Zo Bescherm je je Ogen Tegen een Computerscherm

Maar liefst 90 procent van de mensen die een digitaal apparaat gebruiken ervaart klachten van oogvermoeidheid.

Je ogen zijn niet gemaakt om urenlang naar een computerscherm te staren. Je ogen kunnen vermoeid raken wat vervolgens tot droge ogen, hoofdpijn, tranende ogen en gevoeligheid voor licht kan leiden.

Gelukkig kan je op meerdere manieren je ogen tegen computerscherm beschermen.

KORT ANTWOORD

Kijk om de 20 minuten van het scherm weg, knipper regelmatig, houd het beeldscherm op ongeveer 40-76 centimeter afstand (armlengte), neem om de 2 uur een pauze van 15 minuten, Probeer in een hoek van 15- 20 graden naar beneden op het beeldscherm te kijken, verminder schitteringen op het beeldscherm ten gevolge van zonlicht of tl-verlichting, pas de helderheid van je beeldscherm op de omgeving aan en schaf een beeldscherm aan met een hoge resolutie. Door te regelmatig te knipperen kan je je ogen bevochtigen waardoor de kans op droge ogen afneemt.

Dit artikel vertelt je 10 manieren waarmee je je ogen tegen een computerscherm kan beschermen.

ogen en computerscherm

1. De 20-20-20-regel

Je ogen zijn niet gemaakt om de gehele dag recht vooruit te staren. Met de 20-20-20 regel kan je hier gemakkelijk wat aan doen.

De 20-20-20-regel houdt in dat je elke 20 minuten, 20 seconden van het scherm weg kijkt naar iets dat ongeveer een halve meter van je vandaan is.

2. Vaak knipperen

Normaal gesproken knipperen we elke minuut ongeveer 20 keer. Echter, wanneer we naar een scherm staren kan de knipperfrequentie halveren. 

Hierdoor kunnen je ogen dus sneller uitdrogen. Om hiervoor te compenseren zul je dus bewust moeten gaan knipperen.

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Je kan ook bijvoorbeeld om de 20 minuten bewust gaan knipperen, op het moment dat je de hiervoor besproken 20-20-20 regel toepast.

3. Regelmatige pauzes

Volgens The American Optometric Association zou je om de twee uur een pauze van een kwartier moeten inlassen.

In deze 15 minuten kunnen de ogen zich als het ware herstellen. Knipper voldoende zodat ze zich goed kunnen smeren en geef ze de rust die ze verdienen.

4. Afstand houden

Het computerscherm moet ongeveer 40 tot 76 centimeter van je vandaan zijn. Volgens een andere bron ten minste 51 centimeter, dit komt neer op ongeveer één armlengte. Bij een grote beeldscherm zal je de kijkafstand moeten vergroten. 

Je hebt vast geen meetlint bij de hand, maar dit is helemaal niet nodig. Met de high-fivetest weet je of je computer goed staat. Je zit dichtbij als je je met een gestrekte arm je computerscherm een high five kunt geven.

5. Positie van het scherm

Naast de afstand is ook de positie van het scherm belangrijk. In de optimale situatie wil je in een hoek van 15- 20 graden naar beneden kijken.

Op deze manier wordt je oogbol beter door je ooglid bedekt waardoor je ogen beter bevochtigd blijven. 

Zorg ervoor dat de bovenkant van je scherm iets onder je horizontale ooghoogte zit. Dus ongeveer op ooghoogte of iets daaronder.

vrouw achter laptopAls je naar het midden van je beeldscherm kijkt zou je dus lichtelijk omlaag kijken. Eventueel kan je de bovenkant van je scherm in een hoek van 10-20 graden wegkantelen.

De vrouw op de afbeelding hiernaast kijkt te laag en kan de laptop beter op een verhoging plaatsen.

6. Minder schittering

Schitteringen en felle reflecties kunnen de ogen belasten, irriteren en vermoeien. Door de schitteringen wordt het moeilijker om voorwerpen op het beeldscherm te zien.

Schittering komt meestal van zonlicht en TL-verlichting, wanneer het van boven of achter je vandaan komt. 

Als je met je rug naar het raam zit kunnen de zonnestralen dus voor reflecties zorgen. Het kan ook ontstaan door stof op je beeldscherm. Houd je beeldscherm dus schoon.

Breng de schitteringen dus goed in kaart en probeer ze te verwijderen. Er zijn zelfs speciaal getinte brillen die de schittering van computerschermen kunnen verminderen.

7. Minder blauw licht

Blauw licht is een teken voor ons lichaam dat het overdag is. Als reactie maakt je lichaam geen melatonine meer aan en blijf je wakker. Hier zit je ‘s avonds natuurlijk niet op te wachten. 

Blauw licht van je elektronische apparaten zal het netvlies niet beschadigen, maar je netvliescellen zijn wel erg gevoelig voor licht. 

Op de lange termijn kan blauw of blauw-violet licht de netvliescellen beschadigen. Daarnaast kan blauw licht het risico verhogen op leeftijdsgebonden maculadegeneratie.

Blauw-licht filterbrillen zijn effectief om te gebruiken in de avonduren.

8. Scherm met een hoge-resolutie

De beeldschermresolutie moet hoger zijn dan het onderscheidend vermogen van je ogen. De ogen vinden een hoge resolutie namelijk prettig omdat de ogen dan minder belast worden. 

Dankzij een beeldscherm met een hoge resolutie (verhoogde scherpte) loop je minder risico op overbelasting.

Een hoge resolutie is full HD, quad HD of 4K.

9. Goede verlichting

Als je ogen gespannen zijn is er mogelijk iets mis met de verlichting van het beeldscherm. Het licht van het scherm moet namelijk in balans zijn met de omgeving. 

Oftewel, in een verlichte kamer mag de helderheid van het scherm hoog zijn terwijl je in een schemerige kamer de helderheid juist lager wilt hebben.

De soort verlichting in je kamer speelt ook een rol. Probeer niet onder TL-verlichting te werken. De ogen van veel computergebruikers voelen dan vaak beter aan. 

Probeer in plaats van fluorescentielampen over te stappen op staande, zachte, witte LED-verlichting.

10. Gebogen monitor

Een gebogen monitor kan voorkomen dat je ogen vermoeid raken. Gebogen monitoren bieden namelijk een aantal voordelen:

  1. een breder gezichtsveld
  2. minder vervorming
  3. betere kijkhoeken

Dankzij de curve is de afstand van je ogen tot alle hoeken van het scherm gelijker. Stel dat je een breed recht scherm zou hebben, dan zouden de uiteinden dus verder van je vandaan staan dan het midden.

Als je de hele dag naar een computerscherm kijkt kan het dus verstandig zijn om een curved monitor aan te schaffen.

Take home message

Het is belangrijk dat mensen van alle leeftijd hun ogen goed beschermen, met name in deze tijd waarin we aan ons beeldscherm gekluisterd zijn. Hier zijn we simpelweg niet voor gemaakt.

Zoals je hebt gezien kun je met eenvoudige veranderingen je ogen beschermen tegen computerscherm.

Houd een armlengte afstand van het beeldscherm, kijk regelmatig van het scherm weg, knipper regelmatig en neem om de 2 uur een pauze.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Coles‐Brennan, C., Sulley, A., & Young, G. (2019). Management of digital eye strain. Clinical and experimental Optometry, 102(1), 18-29.

Sheppard, A. L., & Wolffsohn, J. S. (2018). Digital eye strain: prevalence, measurement and amelioration. BMJ open ophthalmology, 3(1), e000146.