Veel mensen met het prikkelbare darm syndroom maken gebruik van acupunctuur. De effectiviteit wordt echter in twijfel getrokken.
Dus werkt acupunctuur voor prikkelbare darmsyndroom?
KORT ANTWOORD
Acupunctuur kan mogelijk de sensorische drempel van de darm verlagen, het spijsverteringskanaal stimuleren en pijn verlichten. Kleine studies hebben aangetoond dat acupunctuur symptomen van het prikkelbare darm syndroom zoals een opgeblazen gevoel kan verminderen. Daarnaast lijkt acupunctuur als aanvulling op de reguliere zorg goed te helpen met zelfs positieve lange termijn effecten. Echter, de studies zijn wel verdeeld. Het placebo-effect lijkt ook een rol te spelen. Het is dus nog de vraag of acupunctuur echt helpt.
Dit artikel vertelt je waarom acupunctuur zou kunnen helpen, de effectiviteit, placebo-effect inclusief verschillende effectieve manieren om PDS-symptomen te verminderen.
Hoe werkt acupunctuur voor prikkelbare darm syndroom?
Mensen met PDS kunnen last hebben van dikke darmspasmen. Dit komt omdat stress het sympathische zenuwstelsel activeert waardoor er abdominaal ongemak ontstaat. Bij de kleinste hoeveelheid stress kan de dikke darm al gaan reageren.
Aan de andere kant stimuleert acupunctuur juist het parasympatische zenuwstelsel wat voor ontspanning zorgt. Met acupunctuur zou je dus uit de vicieuze cirkel kunnen komen.
Er zit nog een gedachte achter acupunctuur. Acupunctuur wordt al 3000 jaar toegepast. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt acupunctuur gebruikt om de paden van de energiestroom van het lichaam in balans te brengen.
Met naalden wordt op specifieke punten van de paden gedrukt om zo de energiestroom in balans te brengen. Maar uiteindelijk gaat het er natuurlijk om of het werkt.
Acupunctuur wordt gebruikt om PDS te verlichten. Zo zou het symptomen van PDS zoals intestinale motiliteit en buikpijn verbeteren.
Zo was er een acupunctuur studie met een 90,7% effectiviteitspercentage voor PDS. Bovendien zou het herstelpercentage 34,9% bedragen. Zeer veelbelovend.
Later in dit artikel zal blijken dat de studies nogal verdeeld zijn.
De diamant, acupunctuur techniek tegen prikkelbare darm syndroom
Voor de behandeling van prikkelbare darm syndroom met acupunctuur wordt vaak het acupunctuur protocol “de diamant behandeling” gebruikt.
Hierbij worden drie acupunctuurpunten gebruikt om symptomen van een opgeblazen gevoel, winderigheid, indigestie, brandend maagzuur en diarree aan te pakken.
Acupunctuurpunten prikkelbare darm syndroom:
- CV 12 (Conception Vessel 12): activeert de maag en ondersteunt de spijsvertering
- Maag 25: voor diarree en constipatie, op dit punt komen het onderste en bovenste deel van het maagdarmkanaal samen.
- CV 6 (Conception Vessel): helpt vastzittende energie te verplaatsen vanuit de onderbuik. Dit punt bevindt zich onder de navel.
Dit klinkt allemaal veelbelovend, maar werkt het wel?
Effectiviteit acupunctuur prikkelbare darm syndroom
Acupunctuur wordt voor verschillende aandoeningen gebruikt. Volgens de wetenschappers van het National Institutes of Health (NIH) werkt acupunctuur voor de behandeling van chronische pijn. Dan ga je je al snel afvragen of het ook voor het prikkelbare darm syndroom werkt.
Een studie in de eerstelijnszorg heeft de effectiviteit van acupunctuur voor prikkelbare darm syndroom onderzocht. Hierbij werd acupunctuur gegeven als aanvulling op de reguliere zorg.
Ten opzichte van alleen de reguliere zorg leverde acupunctuur een extra voordeel op. Bovendien hield dit positieve effect ook op de langere termijn aan.
Acupunctuur zou dus naast de andere evidence-based behandelingen mogelijk een goede behandelingsoptie zijn.
Alhoewel deze studie positieve effecten vond, is het bewijs over het algemeen beperkt. Dit komt omdat sommige onderzoeken zowel geen positieve als negatieve effecten vinden van acupunctuur.
Acupunctuur mogelijk niet meer dan placebo
Wat betreft acupunctuur voor prikkelbare darm syndroom zijn de studies dus erg verdeeld. Dit wordt ondersteund door een studie die het placebo-effect van acupunctuur op prikkelbare darm syndroom heeft gevonden.
De studie bestond uit 43 deelnemers. Er werden maar kleine verschillen gevonden. Uit deze kleine studie leek acupunctuur voor prikkelbare darm syndroom voornamelijk een placebo respons uit te lokken.
Samengevat lijkt acupunctuur de functies van het maag-darmkanaal tot nu toe niet negatief te beïnvloeden. Het zou zelfs een positief effect kunnen hebben, maar momenteel is er nog onvoldoende bewijs om te stellen dat het door acupunctuur komt en niet door iets anders zoals een placebo-effect.
Andere manieren
Hoewel het prikkelbare darm syndroom op dit moment niet genezen kan worden bestaan er meerdere effectieve technieken om de symptomen te verminderen:
- beperk cafeïne
- vermijd of beperk alcohol
- verhoog de inname van vezels
- vermijd koolzuurhoudende dranken
- vermijd junkfood
- stressmanagement
- vermijd voedingsmiddelen met een hoge-FODMAP
- regelmatige maaltijden
- antidepressiva: voor het verlichten van buikpijn en diarree
- lichaamsbeweging
Naast acupunctuur zijn er dus veel manieren om de symptomen te verlichten.
Take home message
Het prikkelbare darm syndroom is de meest voorkomende functionele spijsverteringsstoornis.
Er bestaan veel twijfels rondom het gebruik van acupunctuur voor prikkelbare darm syndroom. Daarom vragen veel mensen zich af of het wel werkt en of de resultaten ervan wel goed onderbouwd zijn.
De studies rondom acupunctuur voor prikkelbare darm syndroom zijn beperkt en verdeeld. Maar er zijn wel degelijk veelbelovende studies.
Het lijkt er namelijk op dat acupunctuur naast de andere andere evidence-based behandelingen voordelig kan zijn, met zelfs positieve lange termijn effecten.
Om definitieve uitspraken te doen over acupunctuur zullen er grotere onderzoeken nodig zijn.
Over Diederik
Bronnen
MacPherson, H., Tilbrook, H., Bland, J. M., Bloor, K., Brabyn, S., Cox, H., … & Whorwell, P. (2012). Acupuncture for irritable bowel syndrome: primary care based pragmatic randomised controlled trial. BMC gastroenterology, 12(1), 1-10.
Schneider, A., Enck, P., Streitberger, K., Weiland, C., Bagheri, S., Witte, S., … & Zipfel, S. (2006). Acupuncture treatment in irritable bowel syndrome. Gut, 55(5), 649-654.
Sha, L., & Chunhua, C. (2012). Shuxiangjiu for treatment of constipation-predominant irritable bowel syndrome of stagnation of liver-qi stagnation type patients curative effect observation [J]. Guiding Journal of Traditional Chinese Medicine and Pharmacy, 1.