Wisselende Neusgat Ademhaling: Ultieme Beginnersgids

Wisselende Neusgat Ademhaling, ook wel bekend als Nadi Shodhana in de wereld van yoga en meditatie, is een krachtige ademhalingstechniek die al eeuwenlang wordt beoefend om de geest te kalmeren, stress te verminderen en het innerlijke evenwicht te herstellen. 

Het is een vorm van pranayama, een van de yogische adem beheersingstechnieken.

Door afwisselend door elk neusgat te ademen terwijl je het andere afsluit, kun jeeen diep gevoel van ontspanning en focus ervaren.

De verschillende neusgaten staan namelijk in contact met de verschillende hersenhelften.

Zo is aangetoond dat ademen door een bepaald neusgat met het andere neusgat gesloten, veranderingen in de autonome functies teweeg kan brengen.

In dit artikel vertel ik alles over Wisselende Neusgatademhaling, hoe het werkt, de correcte uitvoering en de 9 wisselende neusgat ademhaling voordelen.

man doet buiten wisselende neusgat ademhaling

Hoe werkt Wisselende Neusgat Ademhaling?

Wisselende Neusgat Ademhaling brengt je lichaam en geest in balans. De vijf werkingsmechanismen zijn.

1. Balans tussen hersenhelften. Onze hersenen bestaan uit de linker- en rechterhersenhelft, die allebei verschillende functies hebben. Ademen door het linkerneusgat wordt geassocieerd met kalmerende en ontspannende effecten, terwijl ademen door het rechterneusgat een activerend en verkwikkend effect kan hebben. Door af te wisselen tussen deze neusgaten, brengen we beide hersenhelften in balans. Dit kan ons helpen ontspannen, maar tegelijkertijd alert en gefocust te blijven. Deze studie heeft de effecten in kaart gebracht.

zittende vrouw mediteert2. Reiniging van energiekanalen (Nadi’s). Volgens de yogische traditie stroomt levensenergie of “prana” in ons lichaam door een netwerk van energiekanalen genaamd “Nadi’s”. Wisselende Neusgatademhaling kan kanalen helpen vrijmaken van eventuele blokkades, wat de energiestroom bevordert. Dit kan leiden tot een gevoel van vitaliteit en welzijn.

3. Stressvermindering en ontspanning. Deze ademhalingsoefening stimuleert het parasympathische zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor ontspanning en herstel. Het vermindert de activiteit van het sympathische zenuwstelsel, dat geassocieerd wordt met stressreacties. Daarom kan het beoefenen van Wisselende Neusgatademhaling je helpen om stress en angst te verminderen.

4. Verbeterde concentratie. Wisselende Neusgat Ademhaling vereist concentratie en aandacht. Dit helpt je geest te kalmeren en je concentratievermogen te verbeteren. Het kan daarom ook nuttig zijn bij meditatie, omdat het je in staat stelt om je gedachten beter te beheersen.

5. Optimalisatie van de ademhaling. Tenslotte leert deze oefening je bewuster ademen. Veel mensen hebben niet door dat ze oppervlakkig ademen. Door bewust afwisselend door je neusgaten te ademen, kun je je ademhaling verdiepen en vertragen. Dit kan de zuurstofopname verhogen en spanning in het lichaam verminderen.

Hoe doe je Wisselende Neusgat Ademhaling?

Je wisselt het neusgat waardoor je in- en uitademt in een specifiek patroon, terwijl je het andere neusgat met je vingers afsluit.

man doet buiten de wisselende neusgat ademhaling, heeft zijn rechter pink op zijn linker neusgatIk zal eerst even kort uitleggen hoe je je neusgaten afwisselend gaat bedekken en daarna vertel ik stap voor stap hoe je de oefening moet uitvoeren.

Houd je hand in een vuist en steek je duim en ringvinger uit, alsof je denkbeeldig met iemand gaat telefoneren.

Je linkerneusgat bedek je met je ringvinger en als je wisselt, bedek je je rechterneusgat met je duim.

Het is misschien lastig om deze oefening voor te stellen, bekijk daarom deze video waarin ik wisselende neusgatademanling stap-voor-stap demonstreer.

Deze ademhalingsoefening wordt vaak met het inhouden van de adem gecombineerd. Dit kan voor beginners zeer uitdagend zijn.

Wisselende Neusgat Ademhaling doe je als volgt. 

  1. man zit en doet wisselende neusgat ademhaling, heeft zijn rechter duim op zijn rechter neusgatBedek je rechterneusgat met je duim.
  2. Adem nu langzaam en volledig uit door je linkerneusgat.
  3. Vervolgens bedek je je linkerneusgat met je ringvinger en adem je door je rechterneusgat 4 seconden diep en langzaam in.
  4. Houd je ademhaling 16 seconden vast. Dit kan uitdagend zijn, dus doe dit naar je eigen vermogen.
  5. Bedek nu je rechterneusgat met je duim en adem door je linkerneusgat 8 seconden langzaam uit 
  6. Herhaal dit patroon. 4 seconden in, 16 seconden vast, wissel van neusgat en adem dan weer 8 seconden uit

Deze oefening zal aanvankelijk onwennig aanvoelen, maar je went er snel aan als je het regelmatig oefent.

Het is verstandig om deze video te bekijken waarin ik je vier minuten lang door de oefening begeleid in de prachtige omgeving van Zwitserland.

Het is een zeer uitdagende oefening, dus luister goed naar je lichaam en neem pauze als dat nodig is.

Wisselende neusgat ademhaling voordelen

De mogelijke gezondheidsvoordelen van Wisselende Neusgatademhaling.

man zit in een bergachtig gebied en doet wisselende neusgat ademhaling1. Stressvermindering. Wisselende Neusgatademhaling vermindert stress doordat het je zenuwstelsel kalmeert. Hierdoor voel je je rustiger en minder gestrest.

2. Beter concentreren. Deze ademhalingsoefening helpt je beter te concentreren. Door je op je ademhaling te focussen, kun je helderder denken en je beter concentreren op taken.

3. Emotioneel welzijn. De oefening kan je helpen je emotioneel stabieler te voelen. Het vermindert stemmingswisselingen en helpt je beter om te gaan met stress en emoties.

4. Goede ademhaling. Wisselende Neusgatademhaling bevordert een diepere en regelmatigere ademhaling, wat goed is voor je lichaam. Het verhoogt namelijk de zuurstofopname en helpt bij ademhalingsproblemen.

5. Bloeddrukcontrole. Het kan helpen om je bloeddruk te verlagen door stress te verminderen en je lichaam in een ontspannen staat te brengen.

6. Beter slapen. De ontspannende effecten van deze oefening kunnen je slaapkwaliteit verbeteren, waardoor je beter in slaap kunt vallen en door kunt slapen.

7. Spijsverteringsgezondheid. Door ontspanning kan het je spijsvertering bevorderen, waardoor problemen zoals indigestie verminderen.

8. Versterking van het immuunsysteem. Minder stress kan je immuunsysteem versterken en je lichaam beter beschermen tegen ziekten.

9. Pijnbeheersing. Het kan pijn helpen verminderen door ontspanning te bevorderen en natuurlijke pijnverlichting te activeren.

Van stressvermindering tot verbeterde concentratie en zelfs betere slaap, Wisselende Neusgat Ademhaling kan goed zijn voor je lichaam en geest.

Om deze voordelen te ervaren is het belangrijk om regelmatig te oefenen 

Mogelijke Neveneffecten

Wisselende Neusgatademhaling is over het algemeen veilig en heeft weinig bijwerkingen, vooral als het correct wordt uitgevoerd. 

Er zijn echter enkele overwegingen en mogelijke bijwerkingen waarvan je op de hoogte moet zijn.

1. Duizeligheid of lichtheid in het hoofd. Sommige mensen kunnen duizeligheid ervaren, vooral als ze de ademhalingsoefening te snel of te intensief doen. Het is belangrijk om langzaam te beginnen en jezelf de tijd te geven om aan de techniek te wennen.

2. Verstopte neus. Als je neusgaten verstopt zijn door bijvoorbeeld een verkoudheid of allergieën, kan de oefening moeilijker zijn. In dat geval kun je overwegen om het later te proberen wanneer je neus weer vrij is.

3. Ademhalingsongemak. Sommige mensen kunnen aanvankelijk moeite hebben met de specifieke ademhalingstechniek. Dit kan resulteren in ongemak, dus begin rustig en oefen geleidelijk.

4. Onrustige gevoelens. In zeldzame gevallen kan de verandering in ademhalingspatroon onrustige gevoelens veroorzaken. Als je merkt dat dit gebeurt, stop dan met de oefening en keer terug naar je normale ademhaling.

5. Niet geschikt voor iedereen. Hoewel Wisselende Neusgatademhaling over het algemeen veilig is, kan het voor sommige mensen met bepaalde medische aandoeningen niet geschikt zijn, zoals ernstige ademhalingsproblemen. Als je gezondheidsproblemen hebt, is het verstandig om met een arts te overleggen voordat je met deze oefening begint.

Over het algemeen zijn de mogelijke bijwerkingen mild en tijdelijk, en ze kunnen vaak worden voorkomen door de oefening rustig en met aandacht uit te voeren. 

Als je twijfels hebt over de geschiktheid van deze techniek voor jouw specifieke situatie, raadpleeg dan een gekwalificeerde instructeur of zorgverlener.

Take home message 

Wisselende Neusgat Ademhaling is een eenvoudige maar krachtige ademhalingstechniek die stress kan verminderen, je concentratie kan verbeteren en je algehele welzijn kan bevorderen. 

Door afwisselend te ademen door je neusgaten en je aandacht te richten op je ademhaling, breng je je zenuwstelsel in balans en activeer je een scala aan gezondheidsvoordelen. 

Het werkt door het verminderen van stresshormonen, het bevorderen van ontspanning, het verbeteren van de concentratie en het optimaliseren van de ademhaling.

Hoewel het in het begin misschien wat onwennig aanvoelt, zal regelmatige oefening je snel vertrouwd maken met deze waardevolle techniek.

De voordelen voor lichaam en geest kunnen aanzienlijk zijn, en het enige wat je nodig hebt, is een paar minuten en een rustige plek om te oefenen.

Naast Wisselende Neusgatademhaling zijn er nog veel meer krachtige ademhalingsoefeningen die ik in dit artikel in kaart heb gebracht.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Pal, G. K., Agarwal, A., Karthik, S., Pal, P., & Nanda, N. (2014). Slow yogic breathing through right and left nostril influences sympathovagal balance, heart rate variability, and cardiovascular risks in young adults. North American journal of medical sciences, 6(3), 145.

Telles, S., Joshi, M., & Somvanshi, P. (2012). Yoga breathing through a particular nostril is associated with contralateral event-related potential changes. International Journal of Yoga, 5(2), 102.