Welke Conserveringsmiddelen Zijn Er? 2 Soorten

Conserveermiddelen beschermen voedingsstoffen tegen bederf, maar welke conserveringsmiddelen zijn er?

KORT ANTWOORD

Het bekendste conserveringsmiddel is zout, maar er zijn nog meer anorganische conserveermiddelen zoals nitraatzouten, nitrietzouten, zwaveldioxide en sulfieten.

Er zijn ook tal van natuurlijke conserveringsmiddelen zoals dus zout, azijn, suiker, alcohol, oregano-extract, citroenzuur, citrusoliën, hop, rozemarijnextract, ricinusolie, diatomeeënaarde, vitamine C, neemolie, druivenpitextract en gebufferde azijn.

Dit artikel vertelt welke conserveringsmiddelen er zijn, de natuurlijke conserveringsmiddelen en welke gevaren conserveringsmiddelen met zich mee kunnen brengen.

man voegt zout toe

Natuurlijk conserveermiddel

Conserveringsmiddelen bestaan dan wel duizenden jaren, ze zijn met een aantal ernstige gezondheidsproblemen in verband gebracht.

Vandaar dat mensen zich afvragen of natuurlijke alternatieven op de markt zijn. Als consument heb je natuurlijk het liefst producten die op een natuurlijke manier gewonnen zijn.

Die zijn er zeker en ook natuurlijke conserveringsmiddelen zijn effectief. 

Ze kunnen de groei van bederf veroorzakende organismen vertragen en ze kunnen smaakveranderingen, kleurveranderingen en textuurveranderingen beperken.

Er zijn een aantal kunstmatige conserveringsmiddelen die tot tot ernstige gezondheidsrisico’s kunnen leiden:

  1. nitraten
  2. benzoaten
  3. sulfieten
  4. sorbaten
  5. parabenen
  6. formaldehyde
  7. BHA BHT

De gezondheidsrisico’s die ze met zich mee kunnen nemen zijn:

  1. overgevoeligheid
  2. hyperactiviteit
  3. astma
  4. allergie
  5. zenuwschade
  6. kanker

Kan een conserveermiddel kanker veroorzaken

Een van de ernstigste gezondheidsrisico’s van conserveringsmiddelen is kanker. Er kunnen namelijk kankerverwekkende agentia vormen. Dit gebeurt als volgt:

  1. in sommige levensmiddelen zitten conserveermiddelen genaamd nitrosaminen
  2. nitrosamine bevatten nitrieten en nitraten
  3. als dit zich met je maagzuur vermengt kunnen er kankerverwekkende agentia vormen

Take home message

Conserveringsmiddelen beschermen voedingsstoffen tegen bederf. Ze bestaan al duizenden jaren. 

Conserveringsmiddelen komen in verschillende soorten, dus welke conserveringsmiddelen zijn er?

Anorganische conserveermiddelen zijn zout (natriumchloride, NaCl), nitraatzouten, nitrietzouten, zwaveldioxide (SO2) en sulfieten.

Voorbeelden van natuurlijke conserveringsmiddelen zijn zout, azijn, suiker, alcohol, oregano-extract, citroenzuur, citrusoliën, hop, ricinusolie, diatomeeënaarde, vitamine C, rozemarijnextract, neemolie, druivenpitextract en gebufferde azijn.

Zout (NACl) is een eeuwenoud conserveermiddel. Zout kan water aan de cellen onttrekken waarmee voedsel geconserveerd wordt.

Er zijn namelijk nogal wat mensen geïnteresseerd in natuurlijke conserveringsmiddelen, want de kunstmatige conserveringsmiddelen zijn met verschillende gezondheidsrisico’s in verband gebracht. 

Zo kunnen er zich zelfs kankerverwekkende agentia vormen.

Ook natuurlijke conserveringsmiddelen kunnen de groei van bederf veroorzakende organismen vertragen (bacteriën, schimmels). 

Natuurlijke conserveermiddelen zijn ook in staat om smaak, kleur en textuurveranderingen te beperken.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Hugo, C. J., & Hugo, A. (2015). Current trends in natural preservatives for fresh sausage products. Trends in Food Science & Technology, 45(1), 12-23.