Wat Zijn Blue Zones?

In 2005 beschreef het National Geographic tijdschrift voor het eerst de blue zones, maar wat zijn blue zones?

KORT ANTWOORD

Blue zones zijn geografische regio’s waar de oudste mensen ter wereld leven. Blue zones omvatten vijf regio’s namelijk: Sardinië (Italië), Okinawa (Japan), Nicoya (Costa Rica), Ikaria (Griekenland), en Loma Linda (Californië). Deze mensen wonen in bergachtige gebieden waar ze vaak op boerderijen werken. Men denkt dat voeding een sleutelrol speelt. Er wordt voedzaam gegeten, suikers en bewerkte voedingsmiddelen worden vermeden en alcohol wordt in lichte mate gedronken (vaak rode wijn). Daarnaast vermijden ze stress en richten ze zich op de familie en gemeenschapsbanden.

Dit artikel vertelt je waar die zones precies gelegen zijn, de voeding en leefstijl in de blue zones en blue zones projecten.

Blue zones wereldkaart

De 5 Blue zones 

Iedereen wilt de geheimen voor een langere levensduur weten. In 2005 werden een aantal bijzondere gebieden omschreven waar mensen de sleutel tot een langer leven leken te hebben gevonden. 

Dan Buettner heeft de term blue zone voor het eerst bedacht. Hij beschreef in een artikel van National Geographic namelijk de regio’s van ’s werelds langstlevende mensen en welke leefstijlen daar aan bijdroegen. 

Blue zones is een een niet-wetenschappelijke term voor de zones waar de oudste mensen mensen ter wereld wonen. Maar waar liggen deze blue zones? 

Op de volgende vijf plaatsen in de wereld leven mensen zowel het langst als het gezondst: 

  1. Sardinië (Italië)
  2. Okinawa (Japan)
  3. Ikaria (Griekenland)
  4. Nicoya (Costa Rica) 
  5. Loma Linda (Californië)

Zoals je hebt gemerkt liggen deze blue zones over de hele wereld verspreid. In vergelijking met andere gebieden leven deze mensen veel langer.

Weetje

Wist je dat de levensverwachting van iemand die de Blue Zones levensstijl integreert maar liefst 10-12 jaar kan toenemen? Dit suggeren de voorstanders. 

Sardinië. Een team van demografen ontdekte een wel een heel bijzonder bergdorp. Seulo, een bergdorp in Barbagia van Seulo is namelijk recordhouder van de meeste honderdjarigen. In dit dorpje woonde van 1996 tot 2016 maar liefst 20 honderdjarigen. Dit maakte Seulo de plek waar mensen het langste leefden.

Blue Zones-projecten

Er zijn zelfs blue Zones-projecten waar gemeenschappen samenkomen met als doel een blue zone te worden. Oftewel, om uit te groeien tot regio’s waar langer en gezonder geleefd wordt. 

Dit wordt bereikt door: 

  1. iedereen aan te moedigen gezonde keuzes te maken
  2. lokaal beleid
  3. juiste infrastructuur 

Om dit te bewerkstelligen moet je uiteraard weten welke voedings- en leefstijlkeuzes deze bijzondere groep mensen hanteren. 

Leefstijl in de blue zones

Koffie. Een van de dagelijkse rituelen in de blue zones is het drinken van koffie. Het blijkt namelijk dat in deze blue zones de meeste honderdjarigen dagelijks twee of drie koppen zwarte koffie per dag drinken. Deze bevindingen kunnen wetenschappelijk onderbouwd worden. De American Heart Association heeft aangetoond dat het drinken van cafeïnehoudende en decafeïnevrije koffie de kans op totale sterfte verlaagt.

Geen vlees en zuivel. In de meeste gevallen zullen mensen in blue zones de consumptie van vlees en zuivelproducten vermijden.

Eieren. In alle vijf blue zones worden eieren gegeten. Wekelijks eten deze mensen gemiddeld twee tot vier keer eieren. Het wordt vaak naast een portie volkoren of plantaardige maaltijd gegeten.

Geen suikers. Daarnaast worden suikerhoudende dranken en voedingsmiddelen vermeden.

Geen bewerkte voedingsmiddelen. Mensen in blue zones vermijden bewerkte voedingsmiddelen.

Voedzaam en gezond dieet. De sleutel tot hun uitzonderlijke gezondheid is hoogstwaarschijnlijk het nutriëntrijke en vitale voedingsplan.

Alcohol. In tegenstelling tot wat veel mensen denken kun je met alcohol wel degelijk 100 worden. Zo kunnen vrouwen dagelijks één drankje drinken en mannen twee alcoholische drankjes. Het blijkt namelijk dat in vier blue zones regelmatig alcohol wordt gedronken. Wees je ervan bewust dat dit in mate wordt gedaan en mensen niet overboord gaan. Het is belangrijk dat je de alcohol met het eten of met vrienden drinkt.

Overige leefstijllessen: 

  1. in beweging blijven: hoewel mensen in blue zones niet per se sporten bestaat hun dagelijkse routine uit veel lichaamsbeweging. 
  2. stressregulatie 
  3. spiritualiteit 
  4. gemeenschapsbanden
  5. Focus op de familie

Take home message 

Dan Buettner heeft vijf blue zones omschreven waar zeer bijzondere groepen mensen leven. Wat zijn blue zones? 

Blue zones liggen verspreid over de hele wereld en bevatten gemeenschappen waarin mensen leven met een veel langere levensduur dan in andere gebieden.

Het zijn dus geografische regio’s waar de oudste mensen ter wereld leven. De zones zijn vaak in de bergen gelegen waar op boerderijen gewerkt wordt. 

De vijf blue zones zijn Okinawa, Sardinië, Nicoya, Ikaria, en Loma Linda. Hun lange levensduur is te danken aan hun voeding en leefstijl.

Ze eten een nutriëntrijk dieet, vermijden bewerkte voedingsmiddelen, vlees en suikers, drinken alcohol met mate en hebben een redelijk actieve leefstijl.

Ze zorgen ervoor dat stress niet de overhand krijgt en leggen de focus op hechte gemeenschaps- en familiebanden. Kortom, in de Westerse wereld kunnen we nog veel van hun leren.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Buettner, D., & Skemp, S. (2016). Blue zones: lessons from the world’s longest lived. American journal of lifestyle medicine, 10(5), 318-321.

Poulain, M., Herm, A., & Pes, G. (2013). The Blue Zones: areas of exceptional longevity around the world. Vienna Yearbook of Population Research, 87-108.

Appel, L. J. (2008). Dietary patterns and longevity: expanding the blue zones. Circulation, 118(3), 214-215.