Zijn Eetbare Glitters Giftig?

Eetbare glitters laten je cakejes, taarten en andere lekkernijen schitteren en glinsteren. Het wordt zelfs aan lattes, thee en smoothies toegevoegd.

Steeds meer mensen gebruiken deze eetbare glitters om bijvoorbeeld hun cakes of taarten mooi te decoreren.

Helaas zijn sommige producten misleidend. Zo worden eetbare glitters soms door elkaar gehaald met niet-giftige glitters. Reden genoeg om er wat meer over te weten te komen.

Dit artikel vertelt je alles over eetbare glitters, wat het precies zijn, de bestanddelen en de veiligheid.

glitters

Eetbare glitters worden ook wel juweelstof en discostof genoemd. In wezen vormt het de elfenstof van je gerechten.

Eetbare glitters zorgt alleen voor de esthetiek, het voegt dus geen extra smaak toe. Het is verkrijgbaar in grote winkelketens, ambachtelijke winkels of online.

Niet iedereen is fan van eetbare glitters. Zo kan het een korrelige textuur aan het eten geven.

Weetje

Wist je dat eetbare glitters zelfs aan bier, cocktails en pizza’s is toegevoegd? Het is een flitsende trend.

Waar zijn eetbare glitters van gemaakt?

Voordat je het gaat eten wil je natuurlijk weten wat er in eetbare glitters zit. Veel voorkomende ingrediënten eetbare glitters:

  1. suiker
  2. goedgekeurde kleurstoffen (kleuradditieven)
  3. maïszetmeel
  4. maltodextrine
  5. acacia (Arabische gom)

Op de meeste verpakkingen van eetbare glitters staat vermeldt of het eetbaar is.

Zo zijn de parelmoer pigmenten op basis van FD&C-kleuren en mica. De kleurstoffen moeten specifiek goedgekeurd zijn voor het gebruik in voedsel.

Zijn eetbare glitters veilig?

Je gaat niet zomaar glitters doorslikken. Veel mensen vragen zich af of je de glitters wel veilig kan eten.

Eetbare producten moeten een ingrediëntenlijst bevatten. Anders worden ze immers niet goedgekeurd.

Op de glitterproducten moeten duidelijk staan dat het eetbaar is. Kijk dus goed naar de etiketten.

De hiervoor besproken ingrediënten zoals suiker, goedgekeurde kleurstoffen en maïszetmeel kun je veilig consumeren.

Het is dus duidelijk dat er enige voorzichtigheid bij komt kijken. Dit geldt ook voor de commerciële bakkers die er zeker van moeten zijn dat ze ook echt eetbaar zijn.

Je gaat natuurlijk geen versnipperd plastic bestellen.

Er zijn helaas merken die ingrediënten gebruiken die niet geschikt zijn om te eten, maar wel zogenaamde eetbare glitters maken.

Je moet wel op je hoede zijn.

Niet-giftige glitters

cupcakes en macarons met glitterhartjesJammer genoeg zijn producenten soms misleidend waardoor de consument denkt dat glitters eetbaar zijn.

Op veel merken staat namelijk vermeldt dat ze geschikt zijn voor levensmiddelen of niet giftig zijn. Ze zijn echter niet eetbaar.

Zo zijn er taartdecorateurs die dit kopen. Gelukkig zijn glitterbedrijven voor de rechter gedaagd.

De glitters van een bedrijf bevatte messing in poedervorm en versnipperd plastic. Hiervoor kregen ze uiteindelijk een dure boete. 

Gek genoeg zijn hun glitters nog steeds verkrijgbaar in taartenwinkels. De deksels van hun glitterpotten zijn geel.

Hoewel je van van niet-giftige producten niet dood zal gaan, valt het zeker niet onder voedsel. Ze hebben ook niet dezelfde strenge test ondergaan die echte eetbare producten hebben doorstaan.

Het is dus belangrijk dat je de etiketten goed doorneemt. Volg daarom de volgende basisregels:

  1. controleer het etiket zorgvuldig
  2. op het etiket van de meeste eetbare glitters staat dat het ‘’eetbaar’’ is
  3. wanneer er ‘alleen voor decoratieve doeleinden’ of ‘niet giftig’ op staat kan je het niet direct op je voedsel aanbrengen

Waarom eetbare glitters?

Normaal glazuur is voor de meeste mensen niet spannend genoeg. Hoewel de eetbare glitters geen extra smaak toevoegen voelen we ons aangetrokken tot deze glitters. Hoe komt dat eigenlijk?

Mensen houden nou eenmaal van glimmende dingen. Uit onderzoek blijkt dat deze menselijke voorkeur voor glimmendheid in de kindertijd begint.

Zo zou het te maken hebben met de aangeboren waterbehoefte. 

Verschil met normale glitters

Niet eetbare glitter is van verschillende materialen gemaakt. Moderne glitter bestaat meestal uit plastic. Daarnaast kan het ook aluminiumfolie bevatten, dit is een reflecterend materiaal.

Hoewel je deze glitters natuurlijk niet kan eten zijn kleine beetjes glitter over het algemeen niet giftig. Het zal dan je maag zonder schade te veroorzaken passeren.

Take home message

Het oog wilt ook wat, daarom worden producten vaak gedecoreerd. Nu is er een nieuwe trend, namelijk de eetbare glitters. 

Voordat je daadwerkelijk glitters gaat opeten wil je er natuurlijk wat meer over te weten komen. Wat er precies in zit, of het veilig is en waar je op moet letten.

Veel voorkomende bestanddelen in eetbare glitters zijn suiker, arabische gom, maïszetmeel en bepaalde kleurstoffen. 

Deze ingrediënten zijn vaak veilig maar controleer altijd het etiket. Wees voorzichtig en geniet van eetbare glitters met mate.

We zijn natuurlijk opgegroeid met het idee dat je glitters niet kan eten. Het is daarom logisch dat mensen zich aanvankelijk even zorgen maken. Ga voor vertrouwde merken en versier je taarten.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Mariod, A. A. (2018). Enhancement of color stability in foods by gum Arabic. In Gum Arabic (pp. 143-150). Academic Press.