Wordt je Verkouden van een Airco? 2 Verklaringen.

In warme zomermaanden is een airconditioner een geweldige manier om de temperatuur in huis of op kantoor te verlagen en verlichting te bieden. 

Echter, er doen vaak geruchten de ronde dat het gebruik van een airco je verkouden kan maken, vooral als die hard in je gezicht blaast. Is er enige waarheid achter deze bewering? Wordt je verkouden van een airco?

KORT ANTWOORD

Hoewel het niet gebruikelijk is dat een airco direct verkoudheid veroorzaakt, kan het gebruik van airconditioning in sommige gevallen wel indirect bijdragen aan het ontstaan van verkoudheidssymptomen. Dit komt doordat de airco de lucht in een ruimte kan uitdrogen, waardoor de slijmvliezen in de neus en keel kunnen uitdrogen en geïrriteerd raken. Dit kan op zijn beurt leiden tot een droge keel, hoesten, verstopte neus en andere symptomen die lijken op verkoudheid. Bovendien kan een airco ook de verspreiding van ziektekiemen bevorderen als deze niet goed wordt onderhouden of gereinigd, omdat de airco de lucht in een ruimte kan circuleren en ziektekiemen van de ene persoon naar de andere kan verspreiden.

Dit artikel vertelt je hoe een airco precies verkoudheid veroorzaakt en hoe je dat kan helpen voorkomen.

vrouw verkouden op bank

1. Een airco vermindert de luchtvochtigheid

Wanneer een airco wordt gebruikt om een ruimte te koelen, trekt het apparaat warme lucht aan en leidt deze door een systeem van koelribben waarin koelvloeistof circuleert. 

Dit proces zorgt ervoor dat de warme lucht wordt afgekoeld en de koelere lucht vervolgens terug de ruimte in wordt geblazen.

Het nadeel van dit proces is dat de airco ook de vochtigheid in de lucht kan verminderen. 

Wanneer de lucht droger wordt, kan dit leiden tot uitdroging van de slijmvliezen in de neus en keel, wat irritatie en ontstekingen kan veroorzaken. 

Dit kan leiden tot symptomen zoals een droge keel, hoesten, verstopte neus en andere symptomen die lijken op verkoudheid.

Wanneer de slijmvliezen in de neus en keel uitdrogen, vermindert het natuurlijke vermogen van het lichaam om ziekteverwekkers uit de lucht te filteren. 

Hierdoor kunnen de slijmvliezen geïrriteerd raken en meer vatbaar worden voor infecties. 

Als gevolg hiervan kunnen mensen die worden blootgesteld aan airconditioning, vooral als deze niet goed is onderhouden of als de filters niet vaak genoeg worden vervangen, vatbaarder worden voor verkoudheid of andere luchtweginfecties.

Zo was er een studie uit 2004 die vond dat vrouwen die werkten in gebouwen met airconditioning vaker ziek waren dan vrouwen die werkten in gebouwen zonder airconditioning. 

Om deze problemen te voorkomen, is het belangrijk om de luchtvochtigheid in de ruimte waar de airco wordt gebruikt op peil te houden. 

Dit kan worden gedaan door bijvoorbeeld een luchtbevochtiger te gebruiken of door regelmatig te ventileren en hydrateren in een geklimatiseerde ruimte. 

Het is ook belangrijk om de airco regelmatig te onderhouden en schoon te maken om de kans op ziektekiemen en andere problemen te verminderen.

2. Verspreiding van ziektekiemen

Een airconditioningsysteem werkt door de lucht in een kamer te circuleren en te koelen, en in sommige gevallen kan dit de verspreiding van ziektekiemen bevorderen als de airco niet goed wordt onderhouden of gereinigd.

In een ruimte waar een airco wordt gebruikt, kan de luchtvochtigheid laag zijn, waardoor ziektekiemen gemakkelijker in de lucht kunnen blijven zweven. 

Als een persoon die een besmettelijke ziekte heeft in dezelfde kamer is, kunnen de ziektekiemen zich gemakkelijker verspreiden via de luchtstromen die door de airco worden gegenereerd.

Bovendien kan de airco ook ziektekiemen verspreiden als de filters van het systeem niet regelmatig worden vervangen of als de airco niet goed wordt onderhouden. 

Als er zich vuil, stof en andere verontreinigingen in de filters of in de ventilatiekanalen ophopen, kan dit leiden tot een opeenhoping van bacteriën en schimmels in het systeem. 

Wanneer de airco vervolgens wordt ingeschakeld, kunnen deze bacteriën en schimmels worden verspreid in de lucht, wat de kans op infectie vergroot.

Om deze problemen te voorkomen, is het belangrijk om de airco regelmatig te onderhouden en te reinigen. 

Dit omvat het vervangen van filters volgens de aanbevolen schema’s, het regelmatig laten uitvoeren van onderhoud door een professionele installateur en het schoonmaken van de ventilatiekanalen. 

Door deze stappen te volgen, kan de kans op verspreiding van ziektekiemen worden verminderd en kan de luchtkwaliteit in de ruimte waar de airco wordt gebruikt worden verbeterd.

Problemen door de airco voorkomen 

Er zijn verschillende manieren om problemen veroorzaakt door airconditioning te voorkomen. Hier zijn enkele tips:

Om uitdroging van de slijmvliezen te voorkomen:

  • Zorg ervoor dat de airco niet te koud is ingesteld, en gebruik deze niet gedurende lange perioden zonder onderbreking.
  • Hydrateer regelmatig door water te drinken, vooral als je in een geklimatiseerde ruimte verblijft.
  • Gebruik indien mogelijk een luchtbevochtiger om de luchtvochtigheid op peil te houden.
  • Verlaat af en toe de geklimatiseerde ruimte om frisse lucht te krijgen en om de slijmvliezen te laten rusten of zet de airco even uit.

Om verspreiding van ziektekiemen te voorkomen:

  • Reinig en vervang de filters van de airconditioning regelmatig, zoals aanbevolen in de gebruiksaanwijzing.
  • Laat de airconditioning regelmatig onderhouden en schoonmaken door een professionele installateur.
  • Houd de ruimte waarin de airco wordt gebruikt schoon en goed geventileerd.
  • Zorg dat er geen mensen met besmettelijke ziektes in de geklimatiseerde ruimte verblijven.
  • Zorg dat er voldoende afstand is tussen de personen in de geklimatiseerde ruimte.

Het volgen van deze tips kan helpen om de problemen veroorzaakt door airconditioning te verminderen en de luchtkwaliteit in de ruimte te verbeteren.

Take home message

Dus wordt je verkouden van een airco?

Ja, het gebruik van een airco kan symptomen veroorzaken die lijken op verkoudheid, zoals een droge keel, hoesten en een verstopte neus. 

Dit komt doordat de airco de lucht in een ruimte kan uitdrogen en de slijmvliezen kan irriteren. 

Het is echter mogelijk om deze problemen te voorkomen door de airco goed te onderhouden, de luchtvochtigheid te controleren en de airco niet te dicht bij het bed te plaatsen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.