Kun je Met Water Huid Rimpels Voorkomen?

In de strijd tegen rimpels vliegen er heel wat peperdure crèmes over de toonbank, maar mogelijk komt er een spotgoedkope oplossing recht uit je kraan. 

Water is namelijk essentieel voor een normale werking van de huid, met name voor de buitenste huidlaag.

Welke rol speelt water dan in het voorkomen van huidrimpels? Dus kun je met water huid rimpels?

KORT ANTWOORD

Het drinken van water is de basis van een goede huidverzorging. Als je veel water drinkt, neemt de kans op rimpels en zachte lijntjes af. Mensen die veel water drinken vertonen dus minder tekenen van veroudering en littekens. Vergeet de basis niet en zorg altijd dat je waterpeil op niveau is.

Dit artikel vertelt je hoe water rimpels kan voorkomen inclusief andere positieve effecten van water op je huid.

water drinken

Hoe water huidrimpels kan tegengaan

Water is dus essentieel bij het jong houden van de huid en misschien wel belangrijker dan crèmes. Maar hoe kan dat eigenlijk?

  1. Huidelasticiteit. Water zal je lichaam gehydrateerd houden en zorgt ervoor dat de elasticiteit van je huid behouden blijft. Een gehydrateerde huid heeft minder kans op zachte lijntjes, rimpels en littekens, en minder tekenen van veroudering.
  2. Gifstoffen elimineren. Een goed gehydrateerde huid die vocht vasthoudt kan het uitspoelen van gifstoffen bevorderen. Zo is water drinken een van de beste manieren om jezelf van gifstoffen te ontdoen.
  3. Stralende huid. Als je voldoende water drinkt kun je een gezonde gloed krijgen, omdat de huidcellen alle essentiële voedingsstoffen vers aangevoerd krijgen.

Reden genoeg om voldoende water te drinken, maar hoeveel water heb je nodig voor een stralende huid?

Hoeveel water je moet drinken

Volgens deskundigen zou je als vrouw elke dag 2,7 liter moeten drinken en als man 3,7 liter water. De behoeften zullen met deze hoeveelheden voor de meeste volwassene voldaan worden.

Hierin wordt natuurlijk ook het voedsel meegerekend, wat voor zo’n 20% van je vochtinname zorgt. Houd hier rekening mee want je hoeft misschien niet elke dag 3 liter water te drinken.

Langetermijnveranderingen vergen natuurlijk een hoop tijd, maar gelukkig kun je hydratatie van je huid een snelle boost geven. In slechts 24 uur kun je het hydratatieniveau en dus de vochtbarrière veranderen.

Gezonde levensstijl

Rimpels kun je op verschillende manieren helpen tegengaan. Naast een goede hydratatie is het ook belangrijk dat je een gezonde levensstijl hebt zoals:

  1. zonnebrandcrème smeren op onbewolkte dagen
  2. niet roken
  3. beperk alcohol
  4. drink water
  5. gebruik dagelijks hydraterende crème
  6. gezonde voeding

Take home message

Zonder water kan je huid niet normaal functioneren, dan vraag je je al snel af of water tekenen van huidveroudering kan helpen tegengaan.

Mensen die veel water drinken, hebben minder kans op rimpels, littekens en minder tekenen van veroudering.

Water en een goede hydratatie zorgt er namelijk voor dat de elasticiteit van je huid behouden blijft. Kortom, je kunt met water huidrimpels helpen voorkomen.

Bovendien houdt een goed gehydrateerde huid vocht vast waardoor gifstoffen beter uitgespoeld kunnen worden. Water drinken is om deze reden een van de beste manieren om gifstoffen te elimineren.

Een volwassen man zou elke dag ongeveer 3,7 liter moeten drinken terwijl een vrouw ongeveer 2,7 liter zou moeten drinken. Dit is voor de meeste volwassenen genoeg.

Een goede hydratatie is dus belangrijk, maar er zijn nog een aantal belangrijke levensstijladviezen in de strijd tegen rimpels zoals het smeren van zonnebrandcrème en hydraterende crème, niet roken, alcohol beperken en gezonde voeding.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Verdier‐Sévrain, S., & Bonté, F. (2007). Skin hydration: a review on its molecular mechanisms. Journal of cosmetic dermatology, 6(2), 75-82.