Wit Slijm bij Afvegen: 3 Oorzaken

Wit slijm bij afvegen is ongewoon en geeft je al snel het idee dat er iets aan de hand is. Dus wat kan wit slijm betekenen?

KORT ANTWOORD

Bij de vagina kan witte of dikke afscheiding aan het begin en het einde van de menstruatiecyclus normaal zijn, mits je geen last van jeuk hebt. Als je ook last van jeuk hebt, kan witte afscheiding op een schimmelinfectie duiden.

Bij de anus kan witte of gele afscheiding op een infectie of spijsverteringsaandoening duiden.

Dit artikel vertelt je een aantal mogelijke oorzaken van witte afscheiding bij zowel de vagina als anus.

vrouw toilet plassen

De oorzaken van witte vaginale afscheiding

Bij de vagina kan afscheiding variëren in kleur, textuur en geur, afhankelijk van de fase van de menstruatiecyclus en andere factoren. 

Normale afscheiding. Normaal gesproken is witte of dikke afscheiding aan het begin en het einde van de menstruatiecyclus gebruikelijk. Deze afscheiding wordt ook wel “vaginale afscheiding” genoemd en het helpt de vagina schoon en gezond te houden. Het bevat onder andere dode huidcellen, bacteriën en vaginale flora.

Schimmelinfectie. Wanneer de afscheiding gepaard gaat met jeuk, kan dit een teken zijn van een schimmelinfectie, zoals een vaginale schimmelinfectie veroorzaakt door Candida. Andere symptomen van een schimmelinfectie zijn onder meer een branderig gevoel tijdens het plassen, roodheid en zwelling van de vulva, en een dikke, brokkelige afscheiding die lijkt op cottage cheese.

Andere oorzaken. Het is belangrijk om op te merken dat niet alle vaginale afscheiding die gepaard gaat met jeuk noodzakelijkerwijs wijst op een schimmelinfectie. Er kunnen ook andere oorzaken zijn, zoals bacteriële vaginose, seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) zoals trichomoniasis of chlamydia, of zelfs irritatie door bepaalde zeepproducten of douchegels.

Als je je zorgen maakt over de afscheiding of als de symptomen aanhouden of verergeren, is het raadzaam om een ​​arts te raadplegen voor een juiste diagnose en passende behandeling.

De oorzaken van witte anale afscheiding

Bij de anus kan afscheiding ook voorkomen en verschillende betekenissen hebben. 

Infectie of spijsverteringsaandoening. Witte of gele afscheiding bij de anus kan wijzen op een infectie of spijsverteringsaandoening. Het kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals een anale infectie, bijvoorbeeld door bacteriën of schimmels, of door ontstekingsaandoeningen zoals aambeien of anale fissuren.

Fistels of abcessen. Witte afscheiding bij de anus kan ook duiden op een aandoening zoals anale fistels of perianale abcessen, waarbij er een abnormale verbinding of infectie is tussen de anus en de huid rondom het rectum. Deze aandoeningen gaan vaak gepaard met pijn, zwelling en eventueel pusvorming.

Spijsverteringsaandoeningen. Gele afscheiding bij de anus kan worden geassocieerd met spijsverteringsaandoeningen, zoals aandoeningen van de darmen, bijvoorbeeld de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Deze aandoeningen kunnen ontstekingen in het spijsverteringskanaal veroorzaken, wat resulteert in veranderingen in de ontlasting en mogelijk ook in de afscheiding bij de anus.

Witte anale afscheiding

Het is niet normaal als je last hebt van witte slijmafscheiding bij de anus. Mogelijke oorzaken zijn:

 1. aambeien
 2. voedselvergiftiging
 3. bacteriën
 4. parasieten
 5. abces door infectie of anale fistel

Er zijn dus nogal wat oorzaken van slijm. 

Anale slijmafscheiding kan spontaan verdwijnen en als het eenmalig voorkomt, is er waarschijnlijk niets aan de hand. Maar ga langs de dokter als je last blijft houden van de klachten. 

Het kan verontrustend zijn als je daarnaast ook last hebt van:

 1. buikpijn
 2. koorts
 3. misselijkheid, overgeven
 4. diarree
 5. bloed in de ontlasting

Witte vaginale afscheiding

Meestal is normale vaginale afscheiding helder of melkachtig. Het kan een subtiele geur hebben, maar het zou niet moeten stinken.

In de loop van de menstruele cyclus zal de vaginale afscheiding veranderen in zowel dikte als kleur. Dit heeft te maken met de eisprong.

Normale gezonde vaginale afscheiding

Door ovulatie, opwinding of bijvoorbeeld infecties, kun je een overvloedige vaginale afscheiding krijgen. 

Er zijn verschillende soorten vaginale afscheidingen waarvan sommige normaal zijn en sommige juist een aanwijzing kunnen zijn van een aantal problemen.

Zowel de kleur als consistentie kan variëren. De kleur van een normale vaginale afscheiding zal van melkachtig/helder tot wit variëren. Gezonde vaginale afscheiding moet gewoonlijk relatief geurloos zijn. 

Abnormale vaginale afscheiding

De relatief onschuldige oorzaken van abnormale vaginale afscheiding zijn onder andere bacteriële vaginose, gistinfecties, symptomen van de menopauzes. Er kan echter ook sprake zijn van bijvoorbeeld een seksueel overdraagbare aandoening.

De meest voorkomende oorzaken van vaginale afscheiding zijn gistinfecties en bacteriële vaginose.

Het soort slijm kan je een idee geven:

 • elastisch en helder slijm: waarschijnlijk vruchtbaarslijm tijdens de ovulatie
 • witte of dikke vaginale afscheiding zonder jeuk: kan aan het begin en het einde van de menstruatiecyclus normaal zijn
 • witte of dikke vaginale afscheiding met jeuk: kan op een schimmelinfectie wijzen

Take home message

Het kan even schrikken zijn als je wit slijm opmerkt waardoor je al snel bang bent voor bijvoorbeeld een infectie. Maar wat kan er aan de hand zijn?

Witte of dikke vaginale afscheiding kan aan het begin of einde van de menstruelecyclus normaal zijn, als je maar geen last van jeuk hebt. Echter, witte dikke afscheiding met jeuk kan op een schimmelinfectie duiden.

Mensen kunnen ook na het poepen wit slijm bij het afgeven hebben. Wit of geel slijm bij het afvegen van de anus kan een teken zijn van een infectie. 

Naast deze problemen kan slijm ook normaal zijn, bijvoorbeeld tijdens de ovulatie waarbij het slijm elastisch en heler is.

Alleen een dokter kan tussen de verschillende oorzaken differentiëren en de correcte diagnose stellen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Spence, D., & Melville, C. (2007). Vaginal discharge. Bmj, 335(7630), 1147-1151.

Bates, S. (2003). Vaginal discharge. Current Obstetrics & Gynaecology, 13(4), 218-223.