Zijn Eetbare Bloemen Gezond? 4 Positieve Effecten.

Wildplukken is razend populair. Zo zijn er steeds meer mensen die eetbare bloemen rechtstreeks uit de tuin plukken. 

De bloemen hebben unieke smaken maar zijn ze ook goed voor je? Het is aanvankelijk natuurlijk een gek idee om bloemen te eten. Dus zijn eetbare bloemen gezond?

KORT ANTWOORD

Eetbare bloemen kunnen een gezonde en lekkere toevoeging zijn aan je dieet. Net als groenten en fruit zijn eetbare bloemen voedzaam en kunnen ze je dagelijkse hoeveelheid voedingsstoffen helpen verhogen. Sommige eetbare bloemen bevatten zelfs hoge niveaus van antioxidanten, wat kan helpen om het risico op bepaalde ziekten te verminderen. Daarnaast zijn eetbare bloemen vaak een esthetische aanvulling op gerechten en kunnen ze de smaak en het uiterlijk van voedsel verbeteren. 

Zoals met elk voedingsmiddel is het echter belangrijk om te onthouden dat eetbare bloemen geen wondermiddel zijn en dat ze het beste worden geconsumeerd als onderdeel van een gezonde, gevarieerde voeding.

Laten we eens kijken naar enkele van de gezondheidsvoordelen van eetbare bloemen en hoe ze kunnen worden toegevoegd aan je dieet.

wandelen

Waarom eetbare bloemen zo voedzaam zijn

Eetbare bloemen die je in het wild plukt kunnen voedzamer zijn dan wanneer je ze koopt. 

Dit heeft te maken met verschillende factoren, waaronder monocultuur en bodemkwaliteit.

 1. Gevarieerde voedingsbodem. In het wild groeiende eetbare bloemen profiteren doorgaans van een natuurlijke omgeving zonder menselijke tussenkomst. Ze groeien vaak in diverse ecosystemen waar verschillende plantensoorten naast elkaar bestaan. Hierdoor kunnen ze profiteren van een gevarieerde voedingsbodem, wat resulteert in een breder scala aan voedingsstoffen. Een rijke bodem biedt de planten een breed scala aan mineralen en sporenelementen, wat gunstig is voor de voedzaamheid van de bloemen.
 2. Geen monocultuur. Aan de andere kant hebben commercieel geteelde bloemen, inclusief eetbare bloemen die je in winkels koopt, soms te maken met monocultuur. Dit betekent dat ze in grote hoeveelheden op dezelfde locatie worden gekweekt, wat kan leiden tot uitputting van de bodem en vermindering van voedingsstoffen. Monocultuur maakt planten vatbaarder voor ziekten en plagen, waardoor boeren vaak afhankelijk zijn van kunstmeststoffen en pesticiden, die mogelijk restanten achterlaten op de bloemen.
 3. Verschillende locaties. Als je zelf eetbare bloemen in het wild plukt, kun je ervoor zorgen dat je bloemen selecteert uit verschillende locaties, waardoor je een breed scala aan voedingsstoffen binnenkrijgt. Bovendien hebben wilde planten de neiging om hun voedingsstoffen effectief te behouden, omdat ze zich hebben aangepast aan hun natuurlijke omgeving.

Gezondheidsvoordelen van eetbare bloemen

Hieronder heb ik een lijst gemaakt van mogelijke gezondheidsvoordelen van eetbare bloemen:

 1. Voedingsstoffen. Eetbare bloemen bevatten vaak verschillende voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en antioxidanten. Dit kan helpen om het risico op bepaalde ziekten te verminderen en de algemene gezondheid te verbeteren.
 2. Antioxidanten. Sommige eetbare bloemen, zoals rozen, bevatten hoge niveaus van antioxidanten. Antioxidanten helpen om het lichaam te beschermen tegen schade door vrije radicalen, wat kan helpen om het risico op bepaalde ziekten te verminderen.
 3. Aromatherapie. Eetbare bloemen kunnen ook gebruikt worden om het mentale welzijn te verbeteren. Sommige bloemen, zoals lavendel, hebben een kalmerende geur die kan helpen om stress te verminderen en de slaap te verbeteren.
 4. Decoratie en smaak. Eetbare bloemen zijn niet alleen gezond, maar kunnen ook worden gebruikt om gerechten te versieren en de smaak te verbeteren. Ze kunnen een leuke manier zijn om gerechten visueel aantrekkelijker te maken en om nieuwe smaken aan voedsel toe te voegen.

Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle bloemen eetbaar zijn en het is cruciaal om te zorgen dat je bloemen eet die veilig zijn om te consumeren. 

Zijn er ook potentiële negatieve gezondheidseffecten?

Zoals met alles, kunnen eetbare bloemen soms negatieve gezondheidseffecten hebben.

Hieronder heb een lijst gemaakt van enkele mogelijke negatieve gezondheidseffecten van eetbare bloemen:

 1. Allergieën. Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor bepaalde eetbare bloemen. Als je overgevoelig bent voor bepaalde bloemen, kan het eten ervan leiden tot allergische reacties, zoals huiduitslag, netelroos, moeilijk ademhalen of andere symptomen.
 2. Vergiftiging. Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle bloemen eetbaar zijn. Sommige bloemen zijn giftig en kunnen leiden tot vergiftiging als ze worden gegeten. Het is cruciaal om ervoor te zorgen dat je alleen bloemen eet die veilig zijn om te consumeren.
 3. Interacties met medicijnen. Sommige eetbare bloemen kunnen interacties hebben met bepaalde medicijnen. Als je medicijnen gebruikt, is het belangrijk om te overleggen met je arts voordat je eetbare bloemen toevoegt aan je dieet, zodat je zeker weet dat ze veilig zijn in combinatie met je medicijnen.
 4. Overmatig gebruik. Zoals met alles, kan overmatig gebruik van eetbare bloemen mogelijk leiden tot negatieve gezondheidseffecten. Het is belangrijk om eetbare bloemen te gebruiken in matige hoeveelheden en om te onthouden dat ze een aanvulling zijn op een gezonde levensstijl, niet een vervanging ervan.

Take home message

Zijn eetbare bloemen gezond? 

Zoals we hebben besproken, kunnen eetbare bloemen een gezonde en lekkere toevoeging zijn aan je dieet. 

Ze bevatten voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en antioxidanten, en kunnen helpen om het risico op bepaalde ziekten te verminderen. 

Bovendien kunnen eetbare bloemen worden gebruikt om het mentale welzijn te verbeteren en om gerechten esthetisch aantrekkelijker te maken en de smaak te verbeteren. 

Wilde eetbare bloemen kunnen ook nog eens voedzamer zijn dan gekochte bloemen vanwege de diversiteit van hun groeiplaatsen en de rijke bodems waarin ze gedijen, terwijl monocultuur de voedzaamheid van commercieel geteelde bloemen kan verminderen. 

Als je ze echter zelf in het wild plukt, moet je ervoor zorgen dat je dit doet op veilige en schone locaties om gezondheidsrisico’s te vermijden.

Hoewel er enkele mogelijke negatieve gezondheidseffecten zijn waar je rekening mee moet houden, zoals allergieën en vergiftiging, kunnen eetbare bloemen een gezonde en lekkere aanvulling zijn op een gezonde levensstijl als je ze in matige hoeveelheden eet en ervoor zorgt dat je alleen bloemen eet die veilig zijn om te consumeren.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen