Diabetische schoenen worden ook wel suikerschoenen of extra diepe therapeutische schoenen genoemd.
Mensen met diabetes hebben vaak voetproblemen zoals gevoelloze voeten (neuropathie), slechte doorbloeding (slecht helende wondjes) en voetmisvormingen (hamertenen, knobbels).
Hoge bloedsuikerspiegels kunnen namelijk de zenuwen en bloedvaten in de voeten na verloop van tijd beschadigen.
Het schoeisel moet hier rekening mee houden. Je vraagt je dan al snel af wat diabetesschoenen van gewone schoenen onderscheidt. Er zijn een aantal kenmerken, dus wat zijn diabetesschoenen?
KORT ANTWOORD
Diabetische schoenen verminderen de kans op huidafbraak, met name bij een slechte doorbloeding, zenuwbeschadiging en voetmisvormingen. Diabetesschoenen zijn gemaakt van zachte schoenmaterialen en speciale beschermende inlegzolen. Het speciale ontwerp brengt een aantal voordelen met zich mee. Naast pijnverlichting en meer comfort kunnen diabetesschoenen huidafbraak voorkomen, de doorbloeding bevorderen, de bewegingscontrole verbeteren, eeltvorming voorkomen en voetproblemen op drukgevoelige plekken verminderen. Anderzijds zijn gewone schoenen gemaakt van stevige materialen die druk aan de achterkant of voorvoetgebied kunnen veroorzaken.
Dit artikel vertelt je de kenmerken van diabetesschoenen en een lijstje van voetproblemen waar diabetici last van kunnen krijgen.
Kenmerken diabetesschoenen
Diabetisch schoeisel is precies ontworpen om de voetproblemen waar diabetici mee te maken kunnen krijgen te verlichten.
De speciale kenmerken van diabetesschoenen:
- zacht materiaal
- rekbaar bovenwerk (vermindert drukpunten)
- diepe teendoos (extra bewegingsruimte)
- extra diep ontwerp (voor de inlegzolen)
- niet-bindend bovenwerk (voorkomt druk en irritatie op de voet)
- geen uitstekende stiksels (preventie irritatie)
- dempende zolen (vermindert schokken en verbetert de stabiliteit en mobiliteit)
In vergelijking met gewone schoenen zijn diabetische schoenen vaak dieper en breder. Dit biedt ruimte voor een speciale multi-densiteits inlegzool die druk en eelt aan de onderkant van jouw voeten kan verminderen.
Het rekbare bovenwerk kan de drukpunten verminderen. Bovendien kunnen diabetische schoenen met de grotere teenruimte (diepe teendoos), teen afknelling voorkomen.
Vaak zien diabetesschoenen er niet veel anders uit dan gewone schoenen. Orthopedische schoenen bieden extra steun aan de enkel, voetboog en hiel. Bovendien zorgt het voor extra demping.
De diabetische voet
Diabetes tast zowel de zenuwen als de bloedvaten aan. Dit betekent dat je wondjes aan je voeten niet goed meer voelt (zenuwen) en ze ook niet meer zo goed genezen (bloedvaten). Dit kan helaas leiden tot amputaties.
De zenuwbeschadiging wordt ook wel diabetische neuropathie genoemd waarbij je gevoelloosheid, pijn, tintelingen en een verlies van het gevoel in de voeten kunt ervaren.
Voetproblemen diabetes
Diabetici zijn dus gevoelig voor een aantal voetproblemen. Zo kampen diabetici met een aantal voetproblemen zoals huidproblemen door een slechte doorbloeding, gevoelloosheid, voetzweren, of zenuwbeschadiging (diabetische neuropathie). Het lijstje is echter nog langer.
Veelvoorkomende voetproblemen bij diabetes zijn onder andere:
- schimmelinfectie van de nagels, athlete’s foot (schimmel)
- likdoorn (ophoping van harde huid in de buurt van een benige plek van de teen of tussen je tenen)
- eelt (opeenhoping van harde huid)
- ingegroeide teennagels
- blaren
- droge huid
- bunions (grote teen buigt naar je tweede teen toe)
- diabetische voetzweer
- hamertenen (gebogen teen door een verzwakte spier)
- plantaire wratten (alsof er eelt op de hiel of de bal van de voet zit)
Take home message
Van gevoelloze voeten en een slechte bloedcirculatie tot voetmisvormingen, diabetespatiënten hebben vaak voetproblemen.
Na verloop van tijd kunnen hoge bloedsuikerspiegels de zenuwen en bloedvaten in de voeten beschadigen. Dit verklaart waarom mensen met diabetes vaak voetproblemen hebben.
Je wilt natuurlijk de huidafbraak van bestaande voetziekten verminderen. Dit vraagt om een andere schoen. Wat zijn diabetesschoenen?
Diabetesschoenen bevatten zachte schoenmaterialen en speciale beschermende inlegzolen.
Diabetesschoenen zijn vaak dieper en breder om ruimte vrij te maken voor een speciale multi-densiteits inlegzool. Dit vermindert de druk aan de onderkant van je voeten en kan afknelling van de tenen voorkomen.
Kenmerken van diabetesschoenen zijn onder andere zacht materiaal, diepe teendoos, niet uitstekende stiksels, rekbaar bovenwerk, extra diep ontwerp, niet-bindend bovenwerk en dempende zolen.
Over Diederik
Bronnen
Busch, K., & Chantelau, E. (2003). Effectiveness of a new brand of stock ‘diabetic’shoes to protect against diabetic foot ulcer relapse. A prospective cohort study. Diabetic medicine, 20(8), 665-669.