Wanneer Zonnebloemolie Troebel Wordt

Zonnebloemolie is normaal gesproken lichtgeel van kleur, maar bij koele temperaturen is het je misschien opgevallen dat het een troebel uiterlijk heeft.

Dus waarom is zonnebloemolie troebel?

KORT ANTWOORD

Zonnebloemolie bevat een bepaalde hoeveelheid aan natuurlijke wassen die bij een koele temperatuur de zonnebloemolie troebel kunnen laten lijken. Door de koude temperaturen kunnen de vetten en polyfenolen namelijk niet meer oplossen en gaan ze in het midden zweven. Hierdoor kan de olie troebel, dik en stroperig worden. Met behulp van het proces dat winterisatie heet kunnen deze wassen verwijderd worden.

Dit artikel vertelt waarom zonnebloemolie troebel kan zijn en hoe je bedorven zonnebloemolie kan herkennen.

zonnebloemolie

Troebele zonnebloemolie

Als je zonnebloemolie in de koelkast bewaart, kan het troebel worden terwijl andere oliën zoals canolaolie niet troebel worden.

Bij koude temperaturen worden sommige oliën dik en stroperig. Dit is te wijten aan de vetten en polyfenolen die in het midden gaan zweven. Polyfenolen lossen namelijk alleen op bij kamertemperatuur. 

En aangezien zonnebloemolie minimaal bewerkt is, zitten er in vergelijking met andere oliën ook meer polyfenolen in.

Anderzijds wordt canolaolie meestal in zo’n mate bewerkt dat er maar weinig van die polyfenolen overblijven. 

De polyfenolen zullen zich afscheiden wanneer de temperatuur begint te dalen terwijl het bij kamertemperatuur weer op zal lossen.

Het kan een paar uur duren voordat je olie weer vloeibaar is. 

Bedorven zonnebloemolie

Zonnebloemolie is ongeopend ongeveer twee jaar houdbaar. Indien goed bewaard is, is een geopende fles ongeveer een jaar houdbaar.

Echter, als je zonnebloemolie troebel is, ga je je al snel afvragen of het bedorven is. Er zijn een aantal tekenen van bedorven zonnebloemolie.

Je eigen reuk- en smaakzintuigen kunnen je hierbij helpen. Dit doe je als volgt:

  1. doe een paar milliliter zonnebloemolie in een ondiepe beker
  2. ruik eraan 
  3. waarschijnlijk is de olie bij een gefermenteerde of licht zoete geur te oud

Aangezien sommige oliën van nature zoet kunnen ruiken, doen sommige mensen ook een smaaktest om er zeker van te zijn dat de olie te oud is.

UIteraard moet je dit niet door gaan slikken. Op kamertemperatuur nippen mensen dan een klein beetje en spugen ze het vervolgens uit.

Weetje

Wist je dat elke zonnebloem tot wel 2.000 zonnebloempitten kan ontwikkelen?

Take home message

Plantaardige oliën zoals zonnebloemolie zijn vloeibaar en worden als gezond beschouwd, maar zodra het er troebel uitziet ga je je al snel afvragen of het nog wel zo goed is.

In zonnebloemolie zit een bepaalde hoeveelheid natuurlijke wassen die troebel kunnen lijken bij een koele temperatuur.

Hetzelfde geldt voor sommige andere plantaardige oliën zoals olijfolie. Als de olie wordt afgekoeld zijn de vetten en polyfenolen niet meer oplosbaar en kan de olie dus troebel, stroperig en dik worden.

Met het proces van winterisatie heet kunnen deze wassen eventueel verwijderd worden. 

Houd wel rekening met eventuele tekenen van verouderde olie of bedorven olie.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen