Kan Zelf Strippen Bevalling Versnellen? Is Het Wel Verstandig?

Strippen voor de bevalling kan de bevalling versnellen door het losmaken van de afsluitende hormonen in de baarmoederhals. 

Maar kan zelf strippen bevalling versnellen?

KORT ANTWOORD

Hoewel sommige vrouwen ervoor kiezen om dit zelf te doen, wordt het sterk afgeraden om dit zonder medische supervisie te doen. Het is van groot belang om de juiste technieken te leren en te weten wanneer strippen gedaan mag worden. Dit kan alleen door professionele training. In samenspraak met een verloskundige of arts kan je beslissen of strippen voor jou een geschikte optie is.

Dit artikel of je of voor de bevalling zelf strippen een optie is.

zwangere vrouw zit op bed

Waarom je beter niet zelf kunt strippen: 3 Risico’s

Het strippen van de baarmoederhals is een medische handeling die uitgevoerd moet worden door een arts of verloskundige die specifieke kennis en vaardigheden heeft. 

Er zijn verschillende risico’s verbonden aan het zelf strippen van de baarmoederhals zonder medische supervisie.

  1. Vertraagde bevalling. Eén van de belangrijkste risico’s is dat de baarmoederhals niet rijp genoeg is om te strippen. Als de baarmoederhals nog niet rijp is, kan het strippen ervoor zorgen dat de bevalling vertraagd wordt in plaats van versneld. Dit kan leiden tot een langer verblijf in het ziekenhuis, meer medische interventies en een grotere kans op een keizersnede.
  2. Infectie. Daarnaast kan er ook een infectie optreden als de baarmoederhals wordt gestript. Omdat de baarmoederhals een natuurlijke barrière vormt tegen infecties, kan het strippen ervoor zorgen dat deze barrière wordt verbroken. Dit kan leiden tot een infectie in de baarmoederhals, baarmoeder of de bloedbaan.
  3. Risico’s. Er zijn ook andere risico’s, zoals bloedingen, premature geboorte of zelfs foetale distress. Er zijn ook zaken waarmee rekening gehouden moet worden, zoals een zwangerschap met een verhoogd risico, zoals een tweelingzwangerschap of een placenta praevia, worden afgeraden om de baarmoederhals zelf te strippen.

Daarom is het belangrijk om strippen alleen te laten uitvoeren door een arts of verloskundige die specifieke kennis en vaardigheden heeft en de juiste beoordeling kan maken of strippen geschikt is in de situatie. 

Zonder deze kennis en vaardigheden kan het strippen van de baarmoederhals ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van moeder en kind.

Take home message

We hebben besproken hoe het strippen van de baarmoederhals kan helpen bij het opwekken of versnellen van de bevalling. 

We hebben ook gezien dat hoewel sommige vrouwen ervoor kiezen om dit zelf te doen, het sterk afgeraden wordt om dit zonder medische supervisie te doen. Dit kan leiden tot risico’s voor moeder en kind.

Weet dat elke zwangerschap uniek is en dat de bevalling van iedere vrouw anders verloopt. 

In samenspraak met een verloskundige of arts kan je beslissen of strippen of een van de andere methoden geschikt zijn voor jou.

Het is belangrijk om te onthouden dat de gezondheid en veiligheid van moeder en kind altijd voorop staan.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen