Zijn Planten in de Slaapkamer Gezond? 9 Gezondheidsvoordelen

Planten ademen dag en nacht door. Het is een bekende misvatting dat je door de kooldioxide die planten ‘s nachts afgeven kunt stikken. De lichte koolstofuitstoot vormt geen bedreiging, je kunt dus met planten in je slaapkamer slapen.

Aangezien planten zuurstof afgeven en stress en angst kunnen verlichten, vraag je je al snel af of planten goed voor je kunnen zijn. Dus zijn planten in de slaapkamer gezond?

Het is dus zeker geen gekke gedachte. De planten zouden zelfs voor minder vermoeidheid kunnen zorgen.

Maar dit was nog maar het topje van de ijsberg. Zo kunnen de planten gifstoffen filteren en de pijntolerantie verhogen.

Je moet ook nog eens weten welke planten precies welk doel kunnen dienen.

Dit artikel vertelt je de gezondheidsvoordelen van planten inclusief welke planten het beste voor in de slaapkamer zijn.

vrouw mediteert in slaapkamer

1. Luchtzuiverend vermogen

Planten zijn een natuurlijk luchtzuiveringssysteem. Zo zetten ze koolstofdioxide in zuurstof om en kunnen ze gifstoffen opnemen en daarmee de binnenlucht schoonmaken.

De Chrysanten kunnen zelfs ammoniak elimineren. Het is dus niet gek dat de Chrysanthemum morifolium plant het hoogst is aangeschreven wat betreft luchtzuivering.

Kamerplanten kunnen zelfs benzeen en formaldehyde zuiveren, dit zijn kankerveroorzakende vluchtige organische stoffen.

2. Sneller genezingsproces

Ziekenhuizen hebben soms planten in de uitslaapkamers. Dit is niet alleen voor decoratieve doeleinden maar ook voor de genezing.

Naast een kalmerende werking kunnen de planten en siertuin namelijk het genezingsproces versnellen. Een makkelijk manier om de genezingstijd te verkorten.

3. Verhoogde pijntolerantie

Als je meer aandacht aan de pijn besteedt, kan de pijn juist toenemen. Aangezien planten je van de pijn en ziekte af kunnen leiden kan de pijntolerantie hoger worden omdat je je er simpelweg niet meer zo op concentreert.

4. Ontspanning

Symptomen van depressie kunnen door middel van interactie met planten verminderd worden. 

Zo kunnen bloemen en sierplanten voor een veilig en ontspannen gevoel zorgen en kunnen stressgerelateerde depressies met bloemen aanzienlijk verminderd worden.

De serotonineafgifte kan zelfs op gang gebracht worden wat de stemming ten goede komt en angst kan verminderen. Dit is te danken aan een bacterie die in de plantenaarde aanwezig is.

5. Goed tegen allergieën

Naast het filteren van gifstoffen kunnen sommige plantensoorten ook de allergenen uit je huis houden. De volgende plantensoorten kunnen onder andere de allergenen tegen houden:

 1. Engelse klimop
 2. Spinplant
 3. Dracaena
 4. Areca palm
 5. Vredeslelie
 6. Gouden Pothos
 7. Dieffenbachia
 8. Slangenplant
 9. Philodendron
 10. Rubberboom

6. Energiek gevoel

Planten geven dus zuurstof af dat tijdens de fotosynthese wordt aangemaakt.

Dit kan voor een energiek en wakker gevoel zorgen. Wel zo fijn om energiek wakker te worden.

7. Stemmingbevorderend

Je kunt de positieve energie met planten verhogen. Zo zijn er een aantal planten die over stemming bevorderende eigenschappen beschikken:

 1. Aloë vera
 2. Lavendel
 3. Pauwplant
 4. Slangenplant
 5. Vredeslelie
 6. Monstera plant
 7. Engelse klimop

Zo is de Vredes Lelie (Spathiphyllum) het symbool voor vrede en rust. Naast een bron van positieve energie kan het ook de lucht zuiveren.

Als je je afvraagt of planten in de slaapkamer gezond zijn, schiet de vredeslelie gelijk te binnen. Het kan namelijk groeien op plaatsen waar weinig licht is zoals op de slaapkamer. 

8. Verhoogde productiviteit

Het is tijd voor meer groene kantoren. Naast ontspanning en tevredenheid kunnen planten namelijk ook nog eens de focus verhogen en je productiever maken.

Zo blijkt dat planten en flora op de werkvloer je maar liefst 15% productiever kunnen maken. Dit blijkt uit onderzoek van psychologen. Letterlijk een productieve ontdekking.

9. Boost je creativiteit

De creativiteit kan door planten met 15% omhoog gaan. Hier is een logische verklaring voor. Je oeroude instinct wordt door planten opgeroepen.

Als er planten in de buurt zijn, is er namelijk ook voedsel aanwezig wat je rustiger, gelukkiger en creatiever maakt.

Beste planten voor in de slaapkamer

De volgende planten kun je goed in je slaapkamer houden:

 1. Vredeslelie
 2. Aloë Vera
 3. Engelse klimop
 4. Gardenia
 5. Spinplant
 6. Gouden Pothos
 7. Rubberplant
 8. Areca Palm

Take home message

Planten zijn een natuurlijk zuiveringssysteem dat het koolstofdioxide in zuurstof omzet en daarnaast ook gifstoffen kan filteren. 

Maar planten doen nog zoveel meer voor je gezondheid. Kortom, zijn planten in de slaapkamer gezond?

Kamerplanten zijn luchtzuiveraars, verminderen stress angst, gaan allergieën tegen, geven je energie, verlichten depressieve symptomen, verhogen je focus en productiviteit, zijn goed voor je humeur, kunnen de pijntolerantie verhogen en zijn zelfs in staat om de genezingstijd te verkorten.

Maar dat was nog niet alles. Je serotoninegehalte kan dankzij de bacteriën in de planten ook nog eens hoger worden. Bovendien kunnen planten allergieën en astma verminderen en je creativiteit een boost geven.

Kortom, planten kunnen zowel je lichamelijke als geestelijke gezondheid ten goede komen. Houd rekening met de hierboven beschreven planten die soms meer geschikt zijn voor een bepaald doel.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen