Zelf Babyvoeding Maken in 6 Stappen

Je kunt zelf babyvoeding maken. En daar is een hele duidelijke reden voor. Zelfgemaakte babyvoeding is bijna 43% goedkoper, dus waarom babyvoeding kopen als je het ook zelf kan maken? Op jaarbasis kan dit wel 400 euro schelen.

Je moet dan wel eerst weten hoe je dat precies doet. In een aantal stappen kun je het helemaal zelf maken.

Er zijn echter nogal wat dingen waar je rekening mee moet houden, zoals de temperatuur, textuur en manieren van invriezen.

Bovendien moet je een aantal bestanddelen vermijden zoals honing en niet-gepasteuriseerde voedingsmiddelen omdat het gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

Dit artikel vertelt je hoe je in 4 stappen zelf babyvoeding kunt maken inclusief of het wel veilig is als je het zelf maakt.

moeder met baby warmt eten op in de magnetron

Babyvoeding maken op de juiste manier

  1. Zorg voor een goede hygiëne. Alles moet gewassen en schoongemaakt worden zoals je handen, keukengerei en natuurlijk de producten.
  2. Wassen en schillen. Zorg ervoor dat de producten goed gewassen (en geschild zijn). Alle zaden en pitten moeten verwijderd zijn.
  3. Koken. Wist je dat baby’s bijzonder gevoelig zijn voor voedselvergiftiging? Het is daarom belangrijk dat het voedsel zoals gevogelte, vlees en eieren heel gaar zijn. Je wilt natuurlijk niet dat je baby een voedselinfectie of voedselvergiftiging oploopt. Het is echter misschien beter om te stomen.
  4. Stomen. Hoewel je met koken babyvoeding snel en gemakkelijk kunt bereiden is stomen in de meeste gevallen beter. Er ontsnappen namelijk voedingstoffen in het kookwater dat je vervolgens weggooit. Hoe langer je kookt, hoe minder vitaminen en mineralen de groenten bevatten. 
  5. Pureren. Met een eigen sap kun je vers fruit of fruit uit blik pureren. Zoete aardappelen, bloemkool  en appels zijn stevig en moeten voor het pureren gekookt worden. Door vruchten en groenten van tevoren te koken zal het eindresultaat na het blenden gladder zijn. Avocado’s en banen kunnen als uitzondering met een vork gepureerd worden. Maar tot hoe ver moet je dan gaan pureren?
  6. Textuur en temperatuur. Zowel de temperatuur als de textuur moeten goed zijn. Stop met pureren als je nog een paar kleine klontjes ziet, het moet namelijk niet meer zijn dan een klonterige puree.

Extra tips

Naast het bereiden van babyvoeding zijn er nog een aantal extra tips en punten waar je rekening mee moet houden.

Rustig beginnen. Ga niet gelijk overboord als je voor het eerst babyvoeding gaat maken en begin met slechts een paar dingen zoals het pureren van een zeer rijpe banaan of avocado. Als alles goed verloopt en je baby er dus goed op reageert kun je interessante dingen toevoegen die je niet zo snel in de winkel voorbij ziet komen.

Introduceer één nieuw ingrediënt tegelijk: Als je begint met het introduceren van nieuwe voedingsmiddelen aan je baby, is het belangrijk om één nieuw ingrediënt tegelijk toe te voegen. Op deze manier kun je eventuele allergische reacties of intoleranties gemakkelijker identificeren.

Gebruik verse en seizoensgebonden ingrediënten: Probeer zoveel mogelijk verse en seizoensgebonden ingrediënten te gebruiken bij het maken van babyvoeding. Deze bevatten over het algemeen meer voedingsstoffen en smaak dan ingrediënten die buiten het seizoen zijn.

Gebruik geen toegevoegde suikers of zout: Baby’s hebben geen toegevoegde suikers of zout nodig in hun voeding. Het is het beste om natuurlijke smaken te behouden en baby’s te laten wennen aan de natuurlijke smaak van voedsel.

Gebruik geen kruiden of specerijen in het begin: In het begin is het beter om geen kruiden of specerijen aan de babyvoeding toe te voegen. Baby’s moeten wennen aan de pure smaak van voedsel voordat ze worden blootgesteld aan nieuwe smaken.

Ingrediënten. Je kunt verschillende ingrediënten toevoegen zoals broccoli,  bieten, rapen, spinazie, asperges, bosbessen, boerenkool, papaja en mango.

Koelkast. Zelfgemaakte gepureerde babyvoeding kun je tot 48 uur in de koelkast bewaren. Althans, dit is de gebruikte vuistregel. Volgens veel voedselveiligheidsautoriteiten is het zelfs tot 72 uur goed.

Invriezen. Als je de babyvoeding later wilt gebruiken kun je de babyvoeding invriezen.

Leer de signalen van verzadiging herkennen: Let goed op de signalen van verzadiging bij je baby tijdens het voeden. Baby’s hebben kleine maagjes en kunnen snel vol zitten. Forceer het eten niet als je baby genoeg heeft gehad.

Raadpleeg een arts bij specifieke voedingsbehoeften: Als je baby specifieke voedingsbehoeften heeft, zoals allergieën of intoleranties, is het raadzaam om een arts te raadplegen voordat je zelf babyvoeding maakt. Een arts kan je adviseren over geschikte ingrediënten en mogelijke voedingsbeperkingen. 

Is zelfgemaakte babyvoeding veilig en goed?

In de winkelschappen is er hoogwaardige en natuurlijke babyvoeding beschikbaar. Bewerkte babyvoeding lijkt qua kwaliteit niet meer een probleem te vormen. Zo lang je babyvoeding veilig maakt, kun je het prima zelf maken.

Belangrijke aandachtspunten 

Er zijn een aantal bestanddelen die vermeden moeten worden.

Geen honing. Gebruik geen honing of voedingsmiddelen met honing. Zo kunnen gezoete ontbijtgranen en bepaalde maïssiropen honing bevatten. De baby loopt hierdoor namelijk kans op botulisme. Om deze reden mag een baby geen honing binnen krijgen tot de leeftijd van 1 jaar. Andere voedingsmiddelen die vermeden moeten worden:

  1. zuivel en andere niet-gepasteuriseerde voedingsmiddelen
  2. slecht gekookt vlees, vis, eieren of gevogelte 

Wees voorzichtig met deze vruchten en groenten. Groenten en vruchten die bij de grond geteeld zijn, kunnen sporen van het zogeheten Clostridium botulinum bevatten wat voor voedselvergiftiging kan zorgen. Het is belangrijk dat je producten goed wast, schilt en de zaden en pitten verwijdert.

Verstikkingsgevaar. Bepaalde voedingsmiddelen zoals druiven en rozijnen kun je bij zuigelingen maar beter vermijden. Ze vormen namelijk een verstikkingsgevaar.

Take home message

Om bijvoorbeeld geld te besparen gaan veel mensen over op zelfgemaakte babyvoeding. Hoe kun je zelf babyvoeding maken?

Bij de bereiding moet je ervoor zorgen dat je alles goed wast, schilt en de pitten verwijdert. Bij het koken moet alles goed gaar zijn. Stomen zou nog beter zijn omdat er tijdens het koken voedingsstoffen in het kookwater lekken. Zorg ervoor dat de temperatuur en textuur goed zijn.

Zelfgemaakte babyvoeding is prima zolang je dat maar op een veilige manier doet. 

Houd ook rekening met de houdbaarheid van zelfgemaakt babyvoeding

Door de babyvoeding in de koelkast of vriezer te bewaren kan de bacteriegroei worden tegengegaan. Als vuistregel wordt 48 uur in de koelkast gebruikt. 

Wees ook op de hoogte van de voedingsmiddelen die je in zelfgemaakte babyvoeding moet vermijden zoals honing.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Sevenich, R., Kleinstueck, E., Crews, C., Anderson, W., Pye, C., Riddellova, K., … & Knorr, D. (2014). High‐pressure thermal sterilization: food safety and food quality of baby food puree. Journal of Food Science, 79(2), M230-M237.