5 Wortelkanaalbehandeling Symptomen

Als je last hebt van intense pijn in je tanden of een gevoelige tand, dan heb je mogelijk ontstoken tandvlees of beschadigde tandpulpa.

In beide gevallen is het belangrijk om een tandarts te raadplegen om de juiste behandeling te krijgen, waaronder een wortelkanaalbehandeling. 

In dit artikel bespreken we de symptomen die kunnen wijzen op de noodzaak van een wortelkanaalbehandeling.

pijnlijke mond kies tandvlees

5 symptomen die wijzen op een beschadigd wortelkanaal 

 1. Intense pijn. Als je plotseling last krijgt van intense pijn in een tand, vooral bij aanraking of het eten van bepaalde voedingsmiddelen, kan dit een teken zijn van een ontsteking van de tandpulpa.
 2. Gevoeligheid. Als je tanden gevoelig zijn voor warm of koud eten of drinken, of als je last hebt van zere tanden bij het tandenpoetsen of het gebruik van tandenstokers, dan kan dit een teken zijn van een ontsteking of beschadiging van de tandpulpa.
 3. Zwelling. Als je tanden of het tandvlees rond een tand gezwollen zijn, kan dit een teken zijn van een ontsteking.
 4. Veranderingen in de kleur van de tand. Als een tand plotseling donkerder of grijzer wordt, kan dit een teken zijn van een ontsteking of beschadiging van de tandpulpa.
 5. Pijn bij het drukken op de tand. Als je pijn hebt bij het drukken op een tand, kan dit een teken zijn van een ontsteking of beschadiging van de tandpulpa.

Houd er rekening mee dat deze symptomen ook kunnen wijzen op andere tandproblemen, zoals een gebroken tand of een ontsteking van het tandvlees. 

Als je een van deze symptomen ervaart, is het het beste om zo snel mogelijk een tandarts te raadplegen om een juiste diagnose te krijgen en de juiste behandeling te ontvangen.

Afhankelijk van de specifieke context en het doel van het gesprek, zijn de volgende vervolgvragen wellicht relevant bij het bespreken van de symptomen die kunnen wijzen op de noodzaak van een wortelkanaalbehandeling:

 1. Heb je recentelijk pijn of gevoeligheid ervaren in je tanden?
 2. Heeft een tand recentelijk veranderd van kleur?
 3. Heb je last van zwelling rond een tand?
 4. Voel je pijn bij het drukken op een tand?
 5. Heeft een tand eerder pijn gedaan bij contact met bepaalde voedingsmiddelen?
 6. Heeft een tandheelkundige of tandarts je al eerder onderzocht voor vergelijkbare klachten?
 7. Ben je momenteel medicatie aan het nemen die invloed zou kunnen hebben op de gezondheid van je tanden en mond?

Door deze vragen te stellen, kan de tandarts een beter begrip krijgen van de specifieke symptomen die je ervaart en hoe ernstig ze zijn, en zo een juiste diagnose stellen en de juiste behandeling aanbevelen.

Ernstige symptomen?

De ernst van de symptomen die kunnen wijzen op een wortelkanaalbehandeling kunnen variëren van mild tot zeer pijnlijk. 

Sommige symptomen, zoals tandpijn en gevoeligheid bij het eten van warm of koud voedsel, kunnen binnen een paar dagen verdwijnen zonder behandeling. 

Andere symptomen, zoals constante pijn of zwelling, kunnen aangeven dat er een ernstiger probleem aanwezig is en dat er spoedig behandeling nodig is.

Vermindert een wortelkanaalbehandeling pijn?

Een wortelkanaalbehandeling is bedoeld om pijn te verminderen en te voorkomen dat de pijn verergert. 

Tijdens de behandeling zal de tandarts de ontstoken of beschadigde tandweefsels verwijderen en de binnenkant van de tand schoonmaken. 

Hierdoor zal de pijn die je ervaart verminderen. In sommige gevallen kan er tijdelijk pijn of gevoeligheid zijn na de behandeling, maar dit zou binnen enkele dagen moeten verdwijnen.

Kun je alleen de symptomen behandelen?

In sommige gevallen kunnen de symptomen die kunnen wijzen op een wortelkanaalbehandeling worden behandeld door middel van pijnstillers en andere vrij verkrijgbare medicijnen. 

Echter, als de symptomen blijven bestaan of verergeren, is het aan te raden om een tandarts te raadplegen om te bepalen of een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk is. 

Als de infectie of ontsteking niet wordt behandeld, kan dit leiden tot verdere beschadiging van de tand of het tandvlees en in sommige gevallen zelfs tot verlies van de tand.

Hoe lang na wortelkanaalbehandeling verlichting?

Het duurt meestal enkele dagen tot een week voordat je verlichting voelt na een wortelkanaalbehandeling. 

Tijdens deze periode zou je een afname moeten ervaren in pijn of gevoeligheid. 

Als je tijdens deze periode nog steeds pijn ervaart, moet je contact opnemen met je tandarts om te bepalen of er een complicatie is opgetreden en hoe deze opgelost kan worden. 

Het is belangrijk om te onthouden dat elke tand en situatie uniek is, dus de tijd die nodig is om verlichting te voelen, kan variëren. 

Ook het volgen van de richtlijnen van de tandarts en het maken van regelmatige controlebezoeken kunnen helpen bij het bevorderen van een snelle en effectieve herstelperiode.

Take home message

Wat zijn de wortelkanaalbehandeling symptomen?

De symptomen die kunnen wijzen op de noodzaak van een wortelkanaalbehandeling zijn: acute en aanhoudende pijn in het tandvlees of de kaak, het voelen van een doffe pijn of druk in de tand, het voelen van warmte of kou in de tand, het zien van een verkleuring of zwelling van het tandvlees, en een onaangenaam gevoel wanneer men op de getroffen tand drukt. 

Het is belangrijk om deze symptomen serieus te nemen en snel actie te ondernemen door een tandarts te raadplegen voor een diagnose en behandeling.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen