Zijn Eieren Gezond? 8 Gezondheidsvoordelen.

Eieren zijn rijk aan eiwitten, vitamines en mineralen. Echter, in het verleden zijn eieren vaak negatief in het nieuws gekomen vanwege hun hoge cholesterolgehalte. 

Er werd gedacht dat het eten van eieren het risico op hart- en vaatziekten zou verhogen. 

Maar recente studies suggereren dat het eten van eieren in matige hoeveelheden geen significante invloed heeft op het cholesterolgehalte in het bloed en het risico op hart- en vaatziekten.

Dus kunnen eieren dan ook echt goed voor je zijn? Zijn eieren gezond?

KORT ANTWOORD

Eieren zijn goed voor je wanneer je ze in een gezond dieet opneemt. Ze helpen bij de groei en het herstel van weefsels, geven je energie, verminderen het risico op hart- en vaatziekten en kunnen zelfs je gezichtsvermogen verbeteren. Het is wel belangrijk om ze met mate te eten, net als bij alles in je voeding.

Voor de meeste mensen is het helemaal prima om elke dag een ei te eten, omdat dit je risico op een hartaanval, beroerte of andere hart- en vaatziekten niet verhoogt. Dus geniet gerust van een lekker eitje als onderdeel van een gebalanceerd eetpatroon.

Dit artikel vertelt je meer over het cholesterol in eieren, de gezondheidsvoordelen van eieren en hoeveel je er elke dag mag eten.

serotonine in eieren

Het cholesterol in eieren

Eieren bevatten cholesterol, en het cholesterolgehalte in eieren is hoog. 

Er zit ongeveer 186 mg cholesterol in een ei, terwijl de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid cholesterol ongeveer 300 mg is. 

Hierdoor werd gedacht dat het eten van eieren het risico op hart- en vaatziekten zou verhogen.

Echter, recente studies suggereren dat het eten van eieren in matige hoeveelheden geen significante invloed heeft op het cholesterolgehalte in het bloed en het risico op hart- en vaatziekten. 

Hier zijn enkele redenen waarom:

 • Het cholesterol in eieren wordt grotendeels niet opgenomen in het bloed. Slechts een klein deel van het cholesterol in eieren wordt opgenomen in het bloed en draagt ​​daarom niet significant bij aan het bloedcholesterolgehalte.
 • Eieren bevatten veel eiwitten en andere gezonde voedingsstoffen die het risico op hart- en vaatziekten kunnen verminderen. Eieren zijn een goede bron van eiwit, vitamines en mineralen die essentieel zijn voor een gezonde voeding.
 • Er is geen bewijs dat het eten van eieren het risico op hart- en vaatziekten verhoogt. Veel studies hebben geen verband aangetoond tussen het eten van eieren en het risico op hart- en vaatziekten.
 • Sommige personen zijn gevoeliger voor cholesterol dan anderen. Sommige mensen hebben een genetische aandoening waardoor ze gevoeliger zijn voor hoog cholesterol. Dit zijn personen die moeten extra opletten voor het eten van voedingsmiddelen met veel cholesterol.

Eieren zijn dus een gezonde optie in een evenwichtige voeding, ondanks hun hoge gehalte aan cholesterol. 

Het is belangrijk om te onthouden dat een gezonde voeding bestaat uit een variatie van voedingsmiddelen en het eten van eieren in matige hoeveelheden geen significante invloed heeft op het cholesterolgehalte in het bloed en het risico op hart- en vaatziekten.

De gezondheidsvoordelen van eieren

 • Eieren bevatten hoogwaardige eiwitten. Eiwit is een belangrijk onderdeel van een gezonde voeding, omdat het helpt bij de groei en het herstel van weefsel en helpt bij het behoud van spiermassa.
 • Eieren bevatten vitamine D, een vitamine die helpt bij de opname van calcium en het behoud van gezonde botten.
 • Eieren bevatten vitamine B12, een vitamine die belangrijk is voor de groei van bloedcellen en een gezonde werking van het zenuwstelsel.
 • Eieren bevatten vitamine A, een vitamine die helpt bij de groei en onderhoud van het weefsel in het lichaam, waaronder de huid en slijmvliezen.
 • Eieren bevatten choline, een vitamine-achtige stof die helpt bij de gezonde werking van de lever en de opname van voedingsstoffen.
 • Eieren bevatten luteïne en zeaxanthine, carotenoïden die helpen bij het beschermen van de ogen tegen schade door blauw licht en het verminderen van het risico op staar.
 • Eieren zijn een goede bron van mineralen, zoals ijzer, zink, koper, kalium en fosfor.

Onthoud dat een gezonde voeding bestaat uit een variatie van voedingsmiddelen en eieren kunnen een gezonde optie zijn in een evenwichtige voeding. 

Omdat eieren cholesterol bevatten, is het aan te raden om eieren in matige hoeveelheden te consumeren.

Hoeveel eieren per dag?

Eet eieren in matige hoeveelheden. De American Heart Association (AHA) adviseert om niet meer dan 300 mg cholesterol per dag te consumeren, dat is ongeveer een ei per dag.

Er is geen specifieke aanbevolen hoeveelheid eieren die je per dag zou moeten eten. Het is afhankelijk van je individuele voedingsbehoeften en gezondheidstoestand.

Echter, omdat eieren cholesterol bevatten, is het aan te raden om eieren in matige hoeveelheden te consumeren.

Take home message

Zijn eieren gezond?

Eieren zijn over het algemeen een gezonde optie in een evenwichtige voeding. Een van de vele gezondheidsvoordelen van eieren zijn het ondersteunen van groei en herstel van weefsel, het verhogen van de energie, het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten en het verbeteren van de gezichtsscherpte. 

Het is belangrijk te vermelden dat matiging de sleutel is bij de consumptie van eieren, zoals bij alle voedingsmiddelen.

De meeste mensen hoeven zich geen zorgen te maken over het eten van een ei per dag, omdat dit hun risico op een hartaanval, beroerte of enige andere vorm van hart- en vaatziekten niet verhoogt.

Kortom, eieren zijn een gezonde optie in een evenwichtige voeding. Eieren bevatten eiwitten, vitamines en mineralen die essentieel zijn voor een gezonde voeding. 

Hoewel eieren cholesterol bevatten, suggereren recente studies dat het eten van eieren in matige hoeveelheden geen significante invloed heeft op het cholesterolgehalte in het bloed en het risico op hart- en vaatziekten. 

Dus eieren zijn gezond als we ze in matige hoeveelheden consumeren.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen