Zeurende Pijn Frozen Shoulder: Symptomen, Diagnose en Behandeling.

Een frozen shoulder veroorzaakt hevige pijn in je schouder dat vaak naar je bovenarm en elleboog uitstraalt. Daarnaast ontstaat er stijfheid waardoor je de schouder moeilijker kunt bewegen.

Als je last hebt van een pijnlijke schouder, vraag je je dus al snel af of dit je symptomen kan verklaren. Verklaart de zeurende pijn frozen shoulder?

KORT ANTWOORD

De belangrijkste symptomen van een frozen shoulder zijn een aanhoudende pijn en stijfheid in het schoudergewricht die zich geleidelijk ontwikkelen. Waarschijnlijk voel je een (doffe) pijn in één schouder. De kleinste bewegingen kunnen de pijn uitlokken. De pijn kan ook in de schouderspieren gevoeld gaan worden die om de bovenkant van de arm gewikkeld zijn. ‘s Nachts kan de pijn erger worden, wat de nachtrust kan verstoren.

Dit artikel vertelt je de symptomen van een frozen shoulder, hoe het gediagnosticeerd wordt en de behandelingsmogelijkheden.

Symptomen frozen shoulder

De symptomen en tekenen van een frozen shoulder:

 1. pijn, doffe pijn
 2. stijfheid
 3. beperkt bewegingsbereik
 4. uitstraling naar de bovenarm

Door de pijn en stijfheid kun je je schouder moeilijk of onmogelijk bewegen.

In de loop van een aantal maanden of jaren zullen de symptomen geleidelijk erger worden. Meestal voel je de eerste 2-9 maanden (ernstige) schouderpijn dat door een toename in stijfheid gevolgd wordt.

Maar hoe wordt de diagnose eigenlijk gesteld?

Diagnose frozen shoulder

Meestal kan de diagnose op basis van de tekenen en symptomen gesteld worden. Om andere oorzaken uit te sluiten kan eventueel beeldvormend onderzoek aangevraagd worden zoals röntgenfoto’s of MRI.

Soms injecteert de dokter een anestheticum (verdovend middel) om te kijken wat jouw passieve en actieve bewegingsbereik is. 

Van de frozen shoulder wil je natuurlijk zo snel mogelijk afkomen. Hoe kan dat?

Behandeling frozen shoulder

Een frozen shoulder kan behandeld worden met:

 1. oorzaak achterhalen en verdere achteruitgang voorkomen
 2. pijn vermijden: vermijd pijnlijke bewegingen, schouder voorzichtig bewegen
 3. pijnstillers, steroïde injecties (corticosteroïden) om de zwelling te verminderen, met name in de vroege stadia
 4. schouderoefeningen om de beweging terug te krijgen als je minder last hebt van pijn

Binnen 12-18 maanden zullen de meeste frozen shoulders vanzelf overgaan, maar als de klachten aanhouden kunnen er bijvoorbeeld steroïde-injecties voorgesteld worden.

Rusten zal de genezing van de schouder niet bevorderen. Het kan de aandoening zelfs verergeren omdat er dan meer verklevingen rond het schouderkapsel kunnen ontstaan.

Het ‘ontdooien’ van je frozen shoulder kun je aan een aantal tekenen opmerken:

 1. een van de eerste tekenen is minder stijfheid
 2. toegenomen bewegingsbereik
 3. terugkrijgen van verloren beweging

Take home message 

Frozen shoulder wordt ook wel capsulitis adhesiva genoemd. Het veroorzaakt hevige pijn in je schouder en stijfheid waardoor je je schouder moeilijk kunt bewegen.

Kan zeurende pijn frozen shoulder verklaren?

Een frozen shoulder zorgt voor een aanhoudende pijn en stijfheid in het schoudergewricht. Geleidelijk zullen de symptomen zich ontwikkelen. 

Meestal lossen de symptomen vanzelf op. Bij een frozen shoulder ervaar je waarschijnlijk een (doffe) pijn in één schouder. 

Je kunt ook pijn in de schouderspieren gaan voelen die om de bovenkant van de arm gewikkeld zijn. 

In je bovenarm kunnen dezelfde klachten zijn. ‘s Nachts kan de pijn erger worden, wat de nachtrust kan verstoren. 

De behandeling bestaat uit het vermijden van pijnlijke bewegingen, pijnstillers, injecties en schouderoefeningen om de bewegingen terug te krijgen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Cho, C. H., Bae, K. C., & Kim, D. H. (2019). Treatment strategy for frozen shoulder. Clinics in orthopedic surgery, 11(3), 249-257.

Robinson, C. M., Seah, K. M., Chee, Y. H., Hindle, P., & Murray, I. R. (2012). Frozen shoulder. The Journal of bone and joint surgery. British volume, 94(1), 1-9.