Wat Zijn Psychedelica?

Psychedelica worden steeds vaker gebruikt voor zelfontdekking en therapeutische doeleinden. Maar wat zijn psychedelica?

KORT ANTWOORD

Psychedelica zijn hallucinogene drugs die de waarneming, cognitieve processen en stemming kunnen veranderen. Ze behoren tot de klasse van psychoactieve stoffen en kunnen een breed scala aan effecten veroorzaken, waaronder visuele hallucinaties, veranderde zintuiglijke waarneming, gewijzigd denken en bewustzijn, en variërende emotionele reacties zoals euforie of angst. Voorbeelden van psychedelica zijn LSD, psilocybine (in paddo’s), DMT en mescaline.

Onderzoek suggereert dat psychedelica, zoals psilocybine, mogelijk nuttig kunnen zijn bij de behandeling van verschillende mentale problemen, waaronder angst, depressie, posttraumatische stressstoornis (PTSD) en stoornissen in middelengebruik.

Dit artikel verkent verschillende soorten psychedelica, hun effecten en therapeutische toepassingen.

LSD pillen psychedelische drugs

Soorten psychedelica

De “klassieke” psychedelica, waaronder LSD, psilocybine, DMT en mescaline, hebben een diepgaande invloed gehad op zowel wetenschappelijke ontdekkingen als culturele evoluties.

Deze stoffen worden gekenmerkt door unieke eigenschappen die bijdragen aan de diversiteit van de psychedelische ervaring.

LSD, bijvoorbeeld, staat bekend om zijn krachtige psychoactieve effecten en wordt vaak geassocieerd met introspectieve reizen en visuele hallucinaties.

Psilocybine, afkomstig uit bepaalde paddenstoelen, biedt een meer organische ervaring en staat bekend om zijn connectie met de natuurlijke wereld.

DMT, hoewel kortdurend, wordt beschouwd als een van de meest intense psychedelica, vaak geassocieerd met buitengewone visuele fenomenen en spirituele inzichten.

Mescaline, afkomstig van bepaalde cactussen, onderscheidt zich door zijn langere werkingsduur en staat bekend om zijn kalmerende, doch visionaire effecten.

De grote verschillen in potentie tussen deze psychedelica, zoals het opmerkelijke verschil van 30 keer in potentie tussen mescaline en psilocybine, voegen een extra laag complexiteit toe aan deze gevarieerde ervaringen.

Deze nuances dragen bij aan de rijke en boeiende geschiedenis van psychedelisch onderzoek en gebruik in diverse culturen en wetenschappelijke contexten.

Weetje

Wist je dat mensen die psychedelische drugs gebruiken voor zelfontdekking of spirituele doeleinden ook wel psychonauten genoemd worden?

Effecten en toepassingen

Effecten van psychedelica, zoals psilocybine, kunnen acute positieve effecten veroorzaken, waaronder een afname van negatieve stemmingen, een verhoging van positieve stemmingen, een verminderde angstreactie op negatieve stimuli, en mogelijk zelfs structurele veranderingen in hersenweefsel. Deze eigenschappen wijzen op potentiële therapeutische effecten van deze planten.

De toepassingen van psychedelica zijn al sinds de jaren 1940 onderwerp van onderzoek. Deze substanties tonen mogelijk veelbelovende resultaten voor de behandeling van verschillende geestelijke problemen, waaronder angst, depressie, posttraumatische stressstoornis (PTSD), en stoornissen in middelengebruik. Het voortdurende onderzoek op dit gebied wijst op de diversiteit aan mogelijke therapeutische toepassingen van psychedelica.

Weetje

Wist je dat een negatieve ervaring met psychedelica juist ook heel therapeutisch kan zijn? Zo kunnen onverwerkte trauma’s omhoog komen die je vervolgens kunt verwerken.

Psychedelica kunnen ook helpen bij verslavingen. Onder rokers was het succespercentage na een jaar maar liefst 67%. 

Dit succespercentage ligt zelfs hoger dan andere reguliere medicijnen of therapieën.

Populair onder celebrities 

Psychedelics zijn wereldwijd onder de aandacht gekomen. Verschillende celebrities hebben psychedelics gebruikt waaronder:

  1. Joe Rogan
  2. Mike Tyson
  3. Miley Cyrus
  4. Paul Mccartney
  5. Seth Rogan
  6. Sting
  7. Chris Rock

Take home message

Steeds meer mensen proberen psychedelica, maar wat zijn psychedelica?

Psychedelica zijn hallucinogene psychoactieve drugs die je stemming, waarneming en cognitieve processen veranderen. Hallucinogene drugs kunnen hallucinaties opwekken.

Er zijn verschillende soorten psychedelica zoals LSD, psilocybine en DMT.

Uit steeds meer onderzoek komen de positieve therapeutische effecten naar voren.

Met psychedelische therapie kunnen geestelijke gezondheidsproblemen behandeld worden zoals depressie en posttraumatische stressstoornis (PTSD).

Bovendien kan het ook helpen bij verslavingen zoals roken en alcohol.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Nichols, D. E., Johnson, M. W., & Nichols, C. D. (2017). Psychedelics as medicines: an emerging new paradigm. Clinical Pharmacology & Therapeutics, 101(2), 209-219.