Werkt Acupunctuur bij Rugklachten?

Volgens acupuncturisten kan acupunctuur maar liefst 90% van de acute als chronische rugpijnklachten na 2-3 behandelingen verbeteren. Maar klopt dat wel? Kan je met acupunctuur rugklachten verminderen?

KORT ANTWOORD

Mensen met chronische lage rugpijn kunnen baat hebben bij acupunctuur. Ook is de kans op bijwerkingen laag mits je door een goed opgeleide acupuncturist behandeld wordt. De rugpijn zou binnen 6-8 weken moeten verbeteren, zo niet dan heb je waarschijnlijk een andere behandeling nodig. Er ontbreekt echter een goede wetenschappelijke onderbouwing omdat er geen goede placebogroep (schijnacupunctuur) beschikbaar is om de resultaten mee te vergelijken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat schijnacupunctuur dezelfde effecten heeft op de rugpijn als echte acupunctuur. Er zijn nog meer interessante bevindingen. Acupunctuur kan de pijn van een hernia of uitpuilende discus helpen verlichten. Massagetherapie lijkt het ongemak beter te verlichten dan acupunctuur. Voor aanbevelingen is er dus nog meer onderzoek nodig.

Dit artikel vertelt je het werkingsmechanisme van acupunctuur voor rugklachten, de precieze acupunctuurpunten inclusief de wetenschappelijke onderbouwing.

acupunctuur naalden in rug

Schijnacupunctuur helpt

Als je de effectiviteit van een behandeling aan wilt tonen zal je de behandeling met een placebo of controlegroep moeten vergelijken. Alleen dan kan je harde conclusies trekken over de werkzaamheid.

Bij acupunctuur is dat wat lastiger, want je kan de deelnemers nou eenmaal niet zo gemakkelijk voor de gek houden.

Momenteel wordt schijnacupunctuur als controlegroep gebruikt, maar wat blijkt, schijnancuptuur werkt even goed als echte acupunctuur.

En sham (schijn) acupunctuur in vergelijking met helemaal geen behandeling kan lage rugpijn verlichten. Schijnacupunctuur heeft dus wel degelijk een effect. 

Dit is mogelijk te danken aan het placebo-effect. Hoewel er steeds meer studies zijn naar acupunctuur blijft het interpreteren van de resultaten een heuse uitdaging.

Waarom acupunctuur mogelijk werkt

Acupunctuur zou via verschillende mechanisme de rugpijn kunnen verlichten:

Zenuwstelsel. Door het stimuleren van het zenuwstelsel via bepaalde triggerpoints kunnen er stofjes vanuit de hersenen, ruggenmerg en spieren vrijgemaakt worden. 

Lichaamseigen pijnstilling. Via het hierboven beschreven mechanisme kunnen er lichaamseigen opioïdeachtige stofjes vrijgemaakt kunnen worden.

Endorfines. Acupunctuur kan elektromagnetische impulsen triggeren wat niet alleen de endorfineafgifte stimuleert maar ook de pijnregulatie versnelt.

Hersenstofjes. Bepaalde hormonen werken aan de zenuwuiteinden als aan- en uitschakelaars, dit worden ook wel neurotransmitters genoemd. Acupunctuur kan de pijn verlichten door bepaalde neurotransmitters te stimuleren.

Hoeveel behandelingen je precies nodig hebt is afhankelijk van de mate van verbetering.

Acupunctuurplekken bij rugklachten

Bij acupunctuur voor rugklachten worden op strategische punten zeer dunne naalden ingebracht. De naalden worden op verschillende dieptes geplaatst. Een acupunctuursessie duurt ongeveer 30 minuten tot een uur. 

Het idee van acupunctuur is dat het lichaam bepaalde drukpunten en meridianen heeft waar energie, of ‘’qi’’ doorheen loopt. 

Op specifieke drukpunten waar pijnlijke spieren of zenuwen in de rug lopen kunnen naalden ingebracht worden. Door stimulatie van het zenuwstelsel zou pijn verlicht kunnen worden.

Bij rugpijn kan op de punten in de volgende qi-meridianen gericht worden:

 1. voeten
 2. achterkant van de knieën
 3. onderrug
 4. maag
 5. heup
 6. hand

De plaats van de rugpijn speelt ook een rol. Bij bovenrugpijn wordt op de qi-meridianen op het hoofd, schouders, nek, en bovenrug gefocust.

Naast rugpijn kan acupunctuur ook de pijn bij neuromusculaire problemen helpen verlichten zoals:

 1. fibromyalgie
 2. hoofdpijn
 3. musculoskeletale pijn
 4. ischias
 5. als je na een operatie moet herstellen

Het kan even pijn doen

De eerste acupunctuurbehandeling is soms pijnlijker dan de daaropvolgende behandelingen. Het is namelijk de eerste keer dat de naalden in je lichaam gaan. 

Volgens acupuncturisten kan dit ook komen omdat sommige energiepunten in het lichaam geactiveerd worden.

Pijn is niet altijd negatief, zo kunnen de symptomen eerst iets verergeren voordat er verlichting optreedt. Uiteraard moet de pijn niet aanhouden. 

Acupunctuur vermindert chronische pijn

In een studie met maar liefst 20.000 mensen met chronische pijn werden echte acupunctuurbehandelingen, geen behandelingen en nepbehandelingen met elkaar vergeleken. 

Bij de groep die een echte acupunctuur behandeling onderging trad er een verbetering van maar liefst 50% op wat betreft de chronische pijnklachten.

Take home message

Het lijkt er op dat de meeste mensen met lage rugpijn baat kunnen hebben bij acupunctuur. Bovendien is het risico op bijwerkingen laag zolang je door een goede beoefenaar geholpen wordt. Acupunctuur kan ook herniapijn helpen verlichten. 

Er kunnen echter nog geen harde conclusies getrokken worden omdat schijnacupuncuur even effectief lijkt te zijn. Het placebo-effect speelt hier mogelijk een rol in. 

Kortom, er zijn veelbelovende resultaten met weinig bijwerkingen. Mogelijk kunnen er in de toekomst aanbevelingen gedaan worden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Vickers, A. J., Cronin, A. M., Maschino, A. C., Lewith, G., MacPherson, H., Foster, N. E., … & Acupuncture Trialists’ Collaboration, F. T. (2012). Acupuncture for chronic pain: individual patient data meta-analysis. Archives of internal medicine, 172(19), 1444-1453.