Zijn Lucide Dromen Gevaarlijk?

In een lucide droom ben je zelfbewust en kan je de droom beïnvloeden. Maar brengt dit risico’s met zich mee? Zo gaan er zelfs verhalen rond dat mensen in een lucide droom zijn opgesloten.

Kortom, zijn lucide dromen gevaarlijk?

KORT ANTWOORD

Pogingen om in een lucide droom te komen kunnen tot slaaponderbrekingen en derealisatie leiden. Lucide dromen kunnen daarom mogelijk gevaarlijk zijn als je een slaapstoornis of mentale stoornis hebt. Uit voorlopige studies blijkt namelijk dat lucide dromen voor ongewone hersenpatronen zorgen waarin je zowel slaapt als waakzaam bent, als het ware een hybride vorm van bewustzijn. Dit kan mogelijk met processen zoals de geheugenconsolidatie en emotionele regulatie interfereren. Onvoldoende en verstoorde slaap kan het risico op zowel lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen verhogen. Het regelmatig opwekken van lucide dromen kan dus risico’s met zich meebrengen. 

Dit artikel vertelt je de nadelen en gevaren van lucide dromen inclusief of je in een lucide droom vast kan komen te zitten.

vrouw slaap in bed

Nadelen lucide dromen

1. Lucide nachtmerries

Net zoals gewone dromen kunnen ook lucide dromen in lucide nachtmerries veranderen. Echter, aangezien lucide dromen vaak levendiger zijn en je ook nog eens zelfbewust bent kunnen de nachtmerries angstaanjagend zijn.

2. Verlaagde slaapkwaliteit

Wakker worden. Lucide dromen kunnen kunnen ten koste gaan van je nachtrust. Zo kunnen levendige dromen ervoor zorgen dat je gemakkelijker wakker wordt en moeilijker in slaap komt.

Slaapfragmentatie. Het opwekken van lucide dromen kan helaas de de natuurlijke slaapcyclus onderbreken. Dit kan leiden tot gefragmenteerde slaap. Je bent dus eigenlijk je slaap bewust aan het verstoren om lucide dromen op te wekken.

Slaapproblemen. Bovendien kan de focus op de lucide dromen ervoor zorgen dat je misschien niet meer zo goed slaapt. Na een nacht met lucide dromen ben je soms minder uitgerust. Kortom, ook lucide dromen kunnen tot slaapproblemen leiden. 

3. Beangstigend

Lucide dromen zijn niet altijd een leuke trip. Stel dat je uit de lucide droom wilt ontwaken, maar dat het niet lukt. Niet alleen frustrerend, in dat geval kan het ronduit beangstigend worden.

Gelukkig kun je in een lucide droom niet opgesloten raken. Als je slaapcyclus eenmaal voorbij is, zal je hoe dan ook wakker worden.

4. Verslapen

wakker worden vrouwHet klinkt misschien een beetje gek maar je kan je door lucide dromen gemakkelijker verslapen. Als je in je lucide droom wakker bent en aan je ochtendroutine begonnen bent, ben je je in werkelijkheid misschien aan het verslapen. Erg frustrerend als je niet wakker wordt uit je droom.

Voordelen lucide dromen

Mogelijke voordelen van lucide dromen:

  1. angstverlichting
  2. minder nachtmerries
  3. meer creativiteit en creatieve inspiratie
  4. verbeterde motorische vaardigheden

Een onderzoek suggereert zelfs dat lucide dromen de technische vaardigheden kunnen verbeteren.

Extra voordelen:

  1. dromen kunnen sturen
  2. superkrachten
  3. oefenen met toespraken en interviews
  4. overleden familieleden ontmoeten

Veel mensen vragen zich af of lucide dromen gevaarlijk zijn, maar er zijn dus ook potentiële voordelen aan verbonden.

Weinig onderzoek naar gedaan

Lucide dromen zijn nu een heuse hype, en dat roept ook veel meer vraagtekens op. Er is echter maar beperkt wetenschappelijk onderzoek verricht naar lucide dromen en het opwekken daarvan.

Het is daarom lastig om te zeggen of lucide dromen gevaarlijk zijn en voor wie precies. Zo kunnen mensen met een slaap-  of mentale stoornis het maar beter vermijden maar misschien zijn er ook nog andere risicogroepen.

Bovendien zijn er ook potentiële voordelen met lucide dromen in verband gebracht. Kortom, er is genoeg om te onderzoeken.

Take home message

Bovenmenselijke krachten, vliegen, objecten kunnen manipuleren en voor een nacht een superheld zijn. Steeds meer mensen proberen lucide dromen, maar is er een keerzijde? Zijn lucide dromen gevaarlijk?

Lucide dromen kunnen leiden tot onvoldoende slaap, verstoorde slaap en zelfs derealisatie. om deze redenen kunnen mensen met een slaapstoornis of mentale stoornis het maar beter niet op proberen te wekken. Mogelijk hebben mensen met lucide dromen ook vaker nachtmerries.

Langetermijnstudies zullen de negatieve effecten van lucide dromen in kaart moeten brengen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen