Zijn Planten in Huis Gezond? 9 Gezondheidsvoordelen

Planten zuiveren de lucht en zetten koolstofdioxide in zuurstof om. Dan zou je al snel denken dat planten een natuurlijk zuiveringssysteem voor in huis zijn. Dus zijn planten in huis gezond?

Van het filteren van gifstoffen, minder stress en angst tot een verhoogde pijntolerantie, kamerplanten leveren verschillende gezondheidsvoordelen op.

Er zijn echter nogal wat verschillende planten die elk met unieke eigenschappen kunnen komen.

Dit artikel vertelt je de 10 gezondheidsvoordelen van kamerplanten inclusief welke planten daarvoor het beste geschikt zijn.

vrouw mediteert in slaapkamer

1. Luchtzuiveraars

Planten zetten CO2 om in zuurstof en kunnen gifstoffen absorberen en daarmee de binnenlucht reinigen. Het is dus een heus luchtzuiveringssysteem.

De Bloemisterij Chrysanten, oftewel de Chrysanthemum morifolium, staat het hoogst aangeschreven. Zo kan het naast gewone gifstoffen zelfs ammoniak elimineren.

Weetje

Wist je dat kamerplanten zelfs kankerverwekkende vluchtige organische stoffen kunnen zuiveren zoals benzeen en formaldehyde. Dit heeft een experiment van NASA aangetoond.

2. Verlichting van Allergie

man met meerdere allergiënEen aantal plantensoorten filtert niet alleen de giftige stoffen, ze kunnen ook nog eens je huis vrij van allergenen houden.

Het betreft planten zoals Engelse klimop, drakenbloedboom, vredeslelie, arecapalm, spinnenplant, gouden pothos, slangenplant, philodendron, rubberboom en dieffenbachia.

Bovendien zullen ze allergieën niet vergeten en bevatten ze ook minder stuifmeel.

3. Minder vermoeidheid

Tijdens de fotosynthese zullen planten het koolstofdioxide omzetten in zuurstof.

Het zuurstof dat planten afgeven kunnen ons een wakker en energiek gevoel geven.

De hedendaagse werkomstandigheden kunnen erg veel druk en vermoeidheid opleveren.

Planten kunnen veel van de oorzaken verlichten. Het wordt door sommigen zelfs als een wondermiddel beschouwd.

4. Minder stress en angst

Interactie met binnenplanten kan depressieve symptomen verlichten. 

Sierplanten en bloemen kunnen een ontspannen en veilig gevoel geven. Bloemen kunnen stress gerelateerde depressies aanzienlijk verminderen.

In plantenaarde zit zelfs een bacterie die de serotonineafgifte op kan brengen dat de stemming kan verbeteren en waarmee angst verlicht kan worden.

5. Goed voor het humeur

Planten kunnen de positieve energie verhogen. De volgende kamerplanten staan bekend om hun stemming bevorderende eigenschappen:

  1. Lavendel
  2. Aloë vera
  3. Pauwplant
  4. Slangenplant
  5. Monstera plant
  6. Vredeslelie
  7. Engelse klimop

De Vredeslelie (Spathiphyllum) is een luchtzuiverende plant en kan een bron van positieve energie zijn. Het is zelfs het symbool voor rust en vrede volgens de Feng Shui.

Het mooie van de vrede lelie is dat het in plaatsen met weinig licht goed kan groeien. Je kan het dus bijvoorbeeld in je slaapkamer zetten.

6. Verbeterde focus, productiviteit en prestaties

Planten en flora op de werkvloer kunnen naast tevredenheid zelfs de productiviteit bevorderen.

Het lijkt erop dat de planten de productiviteit met maar liefst 15% kunnen doen verhogen.

Een mooie ontdekking van psychologen. Planten zijn dus niet alleen decoratief maar ook productief.

Het is dus tijd om de slanke lege kantoren om te toveren in groene kantoren waarmee het kantoorpersoneel gelukkig zal zijn.

7. Hogere pijntolerantie

Pijn kan erger worden als je er meer aandacht aan besteedt, maar door patiënten met planten te omringen zullen ze zich niet meer zo op de pijn concentreren.

Dankzij kamerplanten kunnen patiënten van hun ziekte afgeleid worden, wat voor een verhoogde pijntolerantie kan zorgen.

8. Verbetering van genezing

Als planten in de uitslaapkamers/tuinen van ziekenhuizen worden gezet kan het genezingsproces versneld worden. 

De siertuin heeft namelijk een kalmerende werking. In de ziekenhuizen is het plaatsen van bloemen, struiken en struiken dus niet alleen voor het uitzicht.

De tijd om te genezen kan ermee dus aanzienlijk verkort worden.

9. Verbeterde creativiteit 

Als er planten (en dus voedsel) in de buurt is, zal ons oeroude instinct opgeroept worden.

Dit maakt ons gelukkiger, rustiger maar bovendien ook nog eens creatiever.

Zo heeft een onderzoek aangetoond dat planten je creativiteit met maar liefst 15% kan verhogen Kortom, met planten kun je je creativiteit een boost geven.

Take home message

Aangezien planten de lucht zuiveren en CO2 in zuurstof omzetten, ben je al snel geneigd te denken dat het een zwaar onderschat natuurlijk zuiveringssysteem is. Maar klopt dat wel? Zijn planten in huis gezond?

Kamerplanten kunnen de lucht zuiveren, allergieën tegengaan, je een energiek gevoel geven, stress, angst en depressieve symptomen verlichten, het humeur bevorderen, de focus en productiviteit bevorderen, de pijntolerantie verhogen en de genezing verbeteren.

Planten geven dus niet alleen zuurstof af, ze zuiveren de lucht van gifstoffen, en de bacteriën in planten kunnen ook nog eens het serotoninegehalte verhogen en astma en allergieën verminderen. Bovendien kunnen planten ook nog eens de creativiteit verbeteren.

Tezamen kunnen kamerplanten dus je stemming en algemene gezondheid een boost geven. Het hangt er ook van af welke plant je precies kiest.

Kijk aan welke gezondheidsvoordelen jij het meeste baat hebt en kies daarbij de meest geschikte plant uit.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Hall, C., & Knuth, M. (2019). An update of the literature supporting the well-being benefits of plants: A review of the emotional and mental health benefits of plants. Journal of Environmental Horticulture, 37(1), 30-38.

Van den Berg, A. E., & van den Berg, M. M. (2012, September). Health benefits of plants and green space: Establishing the evidence base. In XI International People Plant Symposium on Diversity: Towards a New Vision of Nature 1093 (pp. 19-30).

Park, S. H., & Mattson, R. H. (2009). Ornamental indoor plants in hospital rooms enhanced health outcomes of patients recovering from surgery. The journal of alternative and complementary medicine, 15(9), 975-980.

Park, S. H., & Mattson, R. H. (2009). Therapeutic influences of plants in hospital rooms on surgical recovery. HortScience, 44(1), 102-105.