Ziek en Rode Ogen: 5 Oorzaken

Rode ogen kunnen een teken zijn dat je ziek bent. Maar waar kan dat op duiden? Dus waarom ben je ziek en heb je rode ogen?

KORT ANTWOORD

Roze of rode ogen zonder pus wordt vaak door een virus veroorzaakt, meestal door een verkoudheidsvirus.

Waarschijnlijk is je doorzichtige membraan van je ooglid en oogbol ontstoken en/of geïnfecteerd geraakt. Dit wordt ook wel conjunctivitis genoemd. Hierbij kun je ook last hebben van tranende en jeukende ogen. Het kan aanvoelen alsof er zand in je ogen zit. Aanvankelijk zal één oog aangedaan zijn maar na een paar uur zullen beide ogen meestal aangedaan zijn.

Dit artikel vertelt je de mogelijke oorzaken van ziek en rode ogen, hoe ze precies ontstaan en wat je er allemaal aan kunt doen.

ziek bed koorts

Ziek zijn met rode ogen

Hier zijn nog een aantal mogelijke redenen waarom iemand ziek kan zijn met rode ogen:

 1. Allergische conjunctivitis: Rode ogen kunnen ook het gevolg zijn van een allergische reactie op pollen, huisstofmijt, huisdierhaar of andere allergenen. Naast roodheid kunnen mensen last hebben van jeuk, waterige afscheiding en zwelling van de oogleden.
 2. Bacteriële conjunctivitis: Deze vorm van conjunctivitis wordt veroorzaakt door bacteriën en leidt vaak tot roodheid, pusvorming, korstvorming rond de ogen en plakkerige oogafscheiding.
 3. Droge ogen: Rode ogen kunnen het gevolg zijn van een aandoening die bekendstaat als het droge-ogensyndroom. Hierbij worden de ogen niet voldoende bevochtigd, wat kan leiden tot irritatie, roodheid en een branderig gevoel.
 4. Oogletsel of vreemd voorwerp: Rode ogen kunnen ook worden veroorzaakt door een verwonding aan het oog of doordat er een vreemd voorwerp in het oog terechtkomt, wat irritatie en ontsteking kan veroorzaken.
 5. Contactlenzen: Het verkeerd gebruik van contactlenzen of het dragen van vuile lenzen kan leiden tot irritatie en rode ogen. Het niet naleven van de hygiënevoorschriften voor contactlenzen kan ook een verhoogd risico op ooginfecties met zich meebrengen.
 6. Subconjunctivale bloeding: Rode ogen kunnen soms het gevolg zijn van een kleine bloeding onder het bindvlies van het oog, vaak zonder verdere symptomen.
 7. Uveïtis: Dit is een ontsteking van de middelste laag van het oog, de uvea, die kan leiden tot roodheid, pijn, lichtgevoeligheid en wazig zicht.

Dit is slechts een overzicht van mogelijke oorzaken. Als je last hebt van rode ogen en aanhoudende klachten, is het altijd raadzaam om een medische professional te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Rode ogen oorzaken

Oorzaken van rode ogen:

 1. allergenen
 2. irriterende stoffen
 3. prikken
 4. trauma’s
 5. huilen
 6. roodheid
 7. pijn

Verschillende stoffen kunnen je ogen irriteren:

 1. pollen
 2. sigarettenrook
 3. huisdieren
 4. parfums
 5. chloor vanuit zwembaden
 6. schimmel
 7. stof

Bijkomende klachten

Naast de rode ogen zijn er vaak ook bijkomende klachten zoals jeukende, brandende of tranende ogen. Hier is een logische verklaring voor.

Je oog wilt natuurlijk van de irriterende stoffen afkomen. Om deze reden maken je ogen histamine aan. Hierdoor zullen bloedvaatjes gaan verwijden en ontsteken.

Rode ogen zijn vaak onschuldig. 

Als een allergeen de boosdoener is kun je het maar beter vermijden. Aangezien er meerdere oorzaken zijn kun je maar beter langs de dokter gaan.

Rode ogen van het zwemmen

Je hebt vast wel eens rode ogen gehad na het zwemmen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken komt dit niet door het chloor.

Je ogen worden namelijk rood door het zweet, plas, vuil en poep van andere zwemmers uit het zwembad.

Zodra je aan deze irriterende stoffen wordt blootgesteld zullen je bloedvaten aan het oog oppervlak verwijden om zich te weren.

Hierdoor zullen je ogen rood worden. Kortom, je ogen worden niet rood door het chloor maar door zweet, plas, vuil en poep.

Echter, chloor kan je traanfilm verwijderen waardoor de ogen uitdrogen. Hierdoor kun je last krijgen van jeuk en irritatie.

Rode ogen na het huilen

Iedereen kan zien wanneer je een huilbui achter de rug hebt gehad. Tijdens het huilen zullen namelijk je bloedvaatjes aan het oogoppervlak verwijden waardoor je ogen rood worden.

Je kunt bloeddoorlopen ogen krijgen door irritatie en ontstekingen. Als gevolg zal het gebied rondom je ogen gevoeliger worden.

Je kunt ook rode strepen in het oogwit gaan zien. Dit heeft te maken met je oogklieren die tijdens het huilen een afscheiding uitpompen.

De afscheiding houdt je ogen vochtig, maar tijdens het huilen zullen ook de bloedvaten van deze klieren verwijden waardoor de klieren in een overdrive terechtkomen. Hierdoor ontstaat er roodheid. 

Rode ogen door kraanwater

Nadat je gedoucht hebt of je gezicht hebt gewassen kunnen je ogen rood zijn. Dit heeft met het leidingwater te maken.

Dit is te wijten aan de hoge magnesium en calciumconcentraties. Door deze mineralen gaan je ogen uitdrogen wat tot roodheid en jeuk kan leiden.

Take home message

Waarom ben je ziek en heb je rode ogen?

Waarschijnlijk heb je een conjunctivitis. Dit is een ontsteking of infectie van het doorzichtige membraan van je ooglid en oogbol. Dit kan ontstaan na bijvoorbeeld een verkoudheidsvirus.

Andere mogelijke oorzaken zijn allergenen, irriterende stoffen, trauma’s, prikken, huilen, roodheid en pijn.

Er zijn verschillende stoffen die je ogen kunnen irriteren zoals pollen, huisdieren, sigarettenrook, parfums, chloor, schimmel en stof.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Zoukhri, D. (2006). Effect of inflammation on lacrimal gland function. Experimental eye research, 82(5), 885-898.

Rosario, N., & Bielory, L. (2011). Epidemiology of allergic conjunctivitis. Current opinion in allergy and clinical immunology, 11(5), 471-476.

Weber, C. M., & Eichenbaum, J. W. (1997). Acute red eye: differentiating viral conjunctivitis from other, less common causes. Postgraduate medicine, 101(5), 185-196.