Zeurende Anale Pijn: 8 Oorzaken

Een zeurende anale pijn kan je leven flink belemmeren en flink wat zorgen opleveren. Van scheurtjes in de anus tot een ontstoken endeldarm, er kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen. 

Aan de hand van een aantal symptomen kun je een idee krijgen van de onderliggende oorzaak.

vrouw last van kramp anus

1. Anusscheurtjes

Als er een grote of harde ontlasting passeert, kan er een anale fissuur ontstaan. Vergelijk het met een papierensneetje. Meestal veroorzaakt het pijn en bloedingen tijdens het poepen. 

Scherpe pijn tijdens het poepen dat door een brandende diepe pijn gevolgd wordt, zijn de meest voorkomende symptomen van anale fissuren. De diepe brandende pijn kan uren aanhouden. 

2. Aambeien

Een veelvoorkomende oorzaak van rectale pijn zijn aambeien. Aambeien zijn gezwollen aderen die zich in je onderbuik bevinden (rectum of buiten anus).

De precieze symptomen zijn afhankelijk van de locatie van de aambei. Aambeien kunnen namelijk aan de binnenkant van het rectum zitten, maar grote aambeien kunnen ook aan de buitenkant zitten. 

Meestal zijn inwendige aambeien pijnloos. In een uitwendige aambei kan er een bloedstolsel vormen wat tot hevige en plotse pijn kan leiden. 

3. Anaal abces

Een anaal abces kan een veelvoorkomende oorzaak van anale pijn zijn. Wanneer klieren in de anus verstopt raken, kan er namelijk een geïnfecteerde holte ontstaan. 

Er kan ook sprake zijn van een anale fistel. Hierbij is een geïnfecteerde anusklier met een kleine tunnel verbonden met de huidopening rondom je anus.

4. Inflammatoire darmaandoening

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn inflammatoire darmaandoeningen. Dit zijn auto-immuunziekten waarbij het lichaam het eigen gezonde weefsel aanvalt. 

Van de mensen met een inflammatoire darmziekte heeft ongeveer 30% een ontstoken endeldarm. Een veelvoorkomende symptomen van colitis ulcerosa is rectale pijn. 

5. Ontstoken endeldarm

Door de endeldarm zal de ontlasting het lichaam verlaten. De endeldarm (rectum) kan echter ontstoken raken. Dit wordt ook wel proctitis genoemd.

Dit kan tot symptomen leiden zoals 

 1. rectale pijn
 2. bloedingen
 3. diarree
 4. afscheiding
 5. voortdurende gevoel van stoelgang

Deze symptomen kunnen zowel van korte als lange duur zijn.

6. Trauma

Wanneer de weefsels van je anus of anale kanaal beschadigd raken, wordt er gesproken van een anaal trauma.

Een stoelgangverandering is de meest voorkomende oorzaak zoals diarree of constipatie dat tot anale pijn kan leiden.

Bovendien kunnen deze darmaandoeningen ook tot de eerder beschreven anale fissuren leiden.

7. Kanker

In het begin zal een tumor niet voor pijn zorgen, maar als de tumor groeit kan er druk en pijn ontstaan. Gelukkig komt deze oorzaak van anale pijn veel minder vaak voor. 

Het meest voorkomende symptoom van rectumkanker is een bloeding op het toilet. Bij een rectale bloeding moet er dus ook aan kanker gedacht worden.

Symptomen van endeldarmkanker zijn onder andere:

 1. stoelgangveranderingen: constipatie, diarree
 2. onverklaarbaar gewichtsverlies
 3. onderbuikpijn
 4. bekkenpijn
 5. in de ontlasting bloed of nauw gevormde poep
 6. hele tijd moe zijn

8. Anale kramp

Misschien heb je last van een kramp bij de anus. Deze rectale kramp kan tot pijn leiden die seconden tot enkele minuten kan duren. 

Dit wordt veroorzaakt door een spasme van de spieren van je anale sluitspier, rectum of bekkenbodem.

Anale kramp wordt ook wel proctalgie genoemd en de pijn die het veroorzaakt wordt tenesmus genoemd.

Verschillende thuisbehandelingen omvatten:

 1. meer vezels
 2. veel water drinken
 3. ijskompres
 4. verwarmingskussen
 5. warm bad
 6. pijnstillers
 7. krampstillende medicijnen
 8. spierverslappers

Injecties kunnen bij hevige pijnklachten nodig zijn. Bij ernstige proctalgia fugax kan elektrische stimulatie eventueel nodig zijn.

Naar de dokter

Anale pijn kan als gênant ervaren worden waardoor je misschien liever niet langs de dokter wilt gaan, maar als er een ernstig probleem aan ten grondslag ligt wil je het natuurlijk zo vroeg mogelijk opsporen.

Ga naar de dokter als:

 1. als het binnen een paar dagen niet overgaat
 2. de anale pijn hevig wordt
 3. wanneer je veel bloedt

Take home message

Waarom heb ik een zeurende anale pijn?

Een zeurende anale pijn kan veroorzaakt worden door anale fissuren, aambeien, inflammatoire darmaandoeningen, anaal abces, ontstoken endeldarm, trauma of misschien kanker.

Alleen een dokter kan de juiste diagnose stellen. Vaak kan de pijn makkelijker vastgesteld en behandeld worden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Jonas, M., & Scholefield, J. H. (2001). Anal fissure. Gastroenterology Clinics of North America, 30(1), 167-181.

Lohsiriwat, V. (2012). Hemorrhoids: from basic pathophysiology to clinical management. World journal of gastroenterology: WJG, 18(17), 2009.