen witte kaas en een appel ook al bevatten ze hetzelfde aantal calorieën.

Melk creëert bijvoorbeeld een hogere zuurgraad (pH) in het lichaam die de ontwikkeling van bacteriën bevordert. 

Melk veroorzaakt ook slijm dat minder goed verteert. Hoewel de kaas inderdaad hetzelfde aantal calorieën bevat, zal het lichaam dus veel meer energie moeten gebruiken om de kaas te verwerken.

Een appel bevat geen toxines maar wel vitaminen en mineralen, voedingsvezels, antioxidanten en andere gunstige stoffen. Het kost het lichaam dus minder energie om te verteren. 

Door honger te elimineren, is er geen noodzaak meer om gewoon te eten om de honger te stillen. Je zal hierdoor geen onnodige grote hoeveelheden voedsel meer eten.

Zo kunnen we aardig wat leren van de ademhalisten.

Verschil tussen vasten en ademhalisten 

Vasten is een belangrijk spiritueel onderdeel van de meeste grote religies, waaronder het Hindoeïsme, het Christendom, de Islam en het Jodendom.

Mahatma Gandhi, de beroemde spirituele en politieke leider noemde het volledig vasten “het ware gebed”. Hij vasten zijn hele leven om religieuze en politieke redenen.

Het belangrijkste verschil tussen vasten en de ademhalisten is dat vasten een eindpunt heeft. Breatharianisme is een totaal vasten voor het leven – dat wil zeggen, voor hoe lang je leeft. 

Daarnaast wordt er over het algemeen ook water gedronken tijdens het reguliere vasten. 

Hoe vaak gaat een ademhalist naar de wc?

Ademhalisten gaan meestal elke 2-4 dagen naar de wc, wat een hoop toiletpapier bespaart.   

Het hangt af van de hoeveelheid en de kwaliteit van het geconsumeerde voedsel. Hoe hoger de kwaliteit van het voedsel, hoe aangenamer de stoelgang is. 

Wat gebeurt er met het spijsverteringsstelsel als we niet meer eten?

Volgens ademhalisten kan je het interne spijsverteringsstelsel vergelijken met de filters van een auto. Hoe vaker we met de auto rijden, hoe sneller de filters en de motor zullen slijten.

En juist hoe minder we met de auto’s rijden, hoe langer het nieuw blijft en hoe hoger de tweedehandsprijs.

Kortom, hoe meer we onze interne systemen gebruiken, hoe groter de kans op erosie en andere toekomstige problemen. 

Volgens de breatharians toonde het bloedonderzoek en obductie na de dood van een volwassen ademhalist aan dat de interne spijsverteringssystemen in een veel gezondere en jongere staat was gebleven. 

Daarnaast zal onregelmatig en geminimaliseerd eten en drinken het spijsverteringsstelsel nog steeds levend en vitaal houden.  Het spijsverteringskanaal wordt alleen minder intensief gebruikt. 

Hoe word je een ademhalist? 

Het Prana-programma adviseert volgelingen om zich geleidelijk aan te bekeren tot het Breatharianisms: 

Stappen:

  1. Word vegetariër en vervolgens veganist. 
  2. Ga over op rauw voedsel. 
  3. Dan op fruit.
  4. Dan op vloeistoffen.
  5. En tenslotte op prana. Je vervangt fysiek voedsel door lucht en licht en “metafysische voeding”.

Dodelijke afloop ademhalisten

Jasmuheen beweert dat ze jarenlang zonder voedsel heeft geleefd, hoewel ze toegeeft dat ze af en toe wel mondjesmaat voedsel voor de smaak neemt. 

Maar het Breatharianism heeft ook een aantal volgelingen het leven gekost. 

De beweringen van het breatharianism zijn door de Indiase Rationalistische Associatie onderzocht en werden allemaal frauduleus bevonden.

Het wetenschappelijk instituut zoals het Britse Diëtetische Associatie keurt het ademhalisten dieet sterk af en kwalificeert het als gevaarlijk en geeft aan dat voedsel en water van levensbelang is. 

Verity Linn. Verity Linn, een 49-jarige vrouw, werd dood aangetroffen in een afgelegen deel van Schotland nadat zij zich bekeerde tot het Breatharianism. 

Timo Degen. Timo Degen, een kleuterjuf, probeerde het plan van de ademhalisten en raakte vervolgens in een coma. Timo herstelde na vier weken infuus, maar stierf later.

Lani Morris. Lani Morris, een moeder van een 9-jarig kind hield een dagboek bij gedurende haar tijd als ademhalist. Morris stierf met symptomen van longontsteking, ernstige uitdroging, nierfalen en de gevolgen van een zware beroerte.

Lani Morris was onder de hoede van twee Breatharians, Jim en Eugenia. Lani was geïsoleerd en kreeg na een week sinaasappelsap, maar kreeg daarna twee weken lang helemaal niets meer. 

Lani gaf in haar dagboek aan dat ze van eten droomde. Ze verloor de functie van haar benen, werd incontinent en begon bovendien een zwarte, kleverige vloeistof op te hoesten.

De Pesnaks beweerden dat ze niet wisten dat Morris ernstig ziek was tot het te laat was.

Waarom leidt Breatharianism tot orgaanfalen?

Zonder voedsel moet het lichaam een andere manier vinden om het glucosegehalte op peil te houden. 

In het begin breek je glycogeen (suiker) af.  

De lever verandert vetzuren in bijproducten die ketonlichamen worden genoemd, totdat er te veel zijn om te verwerken. 

Het lichaam kan uiteindelijk in een levensbedreigende chemische onbalans terechtkomen die ketoacidose wordt genoemd.

Na een paar dagen zonder voedsel kan het lichaam al eiwitten gaan afbreken, waaronder je spieren. 

Maar eigenlijk is in de meeste gevallen de uitdroging fataal. Een mens kan maar een paar dagen zonder water overleven, hooguit twee weken. De precieze duur hangt af van de buitentemperatuur en de kenmerken van de persoon. 

Stadia 

  1. Urine/ zweet: Ten eerste verliest het lichaam water door urine en zweet. 
  2. Ketoacidose: Vervolgens ontwikkelt iemand ketoacidose en uremie, een ophoping van giftige stoffen in het bloed. 
  3. Orgaan falen: uiteindelijk beginnen de orgaansystemen te falen. Het lichaam ontwikkelt nierfalen

Interviews met bekende breatharians

Jasmuheen op het programma 60 minutes

Jasmuheen meldde zich vrijwillig aan voor het programma 60 Minutes om haar beweringen over “het leven op het licht” te bewijzen. Het programma is haar aansluitend gaan volgen om te kijken of de beweringen kloppen.

Na 48 uur was haar bloeddruk gestegen en vertoonde ze tekenen van uitdroging. Ze gaf aan dat dit aan vervuilde lucht lag. 

Vervolgens vertraagde haar spraak, verwijde haar pupillen en verloor ze nog meer gewicht. 

De arts die toezicht hield adviseerde om te stoppen met het experiment om nierschade te voorkomen, en dat deden ze. 

Jasmuheen beweert echter dat het programma de test stopte, omdat ze bang waren dat ze succesvol zou zijn. In de video hieronder vertelt ze haar ervaring kort nog eens na.

Wiley Brooks 

Ondanks wetenschappelijk bewijs, beweren sommige ademhalisten dat ze een gezond leven leiden zonder voedsel of water. 

Wiley Brooks heeft het Breatharian Institute of America opgericht en zegt al 30 jaar een Breatharian te zijn. 

Hij verscheen in 1981 op TV en bleek 500 kilo te tillen. Op zijn website beweert hij 270-405 kilo te tillen zonder te sporten en maar één tot zeven uur per week te slapen. 

Zijn dieet als Breatharian is nogal opvallend. Hij beveelt zero calorie cola in 1 liter maten aan en daarnaast eet hij een dubbele quarter pounder met kaas bij McDonald’s. 

Voor maar 10 miljoen dollar zal Wiley Brooks je inwijden in The Breatharian Institute of America.

Hira Ratan Manek

Hira Ratan Manek, een andere bekende Breatharian, beweert dat hij al vanaf 18 juni 1995 op alleen zonne-energie en water leeft. 

Op zijn website staan meerdere wetenschappelijke studies, maar deze onderzoeken worden sterk in twijfel getrokken.

Take home message

Kan je overleven zonder voedsel te eten? Mensen kunnen best een poosje zonder voedsel, maar alleen als ze voldoende water blijven drinken. 

Leven zonder voedsel en vloeistof voor langer periodes wordt door de wetenschappelijke gemeenschap beschouwd als een dodelijke pseudowetenschap.

De extreme vormen van het ademhalisme worden dus afgeraden.

Over Diederik

Diederik heeft minstens 10 jaar ervaring met intermittent fasting en doet momenteel onderzoek naar de invloed op vetverbranding.

Bronnen

Walker, T., & O’Reilly, J. (1999). Three deaths linked to ‘living on air’cultThe Sunday Times26.

Dasgupta, M. (2010). DIPAS concludes observational study on “Mataji”Hindu10.

Khanna, R. (2003). Fasting fakir flummoxes physicians. BBC News: World Edition.

Keith, L. (2009). The vegetarian myth: Food, justice, and sustainability. PM Press.

Kent, S. A. SECTS, CULTS, AND NEW RELIGIONS INVOVLED WITH VIOLENT DEATHS SINCE THE MID-1960s.

Overige bronnen

UK: Scotland Woman ‘starved herself to death. BBC. 21 September 1999. Retrieved 10 March 2008.

Swiss woman dies after attempting to live on sunlight; Woman gave up food and water on spiritual journey. Associated Press. 25 April 2012. Archived from the original on 28 April 2012.

Lambert, Katie: Can humans survive on air alone?. HowStuffWorks, Inc. Archived from the original on 26 February 2013. Retrieved 30 July 2009.

Hermit Claims 70 Years Survival Without Food. WUSA 9. 29 April 2010. Archived from the original on 5 May 2010. Retrieved 4 August 2010.

Lacitis, Erik (17 June 2013). Fasting woman to end attempt to ‘live on light. Seattle Times.

Scientists Baffled by Prahlad Jani, Man Who Doesn’t Eat or Drink. Archived from the original on 3 March 2016.

Living on air: Breatharian put to the test. Archived from the original on 2 November 2005