Kan Zeewater Haar Zachter en Mooier Maken?

Het is je misschien wel eens opgevallen dat je haar na een dagje strand en zee zachter en stralender is. Is dit te danken aan het zoute zeewater?

Kortom, kun je met zeewater haar mooier maken?

KORT ANTWOORD

De voedingsstoffen in zeewater kunnen je haar gezond helpen houden. Zo zijn magnesium en kalium goed voor de zuurgraad (pH) van je hoofdhuid. Als de pH te hoog wordt (alkalisch) dan kan dat de eiwitten in je haar namelijk aantasten. Zout water kan een jeukende en schilferige hoofdhuid helpen genezen en de doorbloeding van de hoofdhuid bevorderen waardoor er meer voedingsstoffen naar de haarzakjes gaan. Bovendien is zout water ook nog eens een uitstekende scrub.

Dit artikel vertelt je de invloed van zeewater voor het haar en andere heilzame effecten van zeewater.

vrouw met blond haar geniet van zon

Waarom zeewater goed voor je haar kan zijn

Zeewater kan enkele voordelen hebben voor je haar en hoofdhuid. Hier zijn enkele manieren waarop zeewater je haar mooier kan maken:

  1. Verbeterde zuurgraad (pH): Zeewater bevat natuurlijke mineralen zoals magnesium en kalium die kunnen helpen de zuurgraad van je hoofdhuid in balans te houden. Een gezonde pH-waarde is belangrijk omdat een te hoge pH-waarde de eiwitten in je haar kan aantasten. Zeewater kan helpen om de juiste zuurgraad te behouden en je haar gezond te houden.
  2. Behandeling van hoofdhuidproblemen: Als je last hebt van een jeukende of schilferige hoofdhuid, kan zeewater helpen om deze problemen te verminderen. Het zout in het zeewater beschikt namelijk over antibacteriële eigenschappen en kan helpen bij het genezen van bepaalde huidaandoeningen, zoals roos of eczeem. Bovendien kan zeewater de doorbloeding van de hoofdhuid bevorderen, waardoor er meer voedingsstoffen naar de haarzakjes worden gebracht.
  3. Natuurlijke scrub: Het zout in zeewater kan dienen als een natuurlijke scrub voor je hoofdhuid. Het kan dode huidcellen en overtollig talg verwijderen, waardoor je hoofdhuid schoner en gezonder wordt. Een regelmatige scrub met zeewater kan de conditie van je hoofdhuid verbeteren en de haargroei bevorderen.

Hoewel zeewater enkele voordelen heeft, is het belangrijk om voorzichtig te zijn en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen. 

Zeewater kan je haar uitdrogen, dus het is belangrijk om na blootstelling aan zeewater je haar goed te hydrateren met behulp van conditioners en hydraterende haarmaskers. 

Daarnaast kan het zout in zeewater het haar beschadigen en het uitdrogen, dus spoel je haar na blootstelling aan zeewater altijd grondig met zoet water.

Onthoud ook dat deze voordelen van zeewater voor je haar niet voor iedereen hetzelfde zullen zijn. 

Sommige mensen kunnen positieve resultaten ervaren, terwijl anderen mogelijk geen verschil opmerken of zelfs negatieve reacties hebben. 

Kan zout zeewater de haargroei stimuleren?

Na een dagje strand kan het haar er voller en dikker uitzien. Dit is te danken aan het zoute zeewater. Naast dit directe effect zou het ook eens goed voor de haargroei kunnen zijn.

De poriën op je hoofdhuid kunnen door zout geopend worden waardoor de haren zowel sneller als beter kunnen gaan groeien.

Daarnaast kan zout water haaruitval verminderen.

Waarom zeewater goed voor je is

Eén liter zeewater bevat maar liefst 35 gram zout. Het zoute zeewater en de mineralen die het zeewater herbergt kunnen voordelig zijn.

Voordelen van zeewater:

  1. mogelijk een krachtig acnemedicijn: volgens anekdotische meldingen kan zeewater acne verhelpen
  2. zout water werkt ontstekingsremmend, antibacterieel, vermindert bacteriën en reinigt cellen
  3. zout werkt uitdrogend en exfoliërend
  4. kan overtollig olie verwijderen wat de puistjes kan uitdrogen
  5. via het proces van osmose kan zout oliën, gifstoffen, en vuil uit de huid absorberen
  6. zout is een natuurlijke scrub: hiermee kun je dode huidcellen verwijderen

Zeewater bevat heilzame mineralen zoals magnesium, kalium en calcium. Magnesium werkt antimicrobieel en ontstekingsremmend. Kalium en calcium kunnen de opname van gifstoffen stimuleren en ook nog eens het genezingsproces bevorderen.

Overmatige blootstelling is echter niet goed

Te veel zeewater kan de buitenste vettige laag van het haar laten opzwellen. Hierdoor kan het er beschadigt uit gaan zien.

Daarnaast kan het haar knoestig en warrig worden en kan het zelfs de kleur vervagen. Houd hier dus rekening mee.

Take home message

Mensen met huidproblemen kunnen baat hebben van het zoute zeewater en de verschillende heilzame mineralen in zoals magnesium, calcium en kalium.

Maar geldt dat ook voor je haar? Kun je met zeewater haar bevorderen?

Zeewater kan goed voor je haar zijn en het haar gezond helpen houden. Het helpt de zuurgraad van de hoofdhuid in balans te houden, wat goed is voor de eiwitten van je haren. 

Het zout kan jeuk en schilfering van de hoofdhuid helpen genezen en de bloedtoevoer naar je hoofdhuid bevorderen.

Het werkt ook nog eens als scrub en als antischimmelmiddel. Je zou dus kunnen stellen dat zeewater een natuurlijke shampoo is.

Toch raden veel mensen aan om je haar te spoelen als je in het zeewater bent geweest.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen