Van het soort was tot de lont, je moet op nogal wat bestanddelen letten. Bovendien kunnen de goedkoopste kaarsen zoals die met paraffinewas met een aantal gevaren komen.
Een uur geurkaarsen branden, schijnt vergelijkbaar te zijn met het roken van één sigaret.
Geurkaarsen kunnen de kamer aangenaam laten ruiken. Maar zijn er verontreinigende stoffen die voor ongeziene gevaren kunnen zorgen? Zijn kaarsen ongezond?
KORT ANTWOORD
Geurkaarsen stoten chemische stoffen uit. Deze blootstelling is echter erg laag waardoor het geen risico voor je gezondheid vormt. Zo zullen de hoogste gebruikers geen merkbaar risico met zich meebrengen. Bij normaal gebruik zal de uitstoot in kaarsen niet kankerverwekkend zijn, ze geven namelijk onvoldoende chemische stoffen af. Dit blijkt uit een onderzoek uit 2014. Bovendien kunnen veel artikelen die de gevaren van kaarsen beschrijven de beweringen niet met bewijs staven. Echter, kaarsen kunnen wel degelijk kankerverwekkende gifstoffen vrijlaten zoals roet, benzeen, formaldehyde, tolueen, acetaldehyde, acroleïne. Veel van deze giftige stoffen zitten in paraffinekaarsen.
Dit artikel vertelt je de potentiële gezondheidsrisico’s van verschillende kaarsen met de verschillende bestanddelen.
1. Kaarsemissies
Kaarsen kunnen vluchtige en halfvluchtige stoffen bevatten. Kaarsemissies kunnen je blootstellen aan lood, tolueen, benzeen, xyleen. Je wilt natuurlijk niet potentieel kankerwekkenden stoffen binnenkrijgen.
Zo wil je geen roet in je luchtwegen krijgen. Roet is een (giftig) fijn stofdeeltje dat in de kaarsemissies kan zitten.
Het kan diep in je longen terechtkomen waar mensen met long- of hartaandoeningen kwetsbaar voor kunnen zijn.
Te veel rook inademen kan je gezondheid schaden. Bij de verbranding van paraffinekaarsen komt roet vrij. Het is verstandig om de hoeveelheid rook dat je inademt te minimaliseren.
2. Lood
Giftige was en lonten kunnen een probleem vormen. Zo kunnen oudere kaarsen giftige lonten hebben. Geuroliën maken de was namelijk zachter. Om deze reden werd er lood aan de lonten toegevoegd voor extra stevigheid.
Een lont met loodkern bevat vijf keer de gevaarlijke hoeveelheid lood voor kinderen. Het overschrijdt ook de EPA-normen.
Overmatige hoeveelheden lood kunnen onder andere tot hormoonverstoring, leerproblemen en gedragsproblemen leiden.
Gelukkig zullen de nieuwe kaarsen waarschijnlijk geen lont met een loden kern bevatten, tenzij ze ouder dan tien jaar zijn.
Tegenwoordig bevatten de kaarslonten in Amerika geen lood. Dit is namelijk in 2003 verbonden. Ook de invoer van loodhoudende kaarsen is verboden. Bovendien is het gebruik van lood in 1970 al gestopt in verband met de angst voor loodvergiftiging.
3. Paraffinewas
Aromatherapiekaarsen die van paraffine gemaakt zijn, kun je misschien maar beter vermijden. Paraffine is een bijproduct van aardolie.
Bij de verbranding kunnen kankerverwekkende roetdeeltjes afgegeven worden. Er kunnen ook ademhalingsproblemen optreden door het roet en long, astma of hartproblemen verergeren.
Bovendien kan roet van paraffinewas de binnenkant van je huis beschadigen, inclusief de leidingen, elektrische apparaten en computers.
Weetje
Wist je dat het verbranden van dieselbrandstof veel van dezelfde giftige stoffen bevat als de uitstoot van paraffinekaarsen?
4. Overige gevaren
Microscopisch kleine deeltjes. Geparfumeeerde aromatherapiekaarsen kunnen microscopisch kleine deeltjes vrij laten. Dit kan bij inademing tot gezondheidsproblemen leiden.
Oxidatie. Het is giftig wanneer etherische oliën oxideren. Gelukkig worden goede aromatherapiekaarsen op een vakkundige wijze gemengd waardoor ze op een ideale temperatuur branden. Hierdoor zal er geen oxidatie plaatsvinden en zal de kamer heerlijk ruiken.
Goedkopere kaarsen
De meeste kaarsen worden van paraffinewas, bijenwas, palmwas of sojawas gemaakt. Er zit een verschil in het prijskaartje, maar mogelijk ook een verschil wat betreft je gezondheid. De meeste kaarsen zijn van paraffinewas gemaakt, het bijproduct van de benzineproductie.
Goedkopere kaarsen kunnen met een aantal nadelen komen:
- branden meestal sneller
- meer giftige stoffen
- geven minder licht
Ga voor duurdere kaarsen zoals die van bijenwas of sojawas. Sojakaarsen zullen in vergelijking met paraffinekaarsen minder giftige chemicaliën en minder roet produceren. Hoewel de rook schoner is, is het ook verstandig om deze rook te beperken.
Take home message
Een fijne geur is heerlijk, maar is er een keerzijde? Zo wordt de aromatherapiekaars vergeleken met een gezonde drank waaraan een scheut benzine wordt toegevoegd.
Steeds meer mensen maken zich zorgen om het branden van kaarsen, maar is deze angst gegrond? Zijn kaarsen ongezond?
Gelukkig lijkt de uitstoot bij normaal gebruik niet kankerverwekkend te zijn. Echter, er kunnen vluchtige organische stoffen vrijkomen zoals formaldehyde.
Dit kan de kans op kanker verhogen. Het is echter nog onduidelijk of het je algehele gezondheid beïnvloedt.
Van lood tot roet, er komt dus nogal wat bij kijken. Het kan als consument erg lastig zijn om de risico’s te begrijpen en een idee te hebben van alle gevaren.
Over Diederik
Bronnen
Petry, T., Vitale, D., Joachim, F. J., Smith, B., Cruse, L., Mascarenhas, R., … & Singal, M. (2014). Human health risk evaluation of selected VOC, SVOC and particulate emissions from scented candles. Regulatory Toxicology and Pharmacology, 69(1), 55-70.