Zwarte Gaatjes in Kies: 6 Oorzaken

Zwarte gaatjes in kies worden vaak veroorzaakt door een gebrek aan hygiëne of te veel suiker in de voeding. 

Ze kunnen pijn veroorzaken en kunnen leiden tot grotere tandheelkundige problemen als ze niet worden behandeld. 

Het is belangrijk om regelmatig naar de tandarts te gaan voor controles en om goed voor je tanden en kiezen te zorgen om zwarte gaatjes te voorkomen.

Dit artikel vertelt je mogelijke oorzaken van zwarte gaatjes in kies en wat je er allemaal tegen kunt doen.

pijnlijke mond kies tandvlees

1. Onvoldoende mondhygiëne

Als je niet regelmatig je tanden poetst en flost, kan dit leiden tot een ophoping van plak en tandsteen op je tanden. 

Plak is een subtiele, witte laag op je tanden die op kan bouwen als gevolg van voedselresten die niet correct worden verwijderd. 

Tandsteen is een harde, geelbruine laag die zich ophoopt op de tanden als gevolg van de aanwezigheid van een plaque die niet correct is verwijderd. 

Beide kunnen leiden tot de groei van bacteriën die cariës veroorzaken, wat kan resulteren in zwarte gaatjes in je tanden. 

Dit is waarom het zo belangrijk is om je tanden tweemaal per dag te poetsen en elke dag te flossen om ervoor te zorgen dat je mond hygiënisch blijft en je het risico op cariës vermindert.

2. Te veel suiker in de voeding

Zoals ik al eerder heb gezegd, kan te veel suiker in de voeding leiden tot de vorming van zwarte gaatjes in je tanden. 

Wanneer je suiker of koolhydraten eet, worden deze afgebroken tot zuren door bacteriën in je mond. 

Deze zuren kunnen het tandglazuur aantasten, wat kan leiden tot cariës en dus zwarte gaatjes. 

Het is daarom belangrijk om je suikerinname in de gaten te houden en te proberen suikerhoudende voedingsmiddelen te vermijden of in elk geval te beperken. 

Dit geldt vooral voor tussendoortjes tussen de hoofdmaaltijden door, omdat het tandglazuur gedurende een langere tijd blootgesteld kan worden aan de zuren als je de hele tijd suikerhoudende producten eet. 

Probeer in plaats daarvan kauwgom te kauwen of water te drinken om je mond te spoelen en te helpen om de zuren te neutraliseren.

3. Gebrek aan fluoride

Fluoride is een mineraal dat helpt om het tandglazuur sterk te houden en kan daarom helpen om cariës te voorkomen. 

Het kan worden gevonden in sommige tandpasta’s, mondspoelingen en zelfs in sommig leidingwater.

Als je niet genoeg fluoride binnenkrijgt, kan dit leiden tot een verzwakking van het tandglazuur, wat het risico op cariës verhoogt en dus ook het risico op zwarte gaatjes. 

Als je twijfelt of je voldoende fluoride binnenkrijgt, raad ik aan om dit met je tandarts of mondhygiënist te bespreken. 

Zij kunnen je adviseren over hoe je je fluoride inname kunt verhogen of welke producten je kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat je voldoende fluoride binnenkrijgt. 

Het is belangrijk om te onthouden dat het gebruik van fluoride een aanvulling is op een goede mondhygiëne en een gezonde levensstijl, en niet bedoeld is om deze te vervangen.

4. Genetische aanleg

Sommige mensen hebben een genetische aanleg voor het ontwikkelen van cariës en zwarte gaatjes. 

Dit betekent dat ze gevoeliger zijn voor het ontwikkelen van gaatjes, zelfs als ze goed voor hun tanden zorgen en een gezonde levensstijl hebben. 

Als je ouders bijvoorbeeld vaak last hebben gehad van cariës of zwarte gaatjes, is het waarschijnlijker dat jij dit ook zult ontwikkelen. 

Dit betekent niet dat je niets kunt doen om het risico te verminderen; het betekent alleen dat je extra voorzichtig moet zijn met je mondhygiëne en je suikerinname, en dat je regelmatig naar de tandarts moet gaan voor controles om ervoor te zorgen dat elk eventueel probleem op tijd wordt opgemerkt en behandeld.

5. Verkeerde beugel

Het kan zijn dat een beugel of braces die niet juist zijn afgesteld. Dit kan leiden tot problemen met mondhygiëne. 

Dit komt doordat tanden en kiezen vaak moeilijk te reinigen zijn als ze zijn bedekt met brackets en draad, wat kan leiden tot een ophoping van plak en tandsteen. 

Als deze niet correct worden verwijderd, kan dit leiden tot de groei van bacteriën die cariës veroorzaken, wat weer kan resulteren in zwarte gaatjes. 

Het is daarom belangrijk om goed te poetsen en te flossen als je een beugel of braces draagt, en om regelmatig naar de orthodontist te gaan voor controles om ervoor te zorgen dat alles goed functioneert en om eventuele problemen op te sporen en op te lossen voordat ze uit de hand lopen. 

Als je twijfelt of je goed voor je beugel of braces zorgt, raad ik aan om dit te bespreken met je orthodontist of mondhygiënist. 

Zij kunnen je advies geven over hoe je ervoor kunt zorgen dat je mond hygiënisch blijft terwijl je een beugel of braces draagt.

6. Onbalans van de mondflora

Een onbalans van de mondflora kan ook leiden tot de vorming van zwarte gaatjes. De mondflora verwijst naar de microben die normaal gesproken aanwezig zijn in de mond. 

Sommige van deze microben zijn nuttig en helpen bij het verteren van voedsel en het beschermen van de mond tegen ziekteverwekkers, terwijl andere microben cariës kunnen veroorzaken. 

Als de mondflora uit balans is, bijvoorbeeld als er te veel schadelijke microben aanwezig zijn, kan dit leiden tot de vorming van zwarte gaatjes. 

Er zijn verschillende dingen die de mondflora uit balans kunnen brengen, zoals het gebruik van bepaalde medicijnen, het hebben van een droge mond en het eten van voedingsmiddelen die de groei van schadelijke microben bevorderen. 

Het is daarom belangrijk om een gezonde mondflora te behouden door goed voor je tanden en kiezen te zorgen, een gezonde levensstijl te behouden en regelmatig naar de tandarts te gaan voor controle.

Take home message

Waarom heb je zwarte gaatjes in kies?

  • Onvoldoende mondhygiëne: Plak en tandsteen kunnen zich ophopen als gevolg van onvoldoende tandenpoetsen en flossen, wat kan leiden tot de groei van bacteriën die cariës veroorzaken
  • Te veel suiker in de voeding: Suiker en koolhydraten worden afgebroken tot zuren door bacteriën in de mond, die het tandglazuur kunnen aantasten en zo cariës veroorzaken
  • Gebrek aan fluoride: Fluoride is een mineraal dat helpt het tandglazuur sterk te houden en kan cariës helpen voorkomen
  • Genetische aanleg
  • Verkeerde beugel: braces of beugels die niet juist zijn afgesteld kunnen zorgen voor problemen met mondhygiëne, waardoor zwarte gaatjes ontstaan
  • Onbalans van de mondflora

    Al deze factoren kunnen leiden tot de vorming van zwarte gaatjes in kiezen en tanden.

    Het is belangrijk om een goede mondhygiëne te behouden en een evenwichtige voeding te hebben om de vorming van gaatjes en andere tandheelkundige problemen te voorkomen.

    Over Diederik

    Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

    Bronnen