Zwarte Puntjes op de Neus: 2 Oorzaken

Op het huidoppervlak kunnen kleine zwarte puntjes ontstaan. Als je een vette huid hebt, kan het lijken alsof er zaadjes rond je neus zijn gestrooid. Hier zit je natuurlijk niet op te wachten.

Mensen denken dat zwarte neus puntjes kleine platte mee-eters zijn. Dit is echter niet altijd het geval. Dus wat zijn zwarte neus puntjes?

KORT ANTWOORD

Die kleine zwarte puntjes op je neus zijn waarschijnlijk talgdraden die je huid gehydrateerd houden. Dit worden ook wel talgpropjes genoemd. Echter, als je talgklieren te veel talg aanmaken krijg je een vette huid en kan het gaan verstoppen. De poriën kunnen dan groter worden en stof en vuil gaan vasthouden. Technisch gezien worden deze talgdraden niet als acne beschouwd maar ze zitten wel in dat spectrum.

Dit artikel vertelt je meer over zwarte neus puntjes, de oorzaken en wat je er allemaal aan kunt doen.

huid schoonmaken schone huid

Het zijn waarschijnlijk talgdraden 

Mensen met een vette huid hebben vaak last van mee-eters. Mee-eters ontstaan wanneer je haarzakjes verstopt raken. 

Echter, niet alle zwarte puntjes zijn ook echt mee-eters. Zo kunnen het ook talgdraden zijn die jou juist beschermen. Je kan het zien als je heel dicht in de spiegel kijkt.

Om uitdroging te voorkomen maakt je huid talg aan. Dit is een speciale vochtinbrengende crème die je lichaam zelf aanmaakt. 

Talg is een wasachtige en olieachtige substantie dat door je talgklieren wordt aangemaakt. Het vormt een beschermende laag wanneer het met vetmoleculen mengt. 

Om het huidoppervlak te beschermen moet het natuurlijk eerst je huid zien te bereiken. Dit doet talg via de haarzakjes die minuscule buisjes bevatten.

Deze buisjes worden ook wel talgdraden genoemd.

Talgdraden zijn dus buisvormige structuren die ollie aan het huidoppervlak afgeven wat je huid zal hydrateren.

In tegenstelling tot mee-eters kom je nooit van talgklieren af. Ze dienen immers een belangrijke functie en voorkomen dat je huid uitdroogt.

Ga er niet in knijpen

Weersta de drang en verleiding om ze uit te knijpen. Het resultaat zal niet langer dan een paar dagen aanhouden en je kunt meer kwaad dan goed doen.

Het is zinloos om in je talgdraden te gaan knijpen. Er kan talg uitkomen maar daarna zullen de tagldraden zich weer met talg vullen.

Het kan je huid beschadigen en mogelijk tot blijvende littekens leiden. 

Je kunt je talgdraden wel tijdelijk verminderen door voorzichtig te scrubben waarmee je de uiteinden van de talgdraden kunt reinigen.

Daarvoor kun je olieregulerende acne producten gebruiken. 

De ingrediënten in een exfoliërende gezichtsreiniging met salicylzuur en glycolzuur, kunnen vuil, dode cellen en bacteriën verwijderen.

Take home message

We willen allemaal een stralende huid vrij van oneffenheden. Naast acne en andere huidproblemen kun je ook zwarte puntjes op je neus hebben.

Wat zijn die zwarte neus puntjes?

Het zijn waarschijnlijk talgdraden waarmee het talg naar je huidoppervlak wordt vervoerd. Talgdraden zijn minuscule buisjes in je haarzakjes die ervoor zorgen dat je talg dus zijn bestemming bereikt.

Dankzij de talgdraden blijft onze huid gezond en gehydrateerd. 

Echter, wanneer je te veel talg aanmaakt kan het verstopt raken waardoor je poriën groter worden en vuil vastgehouden kan worden. 

Ga er niet in knijpen. Het talg zal terugkomen en je kunt je huid beschadigen. Door voorzichtig te scrubben kun je ze wel tijdelijk verminderen. 

Met de hierboven beschreven gezichtsreiniging kun je waarschijnlijk de uiteinden van de talgdraden reinigen en vuil, dode cellen en bacteriën verwijderen. 

Eventueel kan een dermatoloog je helpen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen