Zijkant Nagel Pijn: 4 Oorzaken

De zijkant van je nagel is dan wel een klein gebied, het kan erg pijnlijk zijn en je dagelijkse activiteiten belemmeren. 

Om de pijn aan te pakken zal je eerst moeten weten waar het precies door veroorzaakt wordt. Dus hoe ontstaat pijn aan de zijkant van de nagel?

KORT ANTWOORD

Mogelijke oorzaken zijn een pijnlijke nagelriem, ingegroeide nagel, nagelontsteking of een gescheurde nagel. Om de precieze oorzaak te achterhalen is het verstandig om langs de dokter te gaan.

Dit artikel vertelt je mogelijk oorzaken van pijn aan de zijkant van je nagel.

pijnlijk zijkant nagels

1. Pijnlijke nagelriem

Aan de zijkant van de nagel zit je nagelriem. Het houdt je nagel en huid gesloten waarmee infecties voorkomen worden.

Deze barrière kan door bijvoorbeeld nagelbijten en manicure beschadigd worden wat het vatbaar maakt voor infecties. Dit gebeurt sneller dan je denkt want de nagelriem is niet zo hard. 

2. Ingegroeide nagel

Ingegroeide teennagels komen vaak voor, met name in de grote teennagel. Hierbij groeit de zijkant of hoek van de teennagel in het zachte weefsel.

Dit veroorzaakt de volgende symptomen:

 1. pijn
 2. zwelling
 3. roodheid
 4. infectie (soms)

Oorzaken ingegroeide teennagels:

 1. het dragen van te strakke of te korte schoenen
 2. verkeerd geknipte nagels
 3. letsel aan de nagel

Kortom, bij een ingegroeide teennagel buigen de zijkanten van de nagels dus in de huid wat vervelende klachten kan veroorzaken.

3. Nagelontsteking

Een beschadigde nagel is vatbaar voor infecties. De ziektekiemen krijgen dan namelijk toegang tot je nagel.

Een nagelonsteking wordt ook wel paronychia genoemd en kan zowel op de teennagels als vingernagels voorkomen.

Oorzaken:

 1. chemicaliën
 2. kauwen
 3. veelvuldig knippen
 4. plukken
 5. aceton (nagellakverwijderaar)
 6. vingerzuigen bijten aan de nagels
 7. ongelukken
 8. veelvuldig pedicuren
 9. veelvuldig manicuren
 10. sommige medicijnen

Symptomen van nagelonsteking zijn nagelpijn, roodheid en zwelling. Dit kan ook pijnklachten geven bij de nagelriem.

Symptomen acute nagelontsteking:

 1. roodheid
 2. hevige pijn in de omliggende gebieden
 3. hevige pijn in de nagelriemen
 4. warmte
 5. zwelling

Symptomen van paronychia:

 1. nagelpijn 
 2. roodheid
 3. dikker wordende nagel
 4. nagelpus
 5. zwelling

Door veelvuldige beschadigingen rondom de nagelriem ten gevolge van bijvoorbeeld chemicaliën, vingerzuigen of veelvuldig knippen van de nagelriemen kan de nagelriem zelfs wegtrekken. Hierdoor kan er chronische nagelontsteking ontstaan.

De behandeling van paronychia is afhankelijk van de oorzaak. Zo kan een stafylokok infectie met antibiotica en ontstekingsremmende medicijnen behandelt worden terwijl een schimmel juist met antischimmelmiddelen aangepakt kan worden.

4. Nagelscheur

Nagels kunnen verschillende kanten op scheuren en dus ook aan de zijkant. Gespleten nagels zijn erg vervelend, met name als ze verder scheuren.

Deze scheuren ontstaan vaak door het veelvuldig nat en droog maken van de nagels. Maar het kan ook veroorzaakt worden door:

 1. fysieke stress
 2. nagelcosmetica
 3. ziekten
 4. voedingstekorten

Gelukkig kan je gescheurde nagels verlichten en voorkomen. Zo kan lanoline of alfahydroxyzuur lotion de nagel verzachten.

Eventueel kan je met een transparante nagellak de nagel een extra beschermlaag geven. Voorkom barsten door ongelijke randen en nagelhaken te vijlen.

Doe je nagels ook niet te lang in het water en vermijd nagellakremover.

Ga langs een medisch professional

Het is moeilijk om te zeggen waardoor de pijn aan de zijkant van je nagel ontstaat. Hiervoor heb je op zijn minst een duidelijk beeld van de nagel nodig en vervolgvragen met betrekking tot de klacht.

Mogelijk heb je in dit artikel een idee gekregen waardoor het zou kunnen ontstaan. Maar voor de beste zorg moet je langs de huisarts. Als de nagel ontstoken is heb je mogelijk ook medicijnen nodig.

Take home message

Aan de zijkant van je nagel zit een beschermende barrière die zich tussen je huid en nagel bevindt. Dit wordt ook wel je nagelriem genoemd.

Pijn aan de zijkant van je nagel kan hier vandaan komen, bijvoorbeeld wanneer je nagelriem beschadigd raakt en ziektekiemen kunnen binnendringen. Het kan ook ontstaan door een nagelinfectie (paronychia). 

Wees dus voorzichtig met je nagels, ga er niet aan bijten, plukken en vermijd irriterende stoffen. 

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Adams, R. M. (1985). Effects of mechanical trauma on nails. American journal of industrial medicine, 8(4‐5), 273-280.

Shafritz, A. B., & Coppage, J. M. (2014). Acute and chronic paronychia of the hand. JAAOS-Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons, 22(3), 165-174.