Zijn Tattoos Slecht voor je Huid?

Bij het zetten van een tattoo zal de naald met verschillende lichaamsvreemde inktpigmenten, de lederhuid doorboren. Dan luidt al snel de vraag, zijn tattoos slecht voor je huid?

KORT ANTWOORD

Het zetten van tattoos kunnen huidinfecties, allergische reacties en een slechtere zweetopname veroorzaken. Ook kan de tatoeage op zichzelf voor een aantal huidproblemen zorgen zoals donkere lymfeplekken of huidproblemen als je een MRI-scan ondergaat. Daarnaast kan de kankerverwekkende stof benzopyreen mogelijk ook het risico op huidkanker verhogen. Bovendien maken tattoos het moeilijker om huidkankers te detecteren, met name melanoom op donkere tattoos. 

Dit artikel vertelt je alle huidproblemen die tattoos met zich mee brengen, de veiligste inktsoorten om deze problemen te voorkomen en wat tattoos met de huid doen.

tattoeage artiest zet tattoo op onderarm

Tattoos zijn slecht voor je huid

Tatoeages bestaan al meer dan 200 jaar. Maar liefst 33% van de mensen hebben een tattoo, maar zijn ze wel zo veilig voor je huid? Voordat je je huid besluit te inkten is het goed om je bewust te zijn van alle risico’s. 

Inbreuk op de huid. Elke prik bereikt de huid onder de opperhuid, namelijk de lederhuid. Tattoos maken een inbreuk op de huid waardoor er huidinfecties en allergische reacties kunnen optreden. Tatoeëren is dus minder plaatselijk dan je zou denken. Inktdeeltjes kunnen zelfs door de bloedbaan en het lymfestelsel aan de lymfeklieren worden afgegeven.

Allergische reacties. De tatoeagekleurstoffen in tattoos kunnen allergische veroorzaken, het gaat hier met name om de groene, rode, gele en blauwe kleurstoffen. Op de plaats van de tattoo kan een jeukende uitslag verschijnen. Je zou het misschien niet verwachten maar een allergische reactie op tatoeagekleurstoffen kan zelfs jaren na het zetten nog optreden.

Huidkanker. Zwarte inkt bevat een kankerverwekkende stof genaamd benzopyreen. Benzopyreen is door het Internationaal Instituut voor Kankeronderzoek (IARC) gedefinieerd als carcinogeen (kankerverwekkend). Om deze reden suggeren een aantal professionelas dat tattoos de kans op huidkanker kan verhogen.

Weetje

Wist je dat tattoos maar liefst vijftig tot drieduizend keer per minuut een vreemd substantie in de huid prikt.

Melanoomdetectie. De gevaarlijkste vorm van huidkanker is een melanoom. De vroege symptomen van deze huidkanker zal door de “black-out” tatoeages moeilijker te ontdekken zijn. Ze zijn groot en dik genoeg om de huid te bedekken waardoor ze moeilijker gediagnosticeerd kunnen worden. Het is daarom belangrijk dat je nooit op reeds bestaande huidafwijkingen of -verkleuringen tattoos laat zetten.

Zwakke zweetopname. Een tattoo kan leiden tot een zwakke zweet-reabsorptie. Een getatoeëerde huid is minder goed in staat om de elektrolyten en natrium uit het zweet op te nemen. Als gevolg kunnen er thermoregulerende problemen optreden waardoor je lichaam moeilijker afkoelt. Hierbij speelt de grootte van de tatoeage letterlijk een grote rol. Bij een kleine tatoeage zul je hier waarschijnlijk niet of nauwelijks last van hebben. Denk echter wel twee keer na als je een grote tattoo op een of meerdere zweetdelen wilt laten zetten.

Complicaties MRI-scan. Een tattoo is mogelijk niet zo verstandig als je vaak in een MRI-scan moet gaan. Inkt is namelijk namelijk magnetisch en kan daarmee de MRI-scan verstoren en zich mogelijk in het beeld kan mengen. Het gaat hier met name om de sterk magnetische rode inkt. Het kan zelfs leiden tot roodheid, zwelling en eerste- of tweedegraads brandwonden.

Donkere lymfevlekken. Tattoos zijn strikt genomen niet permanent. Na verloop van tijd kunnen tatoeages namelijk vervagen. In sommige gevallen verschijnen er donkere vlekken op het lichaam. Dit heeft te maken met je lymfestelsel. Je lymfestelsel ruimt afvalstoffen en toxines op. Je lymfevaten komen samen in grote lymfeklieren die zich onder andere in je oksels bevinden. In deze lymfeklieren kan het inkt zich ophopen waarna er een donkere vlek verschijnt. 

De beste en slechtste inktsoorten voor je huid

De rode inkt kan gevaarlijk zijn omdat het ijzeroxide en cadmium bevat, dit zijn zeer giftige stoffen. Daarnaast bevatten neoninkten veel chemicaliën en kwik.

Groene en blauwe inkten worden als veilig beschouwd maar ze bevatten wel koperftalocyaninepigmenten.

Er zijn nogal wat dingen waar je op moet letten bij het kiezen van een veilige inkt. De volgende aandachtspunten kunnen je daarbij helpen.

EU-certificering. Je wilt natuurlijk de laagst mogelijke toxiciteit. Je bent hiervan verzekerd als je een inkt met een EU-certificering kan vinden. Deze inkten voldoen aan de EU-kwaliteitsnormen.

Zwarte inkt. Bij een permanente tattoo kan je je het beste aan de basics houden. De zwarte inktkleur wordt als de veiligste kleur beschouwd.

Ingrediënten. Ga voor hoge kwaliteit merk inkten die hun ingrediënten op een duidelijke wijze vermelden. Deze inktsoorten zijn over het algemeen het veiligste.

Natuurlijke inkt. Een aantal tattoostudio’s produceren natuurlijke inktkleuren. Zo kan er met indigo en kurkuma, blauwe en gele en inktkleuren verkregen worden.

Wat doen tattoos met de huid?

De huid bestaat uit drie hoofdlagen. Van oppervlakkig naar diep: de epidermis, de dermis (lederhuid) en de hypodermis (subcutane laag).

Elke huidlaag bestaat uit ander weefsel wat invloed heeft op hoe de inkt wordt afgezet, hoe de tattoo werkt en hoe permanent de tattoo precies is.

Epidermis. Deze huidcellen worden constant aangemaakt en zullen zich naar boven bewegen en uiteindelijk afschilferen. Dit proces duurt van aanmaak tot het afvallen ongeveer 4 weken. Kortom, inkt dat hier afgezet wordt zal uiteindelijk als stof in je huis verspreid raken.

Dermis. Deze huidlaag speelt een belangrijke rol bij het afzetten van inkt. Het bestaat uit compleet ander weefsel genaamd ‘’onregelmatige bindweefsel’’ dat er niet af zal schilferen. In tegenstelling tot de epidermis bevat de dermis tonnen opeengepakte cellen. Het collageen in deze huidlaag gaat alle kanten op waardoor het zo stevig wordt. Het inkt zal in de dermis in deze collageenmatrix terechtkomen. Vervolgens zullen witte bloedcellen het inkt isoleren en beperken zodat het zich niet verder in het lichaam verspreidt.

Take home message

Vroeger werden tatoeages vooral gebruikt voor culturele of religieuze doeleinden, maar tegenwoordig wordt het voornamelijk gebruikt als een creatieve manier om jezelf uit te drukken. 

Hoewel tatoeages als veilig worden beschouwd is het goed om een paar minuten de tijd te nemen en je bewust te worden van de schadelijke effecten die tattoos op de huid kunnen hebben. Dus zijn tatoeages slecht voor je huid?

Het tattoeageproces kan tot huidinfecties, allergische reacties en een slechtere zweetopname leiden. Daarnaast kan het inkt vervagen en voor donkere lymfeplekken zorgen.

De inkt kan zelfs huidproblemen veroorzaken als je een MRI-scan ondergaat. Maar dit is nog niet alles. 

De kankerverwekkende stof benzopyreen kan mogelijk ook de kans ophuidkanker verhogen. Het detecteren van huidkankers wordt vervolgens ook moeilijker, met name bij de detectie van melanoom op donkere tattoos. 

Kortom, tatoeages kunnen voor huidproblemen zorgen. Raadpleeg altijd een professional en zorg ervoor dat de tatoeëerder aan alle veiligheidsnormen voldoet.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Vasold, R., Engel, E., König, B., Landthaler, M., & Bäumler, W. (2008). Health risks of tattoo colors. Analytical and bioanalytical chemistry, 391(1), 9-13.

Giulbudagian, M., Schreiver, I., Singh, A. V., Laux, P., & Luch, A. (2020). Safety of tattoos and permanent make-up: a regulatory view. Archives of toxicology, 94(2), 357-369.

Handrick, W., Nenoff, P., Müller, H., & Knöfler, W. (2003). Infections caused by piercing and tattoos–a review. Wiener medizinische Wochenschrift (1946), 153(9-10), 194-197.

Papameletiou, D., Zenié, A., Schwela, D., & Bäumler, W. (2003). Risks and health effects from tattoos, body piercing and related practices. European Commission, Directorate General, Joint Research Centre.