Kan Zeewater Puisten Verminderen? 3 Verklaringen.

Zout water wordt door veel mensen als een krachtig acnemedicijn beschouwd.

Zeewater werkt ontstekingsremmend en aangezien ontstekingen bij puistjes een rol spelen, vraag je je al snel af of een plons in het zeewater puisten kan verlichten.

KORT ANTWOORD

Uit anekdotische meldingen blijkt dat zeewater acne kan verhelpen. Hier zijn een aantal mogelijke verklaringen voor. Zeewater werkt zowel uitdrogend als exfoliërend, dit komt vooral door het zout. Zout kan overtollig olie verwijderen waardoor de puistjes uitdrogen. Ook kan zout via het proces van osmose oliën, gifstoffen en vuil uit je huid absorberen en uittrekken.

Dit artikel vertelt of je of je met zeewater puisten kunt verminderen inclusief de 5 positieve huideffecten van zeewater.

vrouw met acne denkt aan de zon

Zeewater en puisten

Zeewater heeft vaak de reputatie dat het kan helpen bij het verlichten van acne. 

Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is dat dit effect consistent aantoont, zijn er talrijke anekdotische meldingen die suggereren dat zeewater acne kan verbeteren. 

Hier een aantal mogelijke verklaringen voor dit fenomeen en hoe zout een rol kan spelen bij het verlichten van puistjes.

  1. Uitdroging: Zout heeft de eigenschap om water aan te trekken. Wanneer je in zeewater zwemt of zeewater op je gezicht aanbrengt, kan het zout overtollig vocht aan de huid onttrekken. Dit kan helpen bij het verminderen van de zwelling en roodheid geassocieerd met puistjes. Bovendien kan de uitdrogende werking ervoor zorgen dat de puistjes sneller uitdrogen en sneller genezen.
  2. Exfoliatie: Het zout in zeewater kan een exfoliërend effect hebben op de huid. Het kan dode huidcellen en andere onzuiverheden verwijderen, waardoor de poriën minder verstopt raken en de kans op nieuwe puistjes afneemt. Door het verwijderen van dode huidcellen kan zeewater helpen om de huid gladder en egaler te maken.
  3. Osmose: Een ander mechanisme waarop zeewater acne kan verlichten, is door het proces van osmose. Osmose is het proces waarbij watermoleculen van een gebied met een lage concentratie opgeloste stoffen (zoals zout) naar een gebied met een hoge concentratie bewegen. Wanneer je zeewater op je huid aanbrengt, kan het zout via osmose oliën, gifstoffen en vuil uit de huid absorberen en naar buiten trekken. Dit kan helpen bij het reinigen van verstopte poriën en het verminderen van ontstekingen.

Het is belangrijk op te merken dat de effectiviteit van zeewater bij het verlichten van acne sterk kan variëren van persoon tot persoon. 

Terwijl sommige mensen positieve resultaten melden, kan het voor anderen juist irritatie of uitdroging van de huid veroorzaken. 

Daarom is het altijd verstandig om voorzichtig te zijn bij het gebruik van zeewater op de huid en rekening te houden met individuele gevoeligheden.

Als je besluit zeewater te proberen als onderdeel van je acnebehandeling, zijn hier een paar tips om in gedachten te houden:

  • Kies bij voorkeur voor schoon zeewater, zoals zeewater aan de kust waar weinig vervuiling is.
  • Spoel je huid na het zwemmen in zeewater grondig af met schoon water om het zout en andere onzuiverheden te verwijderen.
  • Hydrateer je huid na het gebruik van zeewater met een vochtinbrengende crème om uitdroging te voorkomen.

Zeewater doet veel voor de huid

Je kunt dus met zeewater puisten helpen verminderen. Maar het doet nog veel meer.

Mineralen. In zeewater zitten grote hoeveelheden mineralen, wat goed kan zijn voor verschillende huidaandoeningen. 

  1. ontstekingsremmend: magnesium: antimicrobieel, 
  2. opname van gifstoffen en bevordert het genezingsproces: magnesium, kalium, calcium: 

Antibacterieel. Mensen met huidproblemen zoals eczeem en psoriasis kunnen baat hebben bij zeewater. Zo kan zeewater over antibacteriële eigenschappen beschikken. Dit is vooral te danken aan de vele voedingsstoffen in het water.

Ga echter niet met wonden in de zee

Op het strand wil je natuurlijk verkoeling, maar bij open wondjes vraag je je al snel af of je er nog wel in mag.

Je moet een open wond echter niet aan het zeewater blootstellen omdat het verschillende bacteriën kan bevatten zoals vibrio bacteriën, shigellose en E. Coli.

Daarnaast zitten er honderden anorganische stoffen in het zeewater die de wond aan kunnen tasten.

Overmatige zoutwaterblootstelling kan bovendien de huid irriteren en uitdrogen. Kortom, ga niet in het water met een open wond.

Mocht dit toch gebeuren dan moet je het volgende doen:

  1. de wond na het zwemmen met een antiseptisch middel wassen
  2. antibiotische zalf aanbrengen 
  3. verband aanleggen
  4. tekenen van een infectie goed in de gaten houden

Take home message

Mensen met puistjes merken soms op dat een dagje in de zee de huid helderder maakt. Dit komt doordat zeewater mineralen bevat zoals magnesium, calcium en kalium.

Je hebt vast wel eens gehoord dat zeewater ontstekingsremmend werkt, maar het zeewater doet nog meer.

Zeewater kan puistjes helpen verlichten. Zout werkt namelijk uitdrogend en exfoliërend en kan het overtollige olie uit je huid verwijderen waardoor de puistjes zullen uitdrogen.

Let op. Overmatige blootstelling aan zeewater kan voor irritatie en uitdroging zorgen. Profiteer van het zout en de huidhelende mineralen, maar ga niet overboord.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen