Wat zijn Eetbare Bloemen? 8 Soorten

Wildplukken is razend populair. Zo is er ook steeds meer belangstelling voor eetbare bloemen. Maar wat zijn eetbare bloemen?

KORT ANTWOORD

Eetbare bloemen zijn precies wat ze klinken – bloemen die je kunt eten! Ze zijn een populaire toevoeging aan salades, desserts en andere gerechten om hun smaak en uiterlijk te verbeteren. 

Er zijn veel verschillende soorten eetbare bloemen, elk met hun eigen unieke smaak en voordelen. Sommige eetbare bloemen zijn zelfs medicinaal en kunnen worden gebruikt om verschillende gezondheidsproblemen te behandelen. Eetbare bloemen zijn een leuke en creatieve manier om je voedsel op te fleuren.

Dit artikel vertelt je waar je eetbare bloemen kunt vinden, of ze wel echt eetbaar zijn inclusief een aantal belangrijke aandachtspunten.

wandelen

Welke eetbare bloemen zijn er allemaal?

Er zijn veel verschillende soorten eetbare bloemen die je kunt gebruiken om je voedsel op te leuken. Hier is een lijst met enkele populaire keuzes:

 1. Viooltjes: Viooltjes hebben een lichtzoete smaak en zijn vaak blauw, paars of wit van kleur. Ze zijn een populaire toevoeging aan salades en desserts.
 2. Rozen: Rozen hebben een delicate bloemensmaak en zijn vaak roze, rood of wit van kleur. Ze kunnen worden gebruikt in salades, desserts en om drankjes op te leuken.
 3. Lavendel: Lavendel heeft een kruidige, bloemige smaak en is vaak paars van kleur. Het kan worden gebruikt in desserts, drankjes en om vlees en vis te parfumeren.
 4. Calendula: Calendula heeft een kruidige, nootachtige smaak en is vaak oranje van kleur. Het kan worden gebruikt in salades, pasta’s en rijstgerechten.
 5. Borage: Borage heeft een licht zoete komkommersmaak en is vaak blauw van kleur. Het kan worden gebruikt in salades, desserts en om drankjes op te leuken.
 6. Kamille: Kamille heeft een lichtzoete, bloemige smaak en is vaak geel of wit van kleur. Het kan worden gebruikt in desserts, thee en om huidirritaties te behandelen.
 7. Munt: Munt heeft een frisse, kruidige smaak en is vaak groen van kleur. Het kan worden gebruikt in desserts, drankjes en om vlees en groenten te parfumeren.

Dit is slechts een kleine selectie van de vele soorten eetbare bloemen die er bestaan. Er zijn nog veel meer om uit te proberen, dus laat je creativiteit de vrije loop in de keuken!

Hoewel sommige bloemen eetbaar zijn, zijn niet alle bloemen veilig om te eten. Sommige bloemen, zoals oleander en rozenkrans, zijn giftig en moeten worden vermeden. 

Zorg ervoor dat je weet welke bloemen veilig zijn om te eten voordat je ze gebruikt in je voedsel.

Waar kun je eetbare bloemen vinden of kopen?

Als je op zoek bent naar eetbare bloemen, zijn er een paar plekken waar je ze kunt vinden:

In de natuur: Sommige eetbare bloemen, zoals duizendblad, en viooltjes, groeien in het wild en kunnen worden geplukt in de natuur. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je weet wat je plukt en dat je de bloemen op een verantwoorde manier plukt, zodat ze kunnen blijven groeien en bloeien.

In de tuin: Als je een tuin hebt, kun je een aantal eetbare bloemen planten, zoals basilicum, lavendel, en calendula. Dit is een leuke manier om toegang te krijgen tot eetbare bloemen wanneer je ze nodig hebt en om ervoor te zorgen dat ze vers en biologisch zijn.

In de supermarkt: Sommige supermarkten verkopen eetbare bloemen, hoewel het aanbod kan variëren. Ze kunnen worden gevonden in de afdeling met vers fruit en groenten of bij de bloemen.

Bij speciale winkels: Er zijn ook winkels die zich specifiek richten op de verkoop van eetbare bloemen en andere producten, zoals deelname aan de landbouw. Je kunt ook online zoeken naar plaatselijke leveranciers of boerderijen die eetbare bloemen verkopen.

Wat is er allemaal bekend over eetbare bloemen?

Er is heel wat bekend over eetbare bloemen, dus hier zijn een paar dingen om te overwegen:

 1. Smaken: De smaken van eetbare bloemen kunnen variëren van zoet tot bitter, afhankelijk van de soort. Sommige, zoals rozen en lavendel, hebben een delicate bloemensmaak, terwijl andere, zoals calendula en borage, een meer kruidige smaak hebben.
 2. Voedingswaarde: Veel eetbare bloemen zijn rijk aan vitamines en mineralen, zoals vitamine C en ijzer. Ze kunnen ook een bron zijn van antioxidanten, wat kan helpen om het risico op bepaalde ziektes te verminderen.
 3. Gebruik in voedsel: Eetbare bloemen kunnen op verschillende manieren worden gebruikt in voedsel, zoals in salades, desserts, en cocktails. Ze kunnen ook worden gebruikt als garnering of als natuurlijke kleurstof voor voedsel.
 4. Medicinale eigenschappen: Sommige eetbare bloemen, zoals kamille en munt, hebben ook medicinale eigenschappen en kunnen worden gebruikt om verschillende gezondheidsproblemen te behandelen.

Take home message

We hebben geleerd dat eetbare bloemen bloemen zijn die veilig zijn om te eten en dat ze kunnen worden gebruikt om gerechten op te leuken. 

Er zijn veel verschillende soorten eetbare bloemen, elk met hun eigen unieke smaak en voordelen. 

We hebben ook geleerd dat het belangrijk is om ervoor te zorgen dat je eetbare bloemen koopt of plukt van een betrouwbare bron en om ze met mate te eten vanwege het risico op conserveermiddelen en pesticiden.

Ik hoop dat je nu enthousiast bent om eetbare bloemen te proberen in je eigen keuken en dat je ontdekt wat je lekker vindt.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen