Zwarte Puntjes op Tanden: 7 Oorzaken en Remedies

Zwarte puntjes vallen al snel op. Van slechte mondhygiëne tot het drinken van bepaalde dranken en het roken van sigaretten, zwarte puntjes op tanden kunnen door verschillende dingen veroorzaakt worden.

Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen om het te kunnen behandelen en te voorkomen dat het terugkomt.

man doet tandpasta op tandenborstel

Oorzaken van puntjes op tanden

  1. Slechte mondhygiëne. Tandplak en bacteriën kunnen op tanden ophopen als gevolg van een gebrek aan dagelijkse mondhygiëne, zoals het niet grondig poetsen en flossen van tanden. Als deze tandplak niet regelmatig wordt verwijderd, kan het hard worden en verkleuren in tandsteen, wat zwarte vlekken op tanden veroorzaakt.
  2. Drinken van bepaalde dranken. Veel dranken, zoals koffie, thee, wijn en frisdrank, bevatten verkleurende stoffen die de tanden kunnen verkleuren. Bovendien zijn sommige dranken zuur en kunnen ze het glazuur van de tanden beschadigen, waardoor de onderliggende dentine (de gele laag onder het glazuur) zichtbaar wordt en verkleuringen veroorzaakt.
  3. Roken. Tabaksrook bevat veel stoffen die de tanden verkleuren, zoals nicotine en teer. Bovendien droogt roken de mond uit, wat de groei van bacteriën en tandplak bevordert. Als dit niet regelmatig wordt verwijderd, kunnen zwarte vlekken op tanden ontstaan.
  4. Eetgewoonten. Bepaalde voedingsmiddelen, zoals rode saus en chocolade, bevatten verkleurende stoffen die tanden kunnen verkleuren. Bovendien kunnen voedingsmiddelen die rijk zijn aan suikers en koolhydraten bijdragen aan de groei van bacteriën en tandplak, wat verkleuringen veroorzaakt.
  5. Leeftijd. Met de leeftijd kunnen tanden geleidelijk verkleuren. Dit is omdat het glazuur dunner wordt met de tijd en de onderliggende dentine zichtbaar wordt. Bovendien kunnen voedingsgewoonten, medicijnen en levensstijl over de jaren bijdragen aan verkleuring.
  6. Medicatie. Sommige medicijnen, zoals tetracycline, kunnen tanden verkleuren. Dit komt omdat de medicijnen zich ophopen in het glazuur en de dentine van de tanden. Bovendien kunnen bepaalde medicijnen, zoals hoestdrank en anticonceptiepillen, de mond uitdrogen, waardoor de groei van bacteriën en tandplak wordt bevorderd.
  7. Genetica. Sommige mensen hebben van nature een meer geneigdheid tot verkleuring van tanden. Dit komt doordat ze een dunner een meer gele kleur van de dentine hebben. Bovendien kunnen bepaalde medische aandoeningen, zoals tandbederf, tandverkleuring veroorzaken die erfelijk zijn.

Er zijn dus veel verschillende factoren die zwarte puntjes op tanden kunnen veroorzaken. 

Het is belangrijk om regelmatig een tandarts te bezoeken en een goede mondhygiëne te onderhouden om te voorkomen dat verkleuringen ontstaan. 

Behandelingsmogelijkheden zwarte puntjes op tanden

Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden voor zwarte puntjes op tanden.

Tandenbleken. Dit is een populaire behandelingsoptie voor verkleuringen van tanden. De tandarts kan een professionele tandenbleekbehandeling uitvoeren of je kunt een thuisbleekkit gebruiken om de verkleuringen te verminderen.

Voedingsaanpassingen. Het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen die bijdragen aan verkleuringen, zoals koffie, thee en rode wijn, kan ook helpen bij het verminderen van verkleuringen op tanden.

Mondhygiëne. Goede mondhygiëne, waaronder het dagelijks poetsen en flossen, is een belangrijk aspect bij het voorkomen van zwarte puntjes op tanden. Het verwijderen van plaque en tandplak kan verkleuringen helpen voorkomen.

Tandheelkundige behandelingen. In sommige gevallen kunnen tandheelkundige behandelingen, zoals vullingen, tandkronen en beugels, helpen bij het verminderen van verkleuringen op tanden.

Het is belangrijk om te weten dat de behandelingsmethode die het beste werkt, afhankelijk is van de specifieke oorzaak van de verkleuringen. Overleg altijd met je tandarts voordat je een behandelingsoptie kiest.

Take home message

Er zijn diverse factoren die kunnen leiden tot het ontstaan van zwarte puntjes op tanden. Dus waarom heb ik zwarte puntjes op tanden?

Het gebruik van tabak, regelmatig koffie- en theegebruik, slechte mondhygiëne, een dieet met veel suiker, kleurstoffen en koffie, bepaalde medische aandoeningen en ouderdom zijn allemaal mogelijke oorzaken. 

Een gebrek aan goede mondhygiëne en het eten en drinken van bepaalde producten kunnen bijvoorbeeld leiden tot de opbouw van tandplak en tandsteen, waardoor zwarte puntjes kunnen ontstaan. 

Bovendien kunnen medische aandoeningen en het verouderen van de tanden ertoe leiden dat ze verkleuren.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen